Wie betaalt de salderingsregeling? Hoe kosten via de energierekening bij de consument belanden

De salderingsregeling is voor veel huishoudens met zonnepanelen een aantrekkelijke regeling. Ze mogen de stroom die ze aan het net terugleveren wegstrepen tegen hun eigen verbruik. Dat betekent: minder betalen voor energie en een kortere terugverdientijd van hun zonnepanelen. Maar wat minder bekend is: energieleveranciers krijgen geen financiële compensatie voor deze regeling. En dus rijst de vraag: wie betaalt uiteindelijk de rekening?

Het korte antwoord: de consument.

Wat houdt de salderingsregeling in?
Consumenten die zonnepanelen hebben, wekken zelf stroom op. Als ze meer stroom produceren dan ze op dat moment gebruiken, leveren ze dit overschot terug aan het net. Dankzij de salderingsregeling mogen ze deze teruggeleverde stroom wegstrepen tegen de stroom die ze later afnemen. Dat gebeurt tegen hetzelfde tarief – inclusief energiebelasting en btw. Dit kan al snel honderden euro’s per jaar schelen.

Waarom is dit een probleem voor energieleveranciers?
Energieleveranciers kopen stroom in op de groothandelsmarkt, vaak lang van tevoren. Ze zijn verantwoordelijk voor levering aan al hun klanten, ook als die zelf (tijdelijk) minder stroom afnemen doordat ze zonnepanelen hebben. Tegelijk ontvangen leveranciers minder inkomsten van klanten die dankzij salderen nauwelijks nog een energierekening hebben.

Daar komt bij dat de administratieve last voor deze groep klanten hoger ligt. Het registreren, verrekenen en rapporteren van teruggeleverde stroom vraagt extra inspanning – zonder dat daar een vergoeding van de overheid tegenover staat.

Krijgen leveranciers een vergoeding van de overheid?
Nee. In Nederland ontvangen energieleveranciers geen directe financiële compensatie van de overheid voor het uitvoeren van de salderingsregeling. Anders dan bijvoorbeeld bij subsidies voor isolatie of elektrische auto’s, draagt de overheid hier niet bij.

Energieleveranciers moeten zelf de financiële ruimte vinden om de kosten van de regeling op te vangen.

Hoe lossen energieleveranciers dat op?
Er zijn grofweg twee strategieën die leveranciers hanteren:

  1. Specifieke kosten voor zonnepaneelbezitters
    Sommige leveranciers brengen een extra bijdrage in rekening voor klanten met zonnepanelen. Dit kan een vast bedrag per maand zijn (bijvoorbeeld €10) of een vergoeding per teruggeleverde kilowattuur. In de praktijk wordt dit ook wel een ‘zonnetaks’ genoemd.

  2. Verspreiden van kosten over álle klanten
    Andere leveranciers kiezen ervoor om de kosten te verstoppen in de algemene stroomtarieven. Daarmee betalen ook klanten zonder zonnepanelen mee aan de salderingsregeling – zonder dat ze daar zelf direct voordeel van hebben.

In beide gevallen geldt: de rekening wordt niet door de overheid betaald, maar verschuift naar de klanten van de energieleverancier.

Wat betekent dit voor u als consument?
Voor huishoudens met zonnepanelen betekent dit dat het loont om goed te vergelijken tussen leveranciers. Niet iedereen rekent dezelfde vergoeding, en sommige leveranciers zijn transparanter dan anderen over hun beleid.

Heeft u geen zonnepanelen? Dan is het goed om te beseffen dat u in sommige gevallen meebetaalt aan een regeling waarvan u zelf geen gebruikmaakt. Dat maakt het vergelijken van energietarieven – én de voorwaarden – nog belangrijker.

Kijk verder dan alleen het kale tarief. Let op:

  • Of er een terugleververgoeding is en hoe hoog die is

  • Of er extra kosten gelden voor klanten met zonnepanelen

  • Hoe duidelijk de leverancier is over salderingsvoorwaarden

  • Of u betaalt voor iets waar u geen gebruik van maakt

Wat brengt de toekomst?
De salderingsregeling zou oorspronkelijk vanaf 2025 worden afgebouwd, maar die wet is in februari 2024 verworpen door de Eerste Kamer. Voorlopig blijft de regeling dus bestaan, maar energieleveranciers zitten met de kosten. Verwacht daarom dat meer leveranciers op zoek gaan naar manieren om deze kosten door te berekenen – openlijk of stilletjes.

Conclusie
De salderingsregeling blijft voordelig voor huishoudens met zonnepanelen, maar de kosten ervan verdwijnen niet. Omdat energieleveranciers geen overheidscompensatie krijgen, rekenen ze deze door aan hun klanten. Het is daarom belangrijk om als consument niet alleen naar het tarief, maar ook naar de voorwaarden te kijken. Alleen zo voorkomt u verrassingen op uw energierekening.

Upload uw nota en ontdek uw bespaarmogelijkheden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.