Steuntje in de rug

“Heel fijn om 'ontzorgd' te worden op het gebied van energie.”

Heel fijn om 'ontzorgd' te worden op het gebied van energie. Binnen VvE's is er vaak nauwelijks iemand te vinden die zich met het ingewikkelde energievraagstuk bezig wil of kan houden, maar besparen willen we uiteraard wel allemaal! Naast de jaarlijkse besparing, betaalt de samenwerking met VvE Energie zichzelf terug waardoor wij ons als vrijwillig bestuurders van onze VvE met andere zaken bezig kunnen houden!

Mevr. P. Verweij (Bestuurder)

VvE Oostelijk Halfrond 105-157, Amstelveen

Momenteel is de helpdesk gesloten, graag bellen wij u terug.

De voordelen

 • Alle subsidies in kaart
 • Minder eigen bijdrage VvE
 • Duurzaamheid laagdrempelig

Subsidiemogelijkheden

Wanneer u als VvE besluit om de gaan verduurzamen komt de VvE mogelijk in aanmerking voor subsidies. Vanuit de landelijke overheid (RVO) worden op dit moment de meeste subsidies verstrekt. Als VvE Energieadvies adviseren wij de VvE’s echter ook om de subsidiemogelijkheden van de provincie en gemeente goed in de gaten te houden.

Vanuit de RVO worden op dit moment 5 typen subsidies aangeboden:

 1. Subsidie energieadvies, procesbegeleidingen & groen MJOP (SVVE);
 2. Subsidie energiebesparende maatregelen (SVVE);
 3. Subsidie aanvullende energiebesparende maatregelen (SVVE);
 4. Subsidie voor oplaadpuntenadvies (SVVE);
 5. Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).

 

Subsidie energieadvies, procesbegeleidingen & groen mjop

Als VvE kunt u aanspraak maken op de Subsidie Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (VvE). De VvE kan aanspraak maken op de subsidie voor (1) energieadvies, (2) energieadvies & procesbegeleiding of (3) energieadvies met procesbegeleiding & groen MJOP.

 

De subsidie voor een van bovengenoemde 3 opties kan slechts eenmaal aangevraagd worden. Wanneer de VvE voor optie 1 kiest kan de subsidie meteen na oplevering en betaling aangevraagd worden. Voor optie 2 is een positief besluit van de ALV nodig waarbij besloten wordt om minimaal 2 energiebesparende maatregelen te nemen binnen 5 jaar. Ook voor optie 3 is een positief besluit van de ALV nodig waarbij besloten wordt om minimaal 2 energiebesparende maatregelen in het huidige MJOP op te nemen die binnen 10 jaar uitgevoerd worden.

 

De bedragen van deze subsidie (peildatum 14 februari 2023) zijn afhankelijk van de door de VvE gemaakte keuze en het aantal woningen:

 1. Energieadvies: maximaal € 2.560,-
 2. Energieadvies & procesbegeleiding: maximaal € 4.020,-
 3. Energieadvies met procesbegeleiding & groen MJOP: maximaal € 6.120,-

 

Subsidie energiebesparende maatregelen

Naast de subsidie voor het Energieadvies, procesbegeleidingen & groen MJOP kan de VvE ook in aanmerking komen voor de subsidie voor de te nemen maatregelen. Om in aanmerking te komen voor deze subsidie moet de VvE minimaal 1 energiebesparende maatregel nemen, hiervoor is een positief besluit vanuit de ALV nodig.

Daarnaast moet er aan een minimale isolatiewaarde worden voldaan en er moet een minimale oppervlakte (per woning of van het gehele complex) geïsoleerd worden. De laatste voorwaarden vindt u op de website van de RVO.

 

Subsidie aanvullende energiebesparende maatregelen

Wanneer minimaal 1 energiebesparende maatregelen getroffen worden kan de VvE ook in aanmerking komen voor subsidie voor aanvullende maatregelen, zoals een energiezuinig ventilatiesysteem, energiedisplays, een slimme thermostaat of het dynamisch waterzijdig inregelen van het verwarmingssysteem. De precieze voorwaarden en bedragen vindt u op de website van de RVO.

 

Subsidie oplaadpuntenadvies

Wanneer de VvE interesse heeft in een laadoplossing, kunnen wij hierin adviseren. Het adviesrapport dat wij opstellen wordt gesubsidieerd door de RVO. Hierin staat hoe u als VvE op een toekomstbestendige manier oplaadpunten op de eigen parkeergelegenheid realiseert.

Het subsidiebedrag is 75% van de advieskosten (incl. btw), met een maximum van €1.500. Wanneer de VvE door VvE Energieadvies een laadpalenadvies laat opstellen, vragen wij ook de subsidie voor u aan. Meer informatie over de laatste voorwaarden vindt u op de website van de RVO.

 

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Als VvE kunt u aanspraak maken op de Subsidie ISDE. Met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kunt u subsidie krijgen voor bijvoorbeeld de aanschaf van zonneboilers of warmtepompen.

 

Afhankelijk van de aanschaf en de bijbehorende installatie wordt er door het RVO een subsidiebedrag per installatie beschikbaar gesteld. Op de website van het RVO is terug te vinden welke installaties in aanmerking komen voor deze subsidie, hierbij wordt ook de hoogte van het bedrag weergegeven.

 

Wilt u weten hoeveel subsidie uw VvE kan krijgen, welke stappen hiervoor nodig zijn en hoe het aangevraagd moet worden, neem dan vrijblijvend contact met VvE Energieadvies op. Wij kunnen uw VvE adviseren of de subsidies voor uw VvE aanvragen.

 

Subsidie

Wilt u vrijblijvend meer informatie over subsidies ontvangen? Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen contact met u op.

 

Meer informatie? Lees ook onze blogs over subsidies: