Is een warmtepomp nog rendabel met huidig energie plafond?

Deze week schreef Ramon Persons van Slim Duurzaam Wonen een gastblog voor ons over het prijsplafond en warmtepompen.

Sinds de energiecrisis zijn de energieprijzen enorm gestegen. Inmiddels hanteert de Nederlandse overheid een prijsplafond om onbetaalbare rekeningen te voorkomen. Zo is sinds 1 januari 2023 een m3 gas 1,45 euro en betaal je 0,40 euro per kWh stroom. Deze prijzen gelden voor alle particulieren en tot een maximaal gebruik. Het maximale gebruik is gebaseerd op een gemiddeld huishouden. Dit is 2900 kWh per jaar aan stroom en 1200 m3 aan gas.

Naast het voorkomen van torenhoge rekeningen met dit prijsplafond poogt de Nederlandse overheid al jaren Nederlanders van het gas af te krijgen door het nemen van een warmtepomp te stimuleren. Alleen nu is de vraag, gaan die twee dingen wel samen? Is het nog wel voordelig om een warmtepomp aan te schaffen terwijl het prijsplafond wordt gehanteerd?

Tijdelijk minder besparen

In het kort is het probleem met het hebben van een warmtepomp onder het prijsplafond dat je hoogstwaarschijnlijk veel meer stroom gebruikt dan het gemiddelde huishouden. Het gevolg is dat voor alle stroom die je extra gebruikt niet voor het prijsplafond afgesproken bedrag kan afnemen maar dat je daarvoor de actuele marktprijs moet betalen.

Dus tot 2900 kWh betaal je 0,40 euro per kWh. Gemiddeld gebruiken huishoudens met een all electric warmtepomp 2400 kWh meer dan dat. Hiervoor moet dus het marktconforme tarief betaald worden. Voor cv-ketel gebruikers, die zowel gas als elektriciteit afnemen geldt dat zij vaak onder het gemiddelde afname blijven.

Om deze reden is er een verschil in besparing onder het prijsplafond voor cv-ketel gebruikers en mensen met een warmtepomp. De Technische Unie stelt dat dit voor een tussenwoning met huishouden van 2 volwassenen en 2 kinderen met een cv-ketel 1.400 euro is en 750 euro voor eenzelfde huishouden met een warmtepomp. Let wel, zonder, en ook met het prijsplafond betaalt het huishouden met een warmtepomp in totaal minder, maar dit respectievelijke verschil is wel afgenomen.

 

Waarom dan toch een warmtepomp

Gelukkig zijn er nog genoeg redenen om wel over te stappen naar een warmtepomp. Hieronder een overzicht.

 

Respectievelijk bespaar je minder door het hebben van een warmtepomp dan voorheen. Dit neemt niet weg dat een warmtepomp nog steeds rendabel is.

De investering betaalt zich slechts over een langere periode terug. Daarbij komt, wij weten niet hoe de toekomst er uit gaat zien. Wellicht nemen de stroomprijzen enorm af tegenover die van gas en zal hoeveel je bespaart ten opzichte van een cv-gebruiker toe nemen. Dit geldt ook voor de periode onder het prijsplafond, het plafond is namelijk een maximaal bedrag. Als de marktprijs onder de plafondtarieven zakt betaal je namelijk gewoon de laagste prijs!

Een all electric warmtepomp blijft voordelig in combinatie met zonnepanelen.

Heb je zonnepanelen of overweeg je die te nemen? Dan is het aanschaffen van een warmtepomp een erg slim plan. Met goed gepositioneerde zonnepanelen kan je al snel het volledige stroomverbruik van de warmtepomp opwekken. Je hoeft dan alleen nog het overige stroomverbruik te betalen. Grote kans dat je daarmee onder het gemiddelde blijft en geen hoge tarieven hoeft te betalen. Is jouw woning niet geschikt voor een all-electric warmtepomp. Overweeg dan een hybride warmtepomp waarmee je flink op gas bespaart.

En als laatste, maar natuurlijk niet onbelangrijk; het hebben van een warmtepomp is veel duurzamer dan verwarmen met een cv-ketel.

Gas is een fossiele brandstof uit een niet hernieuwbare bron, daarom stoot je CO2 uit en draag je bij aan de uitputting van de aarde. Warmtepompen zijn niet alleen energiezuinig, moderne warmtepompen leveren voor elke kWh stroom 4 kWh warmte, maar in combinatie met groene stroom een goede manier om je huis klimaatneutraal te maken.

Totaaloplossing infrastructuur laadpalen

Heeft u interesse in meer informatie over onze laadoplossing en een prijsindicatie voor de parkeerplekken van uw VvE? Vul hieronder uw gegevens in en onze partner VvE Laadloket zo snel mogelijk contact met u op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.