Subsidie maatadvies laadpalen voor VvE’s

Sinds 24 januari 2022 kunnen VvE’s de subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE – voorheen SEEH) ook gebruiken voor het inwinnen van advies over laadpalen bij de parkeergelegenheden van VvE’s (oplaadpuntenadvies). De uitbreiding geldt ook voor woonverenigingen en wooncorporaties. De subsidie wordt in 2022 verstrekt, maar VvE’s kunnen gemaakte kosten van na 5 oktober 2021 indienen.

 

We zitten midden in een transformatie van auto’s op fossiele brandstoffen naar auto’s die rijden op stroom. Elektrische auto’s zijn inmiddels al niet meer weg te denken van de openbare weg. Een voorwaarde voor het aanschaffen van een elektrische auto is dat deze op te laden is op je woonadres. Appartementeigenaren zijn voor laadpalen op gemeenschappelijke parkeerplekken of in de parkeergarage afhankelijk van de standpunten van de andere leden van de VvE. Een wijziging in de infrastructuur moet immers een VvE-besluit zijn.

 

Door subsidies en hoge benzineprijzen is de elektrische auto populair

Met de zeer hoge benzine- en dieselprijzen wordt het elektrisch rijden steeds populairder. Dit komt mede doordat de auto’s steeds verder kunnen rijden op een volle accu en door het stijgend aantal openbare oplaadpunten in het land. De overheid draagt ook nog flink bij aan de opmars van de stekkerauto. Kopers van een nieuwe of gebruikte elektrische auto, kunnen hiervoor een subsidie aanvragen (SEPP). De subsidie voor 2022 is al volledig op. In 2023 komt er een nieuw budget beschikbaar.

 

Wat houdt een oplaadpuntenadvies in?

Een bij de KvK ingeschreven deskundige kan een advies opstellen over het plaatsen van één of meerdere oplaadpunten bij de VvE. Een overzicht van adviseurs kunt u vinden op de website van Vereniging Elektrische Rijders. De deskundige moet eerst op locatie de situatie inspecteren, waarbij onder andere de veiligheid en de huidige elektriciteitsaansluiting worden gecontroleerd. Ook wij kunnen voor uw VvE zo’n adviesrapport opstellen. De subsidie loopt door tot 1 oktober 2023. Er is totaal een budget van €900.000 voor beschikbaar gesteld. Dat komt neer op ongeveer 600 subsidietrajecten.

 

Eisen voor een subsidie

Om in aanmerking te komen voor een subsidie, moet het adviesrapport voldoen aan de volgende eisen:

 • Het advies heeft betrekking op een periode van minimaal 10 jaar. De adviseur gaat voor deze periode de laadbehoefte van de vereniging inschatten.
 • Het advies bevat een aanbeveling om de brandveiligheid te waarborgen.
 • De adviseur doet aanbevelingen over het verdelen van de kosten over de gebruikers en de leden van de VvE.
 • De adviseur doet ook aanbevelingen over de elektrische aansluiting en de installaties.
 • De relevante wet- en  regelgeving wordt betrokken in het oplaadpuntenadvies.

 

Er is vooralsnog nog voldoende subsidie beschikbaar. De laatste budgetcijfers vindt u op de website van de RVO.

 

Maatadvies voor totaaloplossing infrastructuur laadpalen

Voor de uitdagingen die de realisatie van laadpalen bij bestaande VvE’s met zich meebrengen, hebben wij een nieuwe totaaloplossing infrastructuur laadpalen. Hiervoor kunnen wij een advies op maat uitbrengen, waarvan 75% wordt gesubsidieerd, met een maximum van €1.500,-.

De hoogte van het bedrag is niet afhankelijk van de omvang van de VvE. De kosten moet u uiterlijk op 30 september 2023 indienen, maar wacht er niet te lang mee. Als de subsidiepot leeg is, krijgt u waarschijnlijk geen vergoeding.

 

Totaaloplossing infrastructuur laadpalen

Heeft u interesse in meer informatie over onze laadoplossing en een prijsindicatie voor de parkeerplekken van uw VvE? Vul hieronder uw gegevens in en onze partner VvE Laadloket zo snel mogelijk contact met u op.

 

Meer informatie? Lees ook onze andere blogs over laadpalen:

2 reacties op “Subsidie maatadvies laadpalen voor VvE’s

 1. Goedemorgen,
  Onze vereniging van 24 grondgebonden woningen met 15 appartementen gelegen Saerdam-Reygersbeek-Vliegent Hert te Lelystad heeft 39 parkeerplaatsen op het binnenterrein (oplevering was maart-juni 2021, indieningsdatum omgevingsaanvraag febr.2019, dus voor maart 2020). Over 2 weken (24 maart) hebben we een algemene ledenvergadering om onder andere over het onderwerp ‘laadpalen’ te stemmen waar verder geen voorzieningen voor zijn getroffen. Het zou mooi zijn om dan concreet een plan te kunnen presenteren maar belangrijker dat de kosten en mogelijkheden duidelijk zijn (om hierover te kunnen stemmen).
  Wat kunt hierin betekenen? U kunt me altijd bellen of mailen. Als ik uw mailadres kan krijgen kan ik een foto en een overzichtstekening sturen (deze heb ik reeds gemaakt; het gaat om een binnenparkeerpleintje)
  Alvast bedankt,
  Met vriendelijke groet,
  Gerard Keestra
  Stichting beheer binnenterrein Saerdam-Fortuyn-Vliegent Hert KvK76726967

  1. Geachte heer Keestra,
   Bedankt voor uw vraag. Ik zie dat u ook het contactformulier heeft ingevuld en dat u op 08-03-22 onze informatiemail over laadinfrastructuur heeft ontvangen.
   Als u hier nog vragen over heeft of behoefte heeft aan een toevoeging, kunt u contact met ons opnemen via 030-3031774.

   Vriendelijke groet,
   Team VvE Energie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.