10 tips voor zonnepanelen bij een VvE

De noodzaak van het plaatsen van zonnepanelen is bij iedereen nu wel doorgedrongen. Zonnepanelen plaatsen  moet met beleid gebeuren, zeker bij een VvE. Wat zijn aandachtspunten voor VvE’s als zij zonnepanelen op hun gebouw willen plaatsen?

 

Door de hoge energieprijzen en de steeds goedkopere zonnepanelen kiezen meer mensen voor deze duurzame maatregel. Ze zijn niet meer weg te denken van daken en gevels. Door een goede voorbereiding kunt u fouten voorkomen. Lees daarom eerst onze 10 tips.

 

Tip 1 – Draagvlak creëren binnen de VvE

Voor het verduurzamen kan een VvE een tegemoetkoming krijgen vanuit de overheid, maar het gaat wel eerst geld kosten. Over meerdere jaren gerekend wordt dit terugverdiend. Met een goede voorbereiding creëert u in de vergadering van de VvE draagvlak. Zo voorkomt u dat het lijkt alsof het verduurzamen alleen maar geld kost. Lees ook onze tips specifiek over het verduurzamen.

 

Tip 2 – Neem het verduurzamen mee in het meerjarenonderhoudsplan

Voor de komende jaren staan er mogelijk al ingrijpende verbouwingen op de planning. Door ook gelijk energiebesparende maatregelen mee te nemen, kan een VvE investeringen in energiebesparing gelijk combineren met wat noodzakelijk is. Moet er een nieuw dak komen? Neem het plaatsen van zonnepanelen mee in de plannen.

 

Tip 3 – Ga voor Maatwerk Energieadvies

Naast het collectief inkopen van energie kunt u bij ons ook terecht voor een Maatwerk Energieadvies. Een deskundige zorgt ervoor dat het complex volledig in kaart wordt gebracht en zoekt naar de bespaarkansen. De deskundige gaat ook in overleg met de bewoners om de wensen en behoeften te verzamelen en de financiële kansen worden helder gemaakt.

 

Tip 4 – Vraag meerdere offertes op

De prijsverschillen gaat u vooral merken als u veel zonnepanelen plaatst. Geef dus niet een willekeurig bedrijf opdracht voor het plaatsen van bijvoorbeeld 35 zonnepanelen. Er zijn veel bedrijven die u kunt inschakelen, dus overweeg meerdere bedrijven.

 

Tip 5 – Schakel meerdere experts in voor verschillende inzichten

Vraag diverse bedrijven om de oplossingen van meerdere deskundigen in te winnen. Mogelijk komt één van de bedrijven met een geniale oplossing voor een hoger rendement van de panelen.

 

Tip 6 – Zoek vooraf uit wat de voorwaarden zijn voor een subsidie

VvE’s hebben vaak niet de kennis in huis om verduurzaming van het gebouw in het meerjarenonderhoudsplan (MJOP) in te passen. Het is mogelijk om een subsidie te krijgen voor het advies en voor het doorvoeren van de duurzame maatregelen in het MJOP. Voor VvE’s zijn meerdere subsidiepotjes beschikbaar, die u kunt vinden op de website van de RVO (Rijksoverheid). Voor begeleiding bij een duurzaam MJOP kunt u ook bij ons terecht.

 

Tip 7 – Pas op met hoge aanbetalingen

Zonnepanelenbedrijven doen goede zaken, maar toch is dat nog geen garantie voor de toekomst. Ze kunnen failliet gaan. Houd daarom de aanbetaling zo laag mogelijk. Zorg voor goede afspraken over de werkzaamheden die ze moeten verrichten en over het betalen van de rekening.

 

Tip 8 – Ga in overleg met de verzekeraar van het pand

Informeer de verzekeraar van het pand over de plannen voordat de zonnepanelen geplaatst worden. Mogelijk heeft de verzekeraar eisen voor de te plaatsen zonnepanelen. Ook voor de vergoeding van eventuele latere schade is het belangrijk dat de verzekeraar op de hoogte is van het plaatsen van de panelen.

 

Tip 9 – Vraag de btw terug

Het is mogelijk om de betaalde btw terug te vorderen van de Belastingdienst. Hier gelden specifieke eisen voor waar een VvE aan moet voldoen. De voorwaarden leest u in onze eerdere blog over dit onderwerp.

 

Tip 10 – Maak ook gelijk afspraken over het onderhouden van de panelen

Je kunt zelf zorgen voor het schoonhouden van de zonnepanelen, maar bij een VvE zitten de panelen vaak niet op de meest toegankelijke plekken. Maak hier gelijk afspraken over met experts op dat gebied. Neem deze kosten ook mee in het totale kostenplaatje.

 

 

Meer informatie? Lees ook onze andere blogs over zonnepanelen:· 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.