Subsidieregeling verduurzaming VvE geldt ook in 2019

Verduurzaming VvE

VvE’s (Verenigingen van Eigenaren) kunnen ook in 2019 gebruikmaken van de SEEH (Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis). Eerder kondigde de minister van BZK (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) deze doorstart al aan.

De begroting voor 2019 moest nog worden goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer, maar sinds 18 december 2018 is het definitief: ook in 2019 is er subsidie beschikbaar voor VvE’s die hun panden verduurzamen. De regeling blijft ongewijzigd.

Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH)

Sinds september 2016 kunnen VvE’s subsidie ontvangen om een energieadvies te krijgen, via de SEEH. Dit kan in combinatie met een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) en/of procesbegeleiding. De VvE’s kunnen ook subsidie aanvragen voor minimaal 2 energiebesparende maatregelen voor verduurzaming van hun gebouw(en). Of anders gezegd: U krijgt subsidie als u inzet op minimaal 2 isolatiemaatregelen. In een eerder blog ‘Subsidieregelingen voor verduurzaming VvE’ leest u meer over de mogelijkheden.

Investeren kan dit jaar nog met subsidie. VvE Energie kan u begeleiden in dit proces en een inschatting maken welke energiebesparende maatregelen en investeringen voor uw VvE interessant zijn.

Subsidie voor energieadvies

Waar te beginnen? Onder aan de blog beschrijf ik een stappenplan. Dan weet u wat u te wachten staat en hoe het zit met het aanvragen van de subsidie, wanneer u die aanvraagt, voor welke adviezen u subsidie kunt krijgen en ik beschrijf kort samengevat de voorwaarden. Het goede nieuws is: u hoeft het niet alleen te doen. En voor de adviezen kunt u ook subsidie krijgen! VvE Energie heeft vaker met dit bijltje gehakt en wij kunnen u in dit hele proces ondersteunen en begeleiden.

Subsidiepot voor energiebesparende maatregelen

Wilt u uw gebouw(en) voorzien van energiebesparende maatregelen? Voor het nemen van energiebesparende maatregelen verleent de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) subsidie, voordat de maatregelen genomen worden. Het gemiddelde subsidiebedrag per koopwoning is maximaal € 20.000.

Er is 100 miljoen euro subsidie beschikbaar in 2019. Op de website van de RVO kunt u zien hoeveel er al is aangevraagd. Uw VvE kan subsidie krijgen subsidie als u investeert in een warmtepomp, zonneboiler, biomassaketel of pelletkachel.

Redenen om als VvE te investeren in slim en duurzaam onderhoud

Door slim en duurzaam onderhoud aan het pand kunt u geld besparen op verschillende niveaus:

  1. Uw energiekosten vallen lager uit doordat u minder warmte verliest en/of zelf energie opwekt.
  2. Het onderhoud aan het pand wordt goedkoper: de VvE kan met energiebesparende maatregelen (waarvoor u bovendien subsidie kan krijgen) besparen op vermijdbaar onderhoud. Hoe? Bijvoorbeeld door te kiezen voor kunststof kozijnen i.p.v. kozijnen van hout die elke 5 jaar geschilderd moeten worden. Ook maatregelen voor groot onderhoud kan flink verschil maken. Hoeveel dat in uw situatie is, is afhankelijk van de mogelijkheden, die per VvE verschillen. het is altijd maatwerk. Of dit interessant is voor uw VvE kunnen wij voor u uitrekenen.
  3. De marktwaarde van het gebouw en de appartementen stijgt. Bij verkoop levert het pand meer op dan het zou doen zonder de genomen maatregelen, én vind je sneller een koper.

Er zijn nog meer redenen om te investeren in slim en duurzaam onderhoud: de bewoners van de appartementen genieten na de maatregelen meer wooncomfort. Een geïsoleerde woning houdt de warmte beter binnen en de kou beter buiten. Ook heeft u minder problemen als tocht, condens op de ramen en geluidsoverlast dus is er sprake van een gezonder leefklimaat.

Bovendien levert een energiezuinige woning minder CO2-uitstoot en een beter milieu op. Door een betere isolatie ligt het energieverbruik lager en dat zorgt voor minder uitstoot van CO2; de hoofdveroorzaker van de klimaatverandering.

Stappenplan

Stap 1. Vraag een energieadvies aan. Dat kunt u bij ons doen. Dit kan eventueel in combinatie met een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) en/of procesbegeleiding. U krijgt daarmee inzicht in welke energiebesparende maatregelen voor uw gebouw(en) het beste resultaat en rendement geven. De subsidie voor advies vraagt u aan, nadat u de kosten heeft gemaakt.

Stap 2. Gebruik het energieadvies in uw Meerjarenonderhoudsplan (MJOP) U kunt eenmalig subsidie krijgen voor het opstellen van een MJOP, voorwaarde is wel dat u dit combineert met een aanvraag voor energieadvies. VvE Energie is hierin gespecialiseerd.

Stap 3. De volgende stap is draagvlak creëren bij de leden van de VvE. Zij beslissen mee en moeten daarom goed worden geïnformeerd. Dit kan onder begeleiding van een externe partij. Voor deze kosten kunt u ook subsidie aanvragen: tot wel 75% van de factuur van deze begeleiding!

Wij hebben veel ervaring met dit proces, vraag ons gerust naar de mogelijkheden.

Stap 4. Het offertetraject. Wij raden aan om meerdere offertes aan te vragen voor de maatregelen zodat u uitkomt op leveranciers die qua kosten en werkwijze het beste bij u passen.

Stap 5. Doe de aanvraag voor de volledige subsidie energiebesparing eigen huis voor VvE’s. Dit kan vanaf twee energiebesparende maatregelen. Gaat u het ‘zeer energiezuinige pakket’ uitvoeren dan krijgt u een ‘bonussubsidie’. Voor dit pakket gelden hogere eisen. Wij vertellen u er graag meer over.

Stap 6. Neem ook maatregelen voor het opwekken van duurzame energie. Daarvoor is de ISDE (Investerings-Subsidie Duurzame Energie) beschikbaar. Wij kunnen u begeleiden bij de aanvraag.

De eerste stap: contact met ons opnemen

VvE Energie kan uw VvE begeleiden bij elke stap in de aanvraag voor een Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE).

De eerste stap bij het verduurzamen van uw VvE is… onze experts inschakelen. Zij onderzoeken de mogelijkheden van uw VvE en kunnen u van dienst zijn met een goed passend advies en daarna het verduurzamingsproces en de subsidieaanvragen volledig begeleiden.

 

Wilt u weten hoeveel subsidie uw VvE kan ontvangen en hoe u deze kan aanvragen? Vul hieronder uw gegevens in en wij sturen het u per mail toe.

 

Subsidie

Wil je vrijblijvend meer informatie over een van de mogelijkheden voor de VvE? Vul hieronder je gegevens in en onze partner Univeste neemt zo spoedig mogelijk contact met je op, zodat zij kunnen bepalen welke aanpak voor verduurzaming het beste bij jullie VvE past.

 

 

Disclaimer

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Bij het indienen van een aanvraag kan de interpretatie van de verstrekker verschillen. Ook weten we uit ervaring dat de verschillende websites van RVO en provincie niet altijd inzicht geven in de volledige voorwaarden. Bovendien kunnen er ontwikkelingen gaande zijn die van invloed zijn op de subsidies.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.