Subsidie zonnepanelen voor VvE’s beschikbaar

Bedrijven kunnen gebruikmaken van een subsidie gericht op (klein) zakelijke gebruikers. Een voorwaarde is dat de aanvrager een rechtspersoon is. Een VvE is ook een rechtspersoon, dus staat de subsidie ook open voor VvE’s. Waar moet aan worden voldaan om recht te hebben op de subsidie?

 

Het plaatsen van zonnepanelen is een lucratieve manier om de energierekening te verlagen. Zonnepanelen verschijnen ook op steeds meer daken van particulieren en van bedrijven. De overheid stimuleert op verschillende manieren het investeren in duurzaamheid. Waar liggen de kansen voor een VvE die ook onder de noemer kleinzakelijk valt?

 

Wat houdt de subsidie voor kleinzakelijke gebruikers in?

Onder de noemer ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) is deze subsidie opengesteld sinds 4 januari 2021. Voor dit jaar is er €40 miljoen beschikbaar gesteld. De subsidie loopt nog door tot 31 december 2023. Je kunt subsidie aanvragen voor bijvoorbeeld zonnepanelen, zonneboilers en voor kleinschalige windturbines. Er wordt een bedrag beschikbaar gesteld van €125,- per kW gezamenlijk piekvermogen. Het piekvermogen is de hoeveelheid stroom die via een omvormer in een korte periode kan worden gewonnen.

 

Wat zijn de voorwaarden voor ISDE?

Het meest praktisch is om het stappenplan van de RVO te gebruiken, om te controleren of een rechtspersoon in aanmerking komt. De belangrijkste voorwaarden waar aan moet worden voldaan, zijn de volgende:

  • Er komt geen subsidie als er al fiscaal voordeel is via Energie-investeringsaftrek (EIA).
  • De zonnepanelen worden actief binnen 12 maanden na de beslissing over de subsidieaanvraag.
  • De subsidie wordt aangevraagd voordat de koopovereenkomst met de leverancier van de zonnepanelen is afgesloten.
  • Als zakelijke gebruiker wordt minimaal 50.000 kWh per jaar verbruikt. Hierdoor kunnen kleine VvE’s de subsidie mislopen.

 

Let op de apparatenlijst

Ga eerst na of de gewenste duurzame investeringen voor de subsidie in aanmerking komen. Hiervoor is een apparatenlijst samengesteld. Controleer dus vooraf of bijvoorbeeld een te plaatsen zonneboiler ook echt in de apparatenlijst staat. Voor ieder apparaat geldt een meldcode die je nodig hebt voor het aanvragen van de subsidie. Als het gewenste apparaat er niet tussen staat, kan er toch subsidie worden aangevraagd. In dat geval moet je de productbeschrijving en de technische documentatie met de aanvraag meesturen.

 

Wacht met het aankopen tot de toekenning van de subsidie

Na het aanvragen ontvang je per e-mail direct een ontvangstbevestiging. Ruim 90% van de aanvragen zijn binnen acht weken afgerond, maar het kan ook iets langer duren. Om te voorkomen dat je de subsidie misloopt, kun je het beste wachten op de toekenning voordat je een investering doet of een financiële verplichting aangaat. Zorg er ook voor dat de apparaten binnen één jaar actief zijn, anders kun je de subsidie weer verliezen. Voor het aansluiten op een warmtenet geldt een uiterlijke activeringsperiode van twee jaar. Als de termijn waarop het actief moet zijn een bezwaar is, kun je uitstel aanvragen.

 

Wil je meer informatie over het verduurzamen van een VvE? Hiervoor verwijzen wij jou graag naar onze website.

 

 

Meer informatie? Lees ook onze andere blogs over subsidies en zonnepanelen:

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.