SEEH – Wat zijn de beschikbare subsidies voor de verduurzaming van VvE’s?

Het verduurzamen van huizen en appartementen staat hoog op het verlanglijstje van de politiek. Om particulieren en VvE’s te stimuleren om te verduurzamen, zijn er interessante subsidies beschikbaar gesteld. Wat zijn de mogelijkheden voor VvE’s?

 

Voor VvE’s is er door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) €32,2 miljoen  beschikbaar gesteld (budget SEEH) voor het verduurzamen van gebouwen. Met dit bedrag moeten we het in Nederland doen in de periode vanaf 1 april tot en met december 2022. Het geld is beschikbaar voor energieadvies en voor energiebesparende maatregelen. Maar VvE’s kunnen hier ook aanspraak op maken voor professionele begeleiding voor het verwerken van de plannen in het meerjarenonderhoudsplan (MJOP). Het inschakelen van een gecertificeerde energieprestatieadviseur kan dus ook met subsidie. Per onderdeel zullen we deze opties toelichten.

 

Voor een energieadvies een subsidie aanvragen

Voor de VvE wil je de euro’s zo goed mogelijk besteden. Je gaat dus voor de duurzame investering die het meest oplevert per uitgegeven euro. Hierbij speelt de prijs van duurzame maatregelen een rol, maar ook het rendement en de hoogte van de subsidie. Om de ideale investering te berekenen, kun je een energieadviseur inschakelen. De subsidie voor energieadvies kunnen we onderverdelen in de volgende vormen van energieadvies:

  • Advies van een gecertificeerde energieprestatieadviseur (EPA)
  • Gebruikmaken van een externe procesbegeleider
  • Hulp bij het opstellen van een MJOP met duurzame maatregelen erin

 

Voor een VvE maak je deze kosten eerst en daarna vraag je de tegemoetkoming aan.

Subsidie voor energiebesparende maatregelen

Zijn er plannen voor het aanbrengen van energiebesparende isolatie? Als het gaat om twee verschillende maatregelen, is er een subsidie mogelijk. Let wel goed op de voorwaarden, waar de VvE aan moet voldoen. Deze vorm van subsidie is als volgt onder te verdelen:

  • Isolatiemaatregelen
  • Zeer energiezuinig pakket
  • Aanvullende maatregelen

 

Hieronder lichten we de drie opties toe.

 

Isolatiemaatregelen

Er gelden strenge eisen voor een subsidie. Je moet in ieder geval twee maatregelen combineren, en er gelden voor deze subsidie ook nog minimale oppervlaktes. Bij vloerisolatie moet bijvoorbeeld minimaal 70% van de vloeren geïsoleerd worden. Als dat het geval is, heeft een VvE recht op een subsidie van €7 per m2. De aanvraag dien je in voordat je met de werkzaamheden begint.

 

Zeer energiezuinig pakket

Dit is een combinatie van energiebesparende maatregelen om te komen tot de hoogste besparing. Er worden hoge eisen gesteld aan de isolatiewaarde van de maatregelen. Als er aan de eisen wordt voldaan geldt de bonussubsidie voor een bedrag van €4.000. Na het realiseren van de energiebesparende maatregelen volgt nog een kierdichtheidstest. Dit zegt namelijk ook weer iets over de duurzaamheid van de maatregelen.

 

Aanvullende maatregelen

Er is ook een subsidie mogelijk voor bijvoorbeeld isolerende deuren of een energiezuinig ventilatiesysteem. Onder de aanvullende maatregelen valt bijvoorbeeld ook een slimme thermostaat.

 

De SEEH (Subsidie energiebesparing eigen huis) kan een flinke tegemoetkoming in de kosten zijn. Door deze subsidie verdient een VvE de investering sneller terug door een lagere energierekening. Laat in ieder geval geen subsidiegeld liggen. Je leest er meer over op de website van de RVO.

 

Subsidie

Wil je vrijblijvend meer informatie over een van de mogelijkheden voor de VvE? Vul hieronder je gegevens in en onze partner Univeste neemt zo spoedig mogelijk contact met je op, zodat zij kunnen bepalen welke aanpak voor verduurzaming het beste bij jullie VvE past.

 

Meer informatie? Lees ook onze andere blogs over subsidies:

Eén reactie op “SEEH – Wat zijn de beschikbare subsidies voor de verduurzaming van VvE’s?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.