Warmtekoppelingen isoleren bij een VvE
Bij isoleren denken mensen vaak aan daken, muren en vloeren isoleren, maar vergeet als VvE vooral de warmtekoppelingen niet. Via onderdelen van het verwarmingssysteem (appendages) verliest u warmte, terwijl u dit juist eenvoudig kunt voorkomen. Appendages isoleren levert voor VvE’s een grote besparing op.
Een verwarmingsinstallatie staat vaak op plekken die niet verwarmd hoeven worden, maar waar het juist wel warm is. Zo gaat deze warmte verloren. Dat is zonde, want andere delen van het gebouw moeten juist extra verwarmd worden. Door isolatie kunt u de warmte zoveel mogelijk in de leidingen en verbindingen houden.
Grote besparingen
Door de warmtekoppelingen te isoleren, bespaart de VvE 85% van het energieverlies via appendages. Bij de term warmtekoppelingen kunt u onder andere denken aan: afsluiters, kranen en flensen. Door bijvoorbeeld verbindingen in te pakken, voorkomt u dat warmte uit de verwarmingssystemen in de ruimte terechtkomen waar de warmtebron staat. Ook houdt dit de warmte in het systeem en koelen de gassen of het water niet extra af vóór de ruimtes bereikt zijn waar juist extra warmte nodig is. Apparaten waarin een hoge temperatuur ontstaat, verliezen namelijk juist veel warmte.
Energieverlies door kleine onderdelen
Afsluiters, kleppen en andere kleine onderdelen van een verwarmingsinstallatie zijn grote veroorzakers van energieverlies. Door warmteverlies moet de verwarmingsinstallatie extra energie opwekken om toch de gewenste temperatuur aan water of gassen in de leidingen mee te geven. Onderschat het effect van geïsoleerde onderdelen dus niet.
Appendages zijn moeilijk te isoleren
Een leiding kunt u eenvoudig zelf isoleren. In de bouwmarkt koopt u voor weinig geld een paar meter aan buisisolatie die u gemakkelijk bevestigt. Bij appendages is het lastiger. Het zijn grillige vormen en het is lastig om daaraan isolerend materiaal te bevestigen is. Kranen moeten bijvoorbeeld niet te grondig ingepakt worden, want af en toe moet u (of een installateur) ze nog gebruiken. Vaak is dit dan ook de reden dat appendages niet geïsoleerd zijn, maar dit probleem is te ondervangen.
Isolatiematrassen
In ruimtes waar het decoratieve niet zo belangrijk is, kunt u door dikke isolatiematerialen het warmteverlies zo klein mogelijk maken. Verwarmingstoestellen en verbindingen met een isolatiematras inpakken zorgt ervoor dat de warmte binnen de materialen blijft. De warmtekoppelingen geven de energie niet meer aan de omgeving af, maar gebruiken het om de warmtekoppelingen zelf zo warm mogelijk te houden.
Wat levert het isoleren op?
In eerste instantie vergt het een investering om op deze manier te isoleren, maar daarna is het een kwestie van snel terugverdienen. Als de warmtekoppelingen geïsoleerd zijn, zal een VvE dat echt merken in de energierekening. Het kan gaan om een besparing van honderden euro’s per jaar. Het comfort blijft hetzelfde en toch drukt het de energiekosten. Zo heeft de VvE lagere lasten en natuurlijk levert u zo ook een kleine bijdrage aan het duurzamer maken van de wereld.
Wilt u meer weten over lagere energiekosten voor VvE’s door middel van duurzame maatregelen? U leest er alles over op onze duurzaamheidspagina.
Offerte warmtekoppelingen isoleren
Voor het isoleren van warmtekoppelingen werken wij samen met Thermatras. Wil je een vrijblijvende offerte voor het isoleren van de warmtekoppelingen (en warmteleidingen), vul hieronder de gegevens van de VvE in en Thermatras neemt zo spoedig mogelijk contact met jullie op voor een opname op locatie.
Meer informatie? Lees ook onze andere blogs over isoleren en verduurzamen: