De 10 beste tips om energie te besparen

De beste energietip is de verwarming in je huis op 18 graden zetten, maar dat is wel een behoorlijke opoffering voor jezelf. Wij hebben 10 andere tips die jouw woongenot minder aantasten en die ook effectief zijn.

 

Wij helpen VvE’s met het besparen op de energielasten door energie collectief in te kopen. Deze manier van besparen is stap één in het verlagen van de maandlasten. Snijden in de vaste lasten door over te stappen naar een goedkopere energieleverancier is ook direct onze gouden tip. Aanvullend hebben we nog 9 tips om de energielasten nog verder te drukken.

 

Je huis goed ventileren en luchten zorgt voor lagere stookkosten

Je zet ramen open om frisse en koude lucht binnen te laten. De temperatuur in je huis zal hierdoor zakken. Toch is dit gunstig voor de stookkosten. De frisse en droge lucht van buiten wordt namelijk sneller verwarmd dan de vochtige lucht die in je huis hangt. Het kost je verwarming dus minder moeite om het huis op de gewenste temperatuur te krijgen door de frisse lucht van buiten.

 

Vervang alle lampen door LED lampen

Jaren geleden was een bespaartip om alle lampen te vervangen door spaarlampen, maar dat is inmiddels achterhaald. Een LED lamp is 90% zuiniger dan een spaarlamp. Dat komt doordat bij LED lampen er geen energie verloren gaat door het produceren van warmte. Een LED lamp gaat ook nog eens 3 tot 5 keer zo lang mee. LED lampen aanschaffen geeft dus een win-win situatie.

 

Gebruik niet standaard de wasdroger

Een wasdroger kun je in sommige gevallen niet zonder. Als de snelheid van het drogen een keer niet zo belangrijk is, kun je er ook voor kiezen om de kleding te drogen op een wasrek. Het kost je meer moeite, maar het geeft een besparing in geld en je bent ook nog eens duurzaam bezig.

 

Maak je huis energiezuiniger

Door HR++ ramen en muurisolatie kun je het energielabel van het huis verbeteren en de energiekosten verlagen. Je houdt de kosten laag door het verduurzamen collectief te doen in een VvE. Verdiep je ook in de mogelijkheden om er subsidie voor te krijgen.

 

Koop alleen nog maar energiezuinige apparaten

Bij het kopen van een wasmachine, tv of een koelkast let je vooral op het comfort en de prijs. Neem hier ook de energiezuinigheid in mee. Tegenwoordig wordt dit duidelijk aangeven bij nieuwe elektrische apparaten. Deze apparaten verbruiken veel stroom en je gebruikt ze dagelijks. Op het verbruik letten is dus belangrijk.

 

Was eens op een lagere temperatuur

Op labels in kleding staan vaak wastips, waaronder een temperatuur. Op labels staat de temperatuur waar je het maximaal op mag wassen. Als er 40 graden op het label staat, kun je ook een temperatuur van 30 graden aanhouden. Vaak is het niet nodig om kleding op hoge temperaturen te wassen. Een lagere temperatuur geeft je weer een besparing.

 

Laat eten eerst afkoelen voor het in de koelkast komt

Door het plaatsen van nog warm eten in de koelkast, wordt er extra energie verbruikt door de koelkast om weer op de streeftemperatuur te komen. Laat het eten dus eerst een uurtje afkoelen buiten de koelkast. Wil je bevroren producten laten ontdooien? Zet deze juist wel in de koelkast. Zo help je met het koelen en wordt er minder stroom verbruikt.

 

Ruil een veel te grote vrieskist in voor een kleinere

Heb je een vrieskist die veel te groot is voor jouw huishouden? Deze kun je beter inruilen voor een kleinere. Een bijkomend voordeel is dat de moderne vrieskisten veel energiezuiniger zijn dan oudere types. De laatste jaren is er namelijk meer aandacht gekomen voor duurzaamheid bij producenten van witgoed.

 

Kijk eens kritisch naar de instellingen op de thermostaat

In het afgelopen jaar zijn we veel thuis geweest door het coronavirus. In kleine stapjes gaan we weer meer naar het werk en de kinderen gaan weer naar school. Deze veranderingen moet je ook weer doorvoeren in de instellingen in de thermostaat. De temperatuur in huis hoeft namelijk geen 21 graden te zijn als er toch niemand thuis is.

 

Na het doorvoeren van de eerste tip (besparen op de energieleverancier), kun je de volgende tips doorvoeren. Je zult de besparing niet direct merken omdat energiebedrijven werken met voorschotbedragen. Bij de jaarafrekening zal blijken hoeveel je bespaard hebt.

 

Offerte Maatwerk Energieadvies

Wil je vrijblijvend een offerte ontvangen voor het opstellen voor een Maatwerk Energieadvies? Vul onderstaand formulier in en wij sturen je zo spoedig mogelijk de offerte voor jullie VvE.

 

Meer informatie? Lees ook onze andere blogs over isoleren en verduurzamen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.