Warmtepompen, zonnepanelen en zonneboilers verplicht bij renovatie

Bij een grondige renovatie moet er vanaf 30 juni verplicht worden geïnvesteerd in duurzaamheid. Na de renovatie moet een huis of een gebouw van een VvE een minimale hoeveelheid aan hernieuwde energie opwekken. Kan deze verplichting zomaar worden opgelegd? Ja dat kan! De overheid kan bepalen dat bijvoorbeeld een VvE bij een ingrijpende verbouwing ook zonnepanelen, een zonneboiler of warmtepompen plaatst.

 

De verplichting komt voort vanuit de Europese wetgeving, de zogenaamde RED II-richtlijn. De afkorting staat voor Renewable Energy Directive II. Alle lidstaten moeten hernieuwde energie voorschrijven bij het bouwen van nieuwe huizen en bij een renovatie van een huis, appartement of gebouw. De verplichting bij het nieuw bouwen was er al, maar deze komt er nu dus ook voor verbouwingen.

 

Wanneer is er sprake van een ingrijpende verbouwing?

In het kader van deze bepaling is het dus belangrijk om te definiëren wanneer er sprake is van een ingrijpende verbouwing? Is dat al het geval bij het gedeeltelijk vervangen van een plat dak, of moet het gaan om het volledig renoveren van een huis? Dit wordt volgens Europese wetgevers op twee manieren vastgesteld. Een verbouwing is een ingrijpende renovatie als de kosten minimaal 25% van de waarde van het huis beslaan. Of als in de verbouwing minimaal 25% van de vloeroppervlakte van het gebouwschil wordt betrokken. In Nederland gaat het om de tweede definitie. De verplichting wordt opgenomen in het bouwbesluit.

 

Speciale aandacht voor verwarmingsinstallaties

De verplichting om een minimum hoeveelheid aan hernieuwbare energie op te wekken geldt alleen als ook de verwarmingsinstallaties worden betrokken bij de renovatie. Deze nuancering is aangebracht om te voorkomen dat huiseigenaren en VvE’s onnodig op kosten worden gejaagd. Naast verwarmingsinstallaties geldt deze nuancering ook voor koelinstallaties. Verdiep je dus goed in de verplichtingen om te voorkomen dat je onterecht te hoge investeringen doet om aan de gestelde verplichtingen te voldoen.

 

De verplichting is ook goed voor huiseigenaren en VvE’s

Een verplichting opgelegd krijgen is een beperking in de vrijheid, maar deze verplichting is ook in het belang van de bewoners zelf. Binnen een VvE kan het investeren in duurzame maatregelen een discussie zijn bij een al kostbare renovatie. Doordat het nu verplicht is, vervalt de vrijwillige keuze. Naar verwachting worden de maandelijkse lasten voor energie steeds groter. Met duurzame investeringen worden er nu al maatregelen getroffen om hoge maandelijkse lasten in de toekomst te voorkomen.

 

Een groen meerjaren onderhoudsplan maken (GMJOP)

Een VvE kan de duurzame ambities vastleggen in de GMJOP. Gebouwen met een bouwjaar van 2006 of jonger hebben verplicht een MJOP. Minimaal één keer per vijf jaar moet het plan worden herzien. Bij de eerstvolgende herziening is het verstandig om ook de duurzaamheid mee te nemen. Mogelijk is het niet verplicht, omdat er geen grondige verbouwing in de plannen staat. Toch kan investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen een verstandige keuze zijn. Door de energiebesparing kan de investering binnen een aantal jaren worden terugverdiend. Wil je meer weten over de GMJOP? Lees er alles over op onze website.

 

Wil je als VvE besparen op de energielasten. Ook daar kunnen wij bij helpen.

 

Energiescan

Wilt u weten wat wij voor u kunnen besparen? Middels een op maat gesneden advies maken wij inzichtelijk hoeveel uw VvE precies kan besparen. De scan is altijd geheel kosteloos en vrijblijvend. Binnen 2 werkdagen ontvangt u een advies op maat per e-mail. Het enige dat u hoeft te doen is een (recente) maand- of jaarnota van uw leverancier uploaden in onderstaand vlak. Heeft u meerdere aansluitingen? Geen probleem: u kunt meerdere nota’s uploaden.
  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 128 MB, Max. aantal bestanden: 5.

     

    Meer informatie? Lees ook onze andere blogs over zonnepanelen:· 

     

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.