Maximaal rendement – schoonmaken zonnepanelen

Zonnepanelen moeten zoveel mogelijk zonnestralen opvangen voor een zo hoog mogelijk rendement. Daarom moet je de zonnepanelen op de juiste manier ten opzichte van de zon plaatsen. Het goed schoonmaken werkt ook rendement verhogend. Waar moet je op letten bij het schoonmaken?

 

Een zonnepaneel met een laagje vuil erop zal minder rendement opleveren. Het wordt nog erger als in de herfst gevallen bladeren de panelen bedekken. Er zijn schoonmaakbedrijven die claimen dat het reinigen van de panelen 15% meer rendement oplevert. Dat lijkt overdreven, maar het is zeker een aanrader om de zonnepanelen geregeld goed te (laten) reinigen.

 

Zonnepanelen reinigen combineren met andere werkzaamheden

De locatie waar de zonnepanelen liggen maakt het zelf reinigen vaak onmogelijk. Een VvE die het platte dak heeft gekozen voor de panelen, kan vaak relatief eenvoudig iemand inschakelen voor het reinigen. Het wordt anders als de plek niet eenvoudig toegankelijk is. Schakel bij voorkeur een professional in voor het verhogen van het rendement door het reinigen. Combineer deze activiteit met andere werkzaamheden die op hoogte moeten gebeuren. Denk vooral aan het reinigen als er bijvoorbeeld toch al een hoogwerker bij het pand staat voor onderhoud.

 

Wat gebruik je voor het schoonmaken van zonnepanelen?

Je kunt de schoonmaakklus uitbesteden, maar je kunt het ook zelf doen. Tenminste als de panelen eenvoudig bereikbaar zijn, zonder gevaarlijke acties uit te moeten voeren. Hiervoor gebruik je osmosewater. Dit is gezuiverd water waar bijvoorbeeld geen kalk en nitraten in zitten. Het is ook nog eens een ecologische manier om te reinigen. Zorg er wel voor dat je voor de veiligheid de zonnepanelen eerst uitschakelt.

 

Zonnepanelen borstelen

Voordat je begint met het poetsen, kun je beter eerst grove vuildelen verwijderen met een borstel. Het gaat bijvoorbeeld om mos en andere vuilophopingen die ontstaan in de loop der jaren. Gebruik hiervoor wel een borstel die ervoor bestemd is. Als je deze niet hebt en ook niet wilt kopen, gebruik dan in ieder geval aan zachte borstel of een spons. Een ruwe borstel kan de panelen beschadigen. Een beschadiging gaat ten koste van het rendement.

 

Vraag offertes aan van schoonmaakexperts

Het laten reinigen is een periodiek terugkomende actie. Als het reinigen door professionals gebeurt, kun je het beste offertes bij verschillende bedrijven aanvragen. Vooral als de zonnepanelen op een moeilijk toegankelijke plek zitten. Goed vergelijken kan een VvE een flinke besparing geven.

 

Zelf investeren in schoonmaakapparatuur

Voor het reinigen op hoogte kun je investeren in een telescoop ramenwisser. Dit is een investering van mogelijk een paar honderd euro, maar op langere termijn kan het uit. Op deze manier houd je de periodieke kosten laag, want een extern bedrijf hoef je niet meer in te schakelen. Investeer wel gelijk in zeer degelijke apparatuur. Kwaliteit en gebruiksgemak zijn namelijk belangrijk.

 

Hoe vaak moeten de panelen schoon worden gemaakt?

Een jaarlijkse schoonmaak kan voldoende zijn. Vaker kan raadzaam zijn als er bijvoorbeeld veel bomen rondom het appartementencomplex staan. Door takken en vallende bladeren kan meerdere keren per jaar reinigen noodzakelijk zijn.

 

 

Meer informatie? Lees ook onze andere blogs over zonnepanelen:· 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.