Teruggave btw op zonnepanelen voor VvE’s

We moeten snel overstappen naar een duurzamer bestaan. VvE’s kunnen hier flink aan bijdragen. Door het verduurzamen van een VvE besparen een aantal of zelfs honderden huishoudens veel geld en wordt er gewerkt aan een schonere toekomst. VvE’s kunnen profiteren van gunstige regelingen voor zonnepanelen. Wist je dat je van de investering de btw deels terug kunt vragen? Wij leggen uit hoe het werkt.

 

Het lijkt erg simpel om als VvE de btw terug te vragen over op het gebouw geplaatste zonnepanelen, maar helaas is het best complex. Daar komt nog bij dat de hoogte van de teruggave ook nog afhankelijkheden heeft. In 2021 kan een VvE de btw terugvragen als de zonnepanelen geplaatst zijn in 2020. Wij leggen uit hoe het voor VvE’s zit en hoe de btw kan worden teruggevraagd.

 

De mogelijkheid voor VvE’s om de btw terug te vragen komt vanuit de Klein-Ondernemings-Regeling (KOR) die in gewijzigde vorm in 2020 is ingegaan. Als een VvE meer dan €2.500 terugvraagt, dan moet de VvE de btw over de teruggeleverde energie weer aan de Belastingdienst afdragen gedurende vier jaren. Er moet dan aangifte worden gedaan per kwartaal.

 

Verschil tussen particulieren en rechtspersonen

Zowel particulieren als rechtspersonen (waaronder VvE’s) kunnen de betaalde btw terugvragen. Er zit een duidelijk onderscheid tussen particulieren en rechtspersonen. Een particulier kan de volledige btw terugvorderen. Bij rechtspersonen gaat het om een gedeeltelijke teruggave. De hoogte van de teruggave is afhankelijk van de hoeveelheid energie die is teruggeleverd aan het elektriciteitsnet in het jaar van het plaatsen van de zonnepanelen. Over het zelf verbruikte deel van de energie geldt dus geen teruggave. In een voorbeeld kunnen we het principe uitleggen.

 

Een VvE heeft zonnepanelen geplaatst. In 2020 hebben ze 12.000 kilowattuur aan energie opgewekt. Hiervan wordt de helft opgebruikt en de andere helft (6.000 kilowattuur) wordt geleverd aan het elektriciteitsnet. Van de betaalde btw kan de VvE terugvragen: 6.000 / 12.000 x 100% = 50%.

 

Teruggave vaststellen

De teruggave wordt niet ingeschat, maar vastgesteld aan de hand van de uitkomsten uit een slimme meter of de omvormer. Een inschatting maken aan de hand van de verwachtingen is dus niet de bedoeling.

 

De datum van plaatsing kan effect hebben op de teruggave

De timing van het plaatsen van de zonnepanelen moet perfect zijn om te komen tot de hoogst mogelijke teruggave. Het hele jaar door leveren zonnepanelen energie op, maar in de zomermaanden leveren ze het meeste rendement. Als de panelen geplaatst zijn in het laatste kwartaal van 2020, hebben de zonnepanelen waarschijnlijk weinig teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Hierdoor zal de teruggave aan btw laag uitvallen.

 

Het ideaal is dat de panelen vlak vóór de zomer zijn geplaatst. Op deze manier komt er een zo hoog mogelijke levering aan het energienet.

 

Hoe werkt de teruggave?

VvE’s die recht hebben op btw teruggave moeten zorgen voor een aanmelding bij de Belastingdienst. Doe dit bij voorkeur in het begin van het jaar volgend op het plaatsen van de zonnepanelen. Het is overigens geen vrije keuze voor de VvE om de ‘btw-belaste activiteit’ te melden bij de Belastingdienst. Het is verplicht. De aanbieders van zonnepanelen kunnen er meer over vertellen en ook inschatten hoe hoog de teruggave wordt. De aanbieders kunnen ook helpen bij het berekenen van het fiscaal voordeel.

 

 

Meer informatie? Lees ook onze andere blogs over zonnepanelen:· 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.