Hoeveel vermogen wekken de zonnepanelen van uw VvE op?

Een VvE kan veel geld besparen door zonnepanelen op het dak van het gebouw te plaatsen, maar hoeveel vermogen leveren zonnepanelen eigenlijk op? Wij leggen uit hoe u te weten komt hoeveel de zonnepanelen opleveren.

 

De opbrengst van zonnepanelen in kilowattuur (kWh) is afhankelijk van veel factoren. Het aantal zonuren speelt een grote rol. Bij veel bewolking leveren de zonnepanelen minder op. Ook is de opbrengst afhankelijk van het vermogen van de zonnepanelen. U kunt de gemiddelde opbrengst ongeveer berekenen met een formule.

 

Het vermogen berekenen

Het vermogen van zonnepanelen ligt tussen de 275 en 395 Wattpiek (Wp). U kunt zonnepanelen aanschaffen met verschillende kwaliteiten. De fabrikant meet het vermogen onder de Standaard Test Condities (STC). Door gebruik te maken van hetzelfde meetsysteem, zijn zonnepanelen onderling vergelijkbaar. Bij deze meetmethodiek wordt uitgegaan van het volgende:

  • De temperatuur van het zonnepaneel bedraagt 25 graden bij het meten
  • De zon valt loodrecht op de panelen en de straling bedraagt 1.000 Wattpiek per m2

 

Rekening houden met een correctiefactor

Het is niet redelijk om uit te gaan van ideale omstandigheden. Er zijn ook bewolkte dagen met weinig zonneschijn of juist met regen. Hier wordt rekening mee gehouden bij het berekenen van de opbrengst van zonnepanelen. In de formule wordt daarom een correctiefactor toegepast van 0,85. Als u het vermogen van uw zonnepanelen vermenigvuldigt met 0,85, weet u al meer over de opbrengst van de panelen.

 

Rekenvoorbeeld

Stel, een VvE heeft 20 panelen met een vermogen van 300 Wp. In totaal gaat het dus om 20 x 300 Wp = 6.000 Wp aan vermogen. De jaarlijkse opbrengst komt dus neer op: 6.000 Wp x 0,85 = 5.100 WP.

 

Opbrengst gedurende het jaar

Ten onrechte wordt vaak gedacht dat hete dagen van 30 graden het beste zijn voor de opbrengst. Dat klopt niet. Als het warmer is dan 25 graden, neemt het rendement af. Dat komt doordat de elektrische geleiding in zonnecellen minder goed gaat bij te hoge temperaturen. Er worden op warme dagen dus meer zonnestralen opgevangen, maar de zonnepanelen kunnen door de warmte de energie niet goed transporteren.

 

In de lente zullen de zonnepanelen het meeste opleveren. De maanden die het hoogste rendement opleveren zijn april tot en met juli. In de maand augustus wordt de dalende lijn weer ingezet. December en januari zijn de slechtste maanden wat betreft de opbrengst.

 

De hellingshoek van zonnepanelen

Zonnepanelen moet u door professionals laten plaatsen. Ze moeten namelijk ideaal liggen om voor de VvE maximaal energie op te wekken. De hellingshoek is hierbij belangrijk. Welke hellingshoek aan moet worden gehouden, is mede afhankelijk van de windrichting waarin de panelen geplaatst zijn. Het moet zo goed mogelijk worden doorgerekend, want een iets afwijkende hellingshoek kan de opbrengst met tientallen procenten verlagen.

 

Wilt u meer weten over zonnepanelen bij VvE’s? Op onze deze pagina kunt u hier meer over lezen.

 

 

Meer informatie? Lees ook onze andere blogs over zonnepanelen:· 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.