Uitgeschakelde zonnepanelen door drukte op stroomnet

Met voldoende zonnepanelen kunnen huishoudens stroom terugleveren aan het net. Dit kan echter niet als het stroomnet overbelast is. Steeds vaker klagen consumenten en VvE’s met zonnepanelen hierover bij de netbeheerders.

 

Het aantal particulieren en VvE’s met zonnepanelen op het dak stijgt en er worden steeds meer grote zonneparken aangelegd. Dat is positief met het oog op de klimaatdoelen, maar het netwerk kan dit niet altijd aan.

 

Zonnepanelen schakelen uit

In tijden met veel zon wordt het stroomnet extra belast door teruggeleverde energie van zonnepanelen. Uit voorzorg wordt de toestroom van energie in dat geval tijdelijk gestopt, wat ten koste gaat van de opbrengst van de zonnepanelen. Zonnepanelen schakelen namelijk uit als ze de energie niet kwijt kunnen. Veel eigenaren van zonnepanelen zullen hier niets van merken. De huishoudens die de opbrengsten goed bijhouden, merken wel dat de opbrengst iets lager uitkomt door een tijdelijke stop.

 

Veel zon

Huishoudens en VvE’s met zonnepanelen wekken op zeer zonnige dagen veel meer energie op dan ze gebruiken. Zodra er te veel energie op het stroomnet komt, dreigt het probleem dat de stroom niet afgevoerd kan worden. Als de stroomkabels niet voldoende capaciteit hebben, loopt de netspanning op. Een reactie van de omvormers kan zijn dat ze zichzelf uitschakelen. Ze zijn namelijk ingesteld op de grootst mogelijke veiligheid. Op dat moment leveren de zonnepanelen ook niet meer aan het gebouw of de woning zelf.

 

Klachten

De klachten die netbeheerders hierover binnen krijgen nemen al vier jaar op rij toe, door het groeiend aantal zonnepanelen. Er zijn dit jaar 3.200 klachten binnengekomen, 45% meer dan in het jaar 2020. In het jaar 2020 was er al sprake van een verdubbeling van het aantal klachten ten opzichte van het jaar 2019. Het probleem wordt dus steeds groter, omdat er dagelijks zonnepanelen bijkomen. Als er geen capaciteitsverbetering van het stroomnet komt, zal het rendement van zonnepanelen steeds verder afnemen.

 

De oplossing

Eigenaren van zonnepanelen kunnen zelf iets doen om het probleem kleiner te maken. Door thuisbatterijen te gebruiken kunnen ze met de zonnepanelen eerst de batterijen opladen. Zo houden ze de energie in eigen huis. De beste oplossing is echter dat het laagspanningsnetwerk wordt uitgebreid. Hiervoor hebben de netbeheerders informatie nodig van slimme meters. Ze moeten namelijk eerst de zwakste plekken oplossen. Het is van belang dat huishoudens en VvE’s goed opletten wat hun zonnepanelen opleveren en direct een klacht indienen bij de netbeheerder als er sprake is van overbelasting. Zo krijgen zij inzicht in waar het misgaat.

 

Heeft  uw VvE nog geen zonnepanelen en heeft u daar interesse in? Vul dan onderstaand formulier in voor een vrijblijvende offerte.

 

 

Meer informatie? Lees ook onze andere blogs over zonnepanelen:· 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.