Splitsing energiebedrijven Delta & Eneco

Vorige week is bekend gemaakt door minister Kamp (Economische Zaken) dat de energiebedrijven Delta en Eneco gesplitst moeten worden.

Splitsen van energiebedrijven

Op dit moment is het zo dat Delta en Eneco zowel netbeheerder als energieleverancier zijn. Als netbeheerder zorgen deze bedrijven ervoor dat de VvE daadwerkelijk voorzien wordt van elektriciteit en gas. In de functie van energieleverancier zorgen zij voor het afrekenen van de gebruikte energie.

Er bestaan soms onduidelijkheid over de termen zoals deze gebruikt worden binnen de energiemarkt. Om deze situatie goed te begrijpen leggen wij in het kort 3 termen uit:

Netbeheerder/netwerkbedrijf

De netbeheerder zorgt ervoor dat de VvE voorzien wordt van elektriciteit en gas. De netbeheerder zorgt voor het transport via de leidingen die zijn aangelegd. Het is zelfs zo dat wanneer de VvE geen energiecontract heeft, er nog steeds elektriciteit en gas geleverd wordt. Uiteraard krijgt de VvE na een bepaalde periode wel bericht dat er geen energiecontract is.

Energieleverancier

Een energieleverancier zoals wij deze in Nederland kennen is eigenlijk niet meer dan een administratiekantoor. Een energieleverancier levert namelijk geen elektriciteit of gas, dit doet de netbeheerder. Een energieleverancier koopt energie in op de “energiebeurs” en verkoopt dit door aan bijvoorbeeld de VvE tegen een afgesproken prijs.

Energieproducent

Een energieproducent produceert daadwerkelijk elektriciteit of gas. Elektriciteit wordt geproduceerd in bijvoorbeeld een kolencentrale en gas wordt gewonnen uit bijvoorbeeld de grond.

 

De energieproducent produceert de energie, deze wordt via de netbeheerder aan de VvE geleverd. Wanneer bekend is hoeveel de VvE gebruikt heeft aan energie wordt hier door de energieleverancier de rekening voor gestuurd, volgens de afgesproken tarieven.

Delta en Eneco zijn zowel, netbeheerder als energieleverancier als energieproducent. Op dit moment is het zo dat de onderdelen netbeheerder en energieleverancier nog gekoppeld zijn aan elkaar. Hier moet volgens de wet die in 2008 is aangenomen verandering in komen. De energiebedrijven moeten opgesplitst worden in een commerciële energieleverancier en een publieke netbeheerder.

Wilt u weten of de splitsing van de energiebedrijven gevolgen heeft voor de levering van energie of uw energiecontract? Neem dan gerust contact met ons op. Telefoonnummer 030-3031774.

 

Bron:

NU.nl

Eén reactie op “Splitsing energiebedrijven Delta & Eneco

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.