Delta retail overgenomen door EQT Infrastructure

Delta Retail, het bedrijf dat in Zeeland internet- en energiediensten levert, wordt voor 488 miljoen euro verkocht aan EQT Infrastructure. Delta Retail behoudt de merknamen Delta en Zeelandnet.

De efficiency zal onder een nieuw aan te stellen bestuur worden verhoogd, om een toekomstige groei te realiseren. Het is nog niet duidelijk wat door de aankomende veranderingen de directe gevolgen zijn voor de werkgelegenheid.

Ongeveer 90 % van de Zeeuwse huishoudens koopt zijn energie via Delta. De verwachting is dat er niets voor hen verandert.

Zoals door Omroepzeeland.nl hier vermeld werd, is Delta directeur Gerard Uytdewilligen blij met de verkoop. “We hebben maandag tot in de kleine uurtjes doorgewerkt om deze deal rond te krijgen. Ik denk dat e het maximale eruit hebben kunnen halen.” Volgens Uytedewilligen is het gunstig voor de Zeeuwse werkgelegenheid dat de onderdelen door een investeringsmaatschappij zijn overgenomen in plaats van een partij als energiebedrijf Nuon of een concurrerende internetaanbieder. “Delta en ZeelandNet blijven hierdoor in Zeeland.”

Het moederbedrijf van Delta is in de problemen waardoor een herstructurering noodzakelijk is. Bovendien moet het productie- en leveringsbedrijf worden gescheiden van de netwerkactiviteiten. De Nederlandse splitsingswet dwingt sinds 2008 het bedrijf om zijn belang in het gas- en elektriciteitsnet af te stoten. Door de gedwongen afsplitsing van het netwerkbedrijf voor energie (Enduris) en een reeks zakelijke tegenvallers kan het concern niet meer als geïntegreerd bedrijf blijven bestaan.

In de blog van 25 oktober 2015 informeerde wij u eerder over de splitsing van productie- en leveringsbedrijf. De blog leest u hier terug.

Eerdere pogingen om de Sloe-centrale en de groothandelstak af te stoten zijn op niets uitgelopen. Door de lage energieprijs zijn deze onderdelen niet rendabel en dus onverkoopbaar. Met de miljoenen uit de verkoop van ZeelandNet en Delta kan een nieuw te vormen bedrijf de komende jaren de verliesgevende energiecentrales als de gasgestookte Sloecentrale in de lucht houden. Of daarmee ook de werkgelegenheid bij die onderdelen gered is, is nog onduidelijk. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.