Subsidie voor isolatie woningen binnen een VvE

Particulieren die hun woning gaan isoleren kunnen recht hebben op een subsidie. Ook VvE’s hebben in sommige gevallen recht op subsidie. In deze blog vertellen we waar VvE’s subsidie voor kunnen krijgen vanuit de overheid als zij isolerende maatregelen nemen.

 

Op meerdere manieren probeert de Rijksoverheid om het isoleren te promoten. De meest effectieve manier is geld aanbieden ter compensatie voor de investeringen. Particulieren kunnen een subsidie krijgen of een lening afsluiten met gunstige voorwaarden. Het gaat om de zogenaamde Energiebespaarlening. De subsidie voor VvE’s staat bekend onder de naam: Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE) (tot 1 januari 2023 was dit de SEEH subsidie).

 

Wat houdt SVVE in?

Sinds 1 april 2021 kunnen VvE’s een subsidieaanvraag indienen voor een aantal energiebesparende maatregelen in het gebouw. De subsidie kan betrekking hebben op:

  • Energieadvies – Een energieadviseur kan een energieadviesrapport Ook wordt er gezocht naar manieren om te investeren in duurzaamheid met het hoogste rendement.
  • Procesbegeleiding en hulp bij het opstellen van een meerjarenonderhoudsplan (MJOP)
  • Het treffen van energiebesparende maatregelen

 

Voor de jaren 2021 en 2022 is er een budget beschikbaar gesteld van 33,5 miljoen euro, waarvan 2 miljoen euro voor energieadviezen, procesbegeleiding en het MJOP.

 

Subsidie voor twee of meer energiebesparende isolatiemaatregelen

Bij energiebesparende isolatiemaatregelen moet de VvE minimaal één isolerende maatregel nemen om in aanmerking te komen voor een subsidie. De subsidieaanvraag geldt per gebouw en moet vooraf worden aangevraagd. Het gaat bijvoorbeeld om gevelisolatie en dakisolatie. Ook voor het plaatsen van hoogrendementsglas of het aanbrengen van vloerisolatie kunnen VvE’s aanvragen. Er gelden wel minimale eisen voor de isolatiewaarde en een minimale oppervlakte die geïsoleerd moet worden.

 

Wat zijn de verdere voorwaarden?

Begin pas met de werkzaamheden na goedkeuring van de subsidieaanvraag. Voorafgaand aan het uitvoeren van de plannen krijgt de VvE het subsidiebedrag op de rekening. Bij een subsidiebedrag van €25.000 of meer, krijg je eerst een voorschot van 50% van het totale bedrag aan subsidie. Na uitvoering van de werkzaamheden volgt de uitkering van de resterende 50%. Voor de uitvoering van de werkzaamheden heeft de VvE één jaar de tijd na het versturen van de beschikking.

 

Hoe werkt de VvE Energiebespaarlening?

Met een lening hoeft een VvE niet eerst te reserveren voor een grote uitgave. Hierdoor kan een VvE gelijk energie besparen en daarna met de besparing een deel van de aflossing betalen. In hoeveel jaar de VvE de lening terug betaalt, hangt af van de hoogte van de lening. Een bedrag van €100.000 kan worden terugbetaald in 10 tot 20 jaar. Hetzelfde geldt  bij een lening van €500.000. De lening bedraagt maximaal €65.000 per appartement en er moeten minimaal 8 appartementsrechten aanwezig zijn. De hoogte van de rente verschilt. Het minimum percentage bedraagt 1,8% en kan oplopen tot 2,6%. De maximale terugbetaalperiode bedraagt 360 maanden.

 

Wilt u meer weten over verduurzamende maatregelen bij een VvE? Op onze duurzaamheidspagina vindt u nog meer informatie over de mogelijkheden voor verduurzaming.

 

Subsidie

Wil je vrijblijvend meer informatie over een van de mogelijkheden voor de VvE? Vul hieronder je gegevens in en onze partner Univeste neemt zo spoedig mogelijk contact met je op, zodat zij kunnen bepalen welke aanpak voor verduurzaming het beste bij jullie VvE past.

 

Meer informatie? Lees ook onze andere blogs over isoleren en verduurzamen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.