Vanaf 1-7-2022 zijn rookmelders verplicht in VvE’s

De noodzaak van het plaatsen van rookmelders in een gebouw is groot. Ze kunnen bij een brand levens redden en ervoor zorgen dat een gebouw niet volledig opbrandt. Vanaf juli 2022 worden rookmelders daarom verplicht gesteld in VvE’s. Wat moeten VvE’s weten over deze verplichtstelling?

 

Het plaatsen van rookmelders was al verplicht voor VvE’s bij nieuwbouw sinds 2003. Voor bestaande bouw wordt het natuurlijk ook aangeraden, maar er was geen wettelijke verplichting. Omdat rookmelders plaatsen in gebouwen waar meerdere mensen dicht bij elkaar wonen belangrijk is, komt er in 2022 een verplichting. Maar wacht vooral niet tot juli 2022 met het plaatsen van de melders.

 

Wat houdt de verplichting in?

Op elke woonverdieping moeten werkende rookmelders hangen. Ook op vluchtroutes moeten ze hangen. Voor een zolderetage waar niemand woont, geldt de verplichting niet. Deze verplichting bestaat dus al sinds 2003 voor nieuwbouw, maar vanaf 2022 ook voor bestaande bouw. Er is wel een versoepeling ten opzichte van de verplichting voor nieuwbouw. Bij bestaande bouw hoeven de rookmelders niet verplicht op het elektriciteitsnet aangesloten te worden. Ze mogen dus op batterijen werken. De rookmelders moeten om de 10 jaar worden vervangen door nieuwe. Dit in verband met de gemiddelde levensduur van rookmelders.

 

Er komt ook een verplichting bij, gericht op toegangsdeuren

Per 1 juli 2022 komt er ook een aanscherping die betrekking heeft op nieuwbouw. Alle brandwerende woningtoegangsdeuren moeten zelfsluitend zijn. Ze moeten dus vrijloopdrangers hebben die ervoor zorgen dat deze deuren altijd goed sluiten. Deze verplichting kan ook gelden voor bestaande bouw, namelijk bij een verbouwing van het gebouw.

 

Hoe belangrijk zijn rookmelders?

Volgens installatiejournaal.nl ontstonden er in Nederland in 2019 ruim 103.000 woningbranden. Hiervan hadden 38 een fatale afloop voor één of meerdere bewoners. Bij de branden met een fatale afloop waren er in 20% van de gevallen rookmelders geïnstalleerd. Rookmelders zorgen ervoor dat de bewoners zo snel mogelijk gealarmeerd worden. Hierdoor hebben ze de kans om de brand nog te blussen of om in ieder geval iedereen in veiligheid te brengen. Vooral als een brand in de nacht ontstaat, kunnen de gevolgen groot zijn. Door het laat opmerken van brand dreigt er een groot gevaar.

 

Het plaatsen van rookmelders is niet voldoende

De batterijen in de rookmelders hebben maar een beperkte levensduur. Zodra de batterijen bijna leeg zijn, moeten de apparaten dat aangeven middels bijvoorbeeld een piepje. Het nadeel is dat je mogelijk de melding niet opmerkt of dat er andere mankementen zijn. Met een rookmelder op het stroomnet kies je voor extra veiligheid, want de stroomvoorziening is niet afhankelijk van batterijen.

 

Denk ook goed na over de plekken om rookmelders te plaatsen. Een beveiligingsexpert kan adviseren bij het plaatsen van de rookmelders. Het verschilt namelijk per gebouw wat de beste plekken zijn voor het plaatsen van de melders. Ook is het de vraag hoeveel rookmelders noodzakelijk zijn.

 

Het doel van een VvE moet zijn het verbeteren van de veiligheid in het gebouw, niet het voldoen aan de minimale wettelijke regels.

 

Energiescan

Wilt u weten wat wij voor u kunnen besparen? Middels een op maat gesneden advies maken wij inzichtelijk hoeveel uw VvE precies kan besparen. De scan is altijd geheel kosteloos en vrijblijvend. Binnen 2 werkdagen ontvangt u een advies op maat per e-mail. Het enige dat u hoeft te doen is een (recente) maand- of jaarnota van uw leverancier uploaden in onderstaand vlak. Heeft u meerdere aansluitingen? Geen probleem: u kunt meerdere nota’s uploaden.
  • Sleep bestanden hierheen of

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *