Subsidie maatadvies laadpalen voor VvE’s

Vanaf 24 januari 2022 kunnen VvE’s de subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) ook gebruiken voor het inwinnen van advies over laadpalen bij de parkeergelegenheden van VvE’s (oplaadpuntenadvies). De uitbreiding geldt ook voor woonverenigingen en wooncorporaties. De subsidie wordt in 2022 verstrekt, maar VvE’s kunnen de gemaakte kosten vanaf 5 oktober 2021 indienen. U hoeft dus niet te wachten tot eind januari 2022.

We zitten midden in een transformatie van auto’s op fossiele brandstoffen naar auto’s die rijden op stroom. Elektrische auto’s zijn inmiddels al niet meer weg te denken van de openbare weg. Een voorwaarde voor het aanschaffen van een elektrische auto is dat deze op te laden is op je woonadres. Appartementeigenaren zijn voor laadpalen op gemeenschappelijke parkeerplekken of in de parkeergarage afhankelijk van de standpunten van de andere leden van de VvE. Een wijziging in de infrastructuur moet immers een VvE-besluit zijn.

Door subsidies en hoge benzineprijzen is de elektrische auto populair

Met de zeer hoge benzine- en dieselprijzen wordt het elektrisch rijden steeds populairder. Dit komt mede doordat de auto’s steeds verder kunnen rijden op een volle accu en door het stijgend aantal openbare oplaadpunten in het land. De overheid draagt ook nog flink bij aan de opmars van de stekkerauto. Kopers van een nieuwe of gebruikte elektrische auto, hebben recht op een subsidie. De subsidie voor 2021 is al volledig op. In 2022 komt er een nieuw budget beschikbaar.

Wat houdt een oplaadpuntenadvies in?

Een bij de KvK ingeschreven deskundige kan een advies opstellen over het plaatsen van één of meerdere oplaadpunten bij de VvE. De deskundige moet eerst op locatie de situatie inspecteren, waarbij onder andere de veiligheid en de huidige elektriciteitsaansluiting worden gecontroleerd. De subsidie loopt door tot 1 oktober 2023. Er is totaal een budget van €900.000 voor beschikbaar gesteld. Dat komt neer op ongeveer 600 subsidietrajecten.

Eisen voor een subsidie

Om in aanmerking te komen voor een subsidie, moet het adviesrapport voldoen aan de volgende eisen:

• Het advies heeft betrekking op een periode van minimaal 10 jaar. De adviseur gaat voor deze periode de laadbehoefte van de vereniging inschatten.
  • Het advies bevat een aanbeveling om de brandveiligheid te waarborgen.
  • De adviseur doet aanbevelingen over het verdelen van de kosten over de gebruikers en de leden van de VvE.
  • De adviseur doet ook aanbevelingen over de elektrische aansluiting en de installaties.
  • De relevante wet- en  regelgeving wordt betrokken in het oplaadpuntenadvies.

Maatadvies voor totaaloplossing infrastructuur laadpalen

Voor de uitdagingen die de realisatie van laadpalen bij bestaande VvE’s met zich meebrengen, hebben wij een nieuwe totaaloplossing infrastructuur laadpalen. Hiervoor kunnen wij een advies op maat uitbrengen, waarvan 75% wordt gesubsidieerd, met een maximum van €1.500,-.

De hoogte van het bedrag is niet afhankelijk van de omvang van de VvE. De kosten moeten u uiterlijk op 30 september 2023 indienen, maar wacht er niet te lang mee. Als de subsidiepot leeg is, krijgt u waarschijnlijk geen vergoeding.

Totaaloplossing infrastructuur laadpalen

Heeft u interesse in een prijsindicatie op maat voor de parkeerplekken van uw VvE? Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen binnen 2 werkdagen vrijblijvend contact met u op.