Snel aantoonbaar verduurzamen

"Zeer tevreden over de dienstverlening."

Wij maken sinds een aantal jaren deel uit van het collectief en zijn zeer tevreden over de dienstverlening. Met name waar het gaat om het vinden van een concurrerende energieleverancier, het openstaan voor vragen en opmerkingen, enz., spreekt ons erg aan. Ik denk dat dit een aanrader is voor vele VvE's en ik spreek de hoop uit, dat er in de toekomst nog meer VvE's zich zullen aansluiten.

Auke Jongbloed (Bestuurder)

VvE Gebouw 3 Residentie Noordzee, Nes (Ameland)

Momenteel is de helpdesk gesloten, graag bellen wij u terug.

De voordelen

 • Snel resultaat
 • Relatief lage investering

Laaghangend fruit

Dat duurzaamheid op termijn loont is bijna als vanzelfsprekend, dat geldt echter niet alleen voor de toekomst maar ook voor nu en dus de gebruiker die nu de keuze bewust maakt. Zo zijn er een aantal ingrepen mogelijk die relatief  snel, simpel en goedkoop uitgevoerd kunnen worden.

Men is niet altijd op de hoogte van de huidige ontwikkelingen op dit gebied. Zo maakt men gebruik van installaties die technisch gezien nog niet aan het einde van de levensduur zijn maar die wel zoveel meer energie gebruiken i.v.m. de nieuwere varianten dat versneld afscheid nemen zelfs kan lonen. Want een betere klimaatbeheersing zal uiteindelijk lonen. Dit kan op heel veel manieren. Bijvoorbeeld doordat de binnenlucht te vaak wordt ververst, hierdoor wordt er duur gestookte warmte continu aan de woning onttrokken.

En zo zijn er nog veel andere snelle en simpele duurzame en energiebesparende maatregelen, hieronder een overzicht met voorbeelden van Quick Wins:

 

 • Isoleren leidingen:

Het isoleren van de warmteleiding, zowel voor de aanvoer als voor de terugvoer. Door het isoleren van de leidingen voorkom je dat er op weg naar het eindpunt veel warmteverlies kan optreden.

 

 • Thermostaatknoppen radiatoren of ruimtethermostaten:

Een thermostaat zorgt voor de gewenste temperatuur in een ruimte en zorgt zelf voor de bijsturing wanneer dat nodig is.

 

 • Isoleren appendages:

De appendages zijn vaak blootgesteld in geïsoleerde ruimtes een bron van warmteverlies. Door deze goed in te pakken voorkom je dat verlies. In eerste instantie lijken de kosten voor deze vorm van isolatie hoog maar het verdient zichzelf redelijk snel terug.

 

 • Led verlichting algemene ruimtes:

Led verlichting is een van de meest energiezuinige vorm van verlichting. Er zijn nog veel complexen die voorzien zijn verouderde verlichtingssystemen. In veel gevallen is LED verlichting ook beter dan spaarlampen.

 

 • Licht- en/of schemersensoren algemene (buiten)ruimtes:

Overdag hoeven er geen lampen te branden in ruimtes waar voldoende daglicht binnentreedt. Door schemerschakelaar en/of bewegingssensoren te plaatsten hoeven ruimtes alleen verlicht te worden wanneer dat nodig is.

 

 • Radiatorfolie:

Met name bij radiatoren die onder een raam zijn geplaatst of tegen een buitenmuur kan radiatorfolie warmteverlies beperken door tussen de radiator en muur/paneel folie te plaatsen.

 

 • (Na)isoleren spouwmuren:

Complexen met spouwmuren zijn hebben vaak de mogelijkheid om relatief eenvoudig de isolatiewaarde te verhogen door de spouw te voorzien van isolatiemateriaal, zoals bijvoorbeeld met EPS korrels.

 

 • Isoleren stookruimte:

Met name bij appartementencomplexen die een centrale verwarmingsvoorziening hebben om de appartementen van warmte te voorzien hebben hier baat bij. In de ruimte waar de warmte wordt opgewekt en waarvandaan de warmte wordt getransporteerd naar de appartementen is goede isolatie belangrijk. Sommige complexen hebben de ketelruimte op het dak staan maar vergeten om hier de muren en de daken te voorzien van isolatie.

 

 • Isoleren trappenhuis:

Het trappenhuis kan nog wel eens een plek zijn waar niet al te veel geld in wordt gestoken omdat het een algemene verkeersruimte is. Toch loont het om het trappenhuis te isoleren, woningen grenzend aan het trappenhuis kunnen veel warmte verliezen aan de vaak onverwarmde trappenhuizen. Qua isolatie kan gedacht worden aan isolerende beglazing, isolatie op de muren of in de spouw, maar ook het plaatsen van bijvoorbeeld deurdrangers op de deuren naar het trappenhuis toe.

 

 • Verlagen stooktemperatuur ketel:

Het laten afstellen van de cv-ketel door een professional kan al helpen met het besparen op de energiekosten. Vaak zijn ketels nog ingesteld op een temperatuur van boven de 60 graden Celsius. De cv-ketel kan een stuk efficiënter draaien door goed te kijken naar wat de juiste balans is voor uw systeem. Het correct inregelen van uw installatie draagt hier aan bij.

 

 • Naad- & kierdichting rondom kozijnen:

Tocht rondom de kozijnen kan bij koude lucht zorgen voor warmteverlies, daarnaast wordt het vaak als onaangename luchtstroom en draagt het tegengaan hiervan bij aan het comfort. Het is een relatief kleine ingreep waarbij een hoop energie kan worden bespaard. Hierbij kan ook gedacht worden aan het plaatsen van tocht strips ín de kozijnen.

 

 • Co-2 & vochtgestuurde ventilatie:

In woningen waar voornamelijk natuurlijke ventilatie aanwezig is (middels draai- en kiepramen, handbediende luchtroosters en ventielen in badkamer en/o keuken), met mogelijk een ventilator op het dak, wordt lucht vaak te veel ververst. Hierdoor gaat duur gestookte warme lucht verloren. Door de ventilatie vraaggestuurd te maken en de toevoerrooster druk gestuurd te maken wordt er vrijwel automatisch gezorgd voor de minimale ventilatie in de woning.

 

Zoals deze Quick Wins zijn er wel meer. Het is in ieder geval een goed startpunt voor degene die graag meteen aan de slag wilt met het verduurzamen van het complex waarin hij/zij woonachtig is. In sommige gevallen kunnen enkele van deze Quick Wins zelfs subsidiabel zijn wanneer deze i.c.m. andere duurzame isolerende maatregelen worden genomen.

Wilt u met uw VvE verder verduurzamen, vraag via onderstaand formulier een Maatwerk Energieadvies aan.

 

Maatwerk Energieadvies

Wilt u vrijblijvend meer informatie over het Maatwerk Energieadvies ontvangen? Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen contact met u op.