Vanaf 1-7-2022 zijn rookmelders verplicht in VvE’s
De noodzaak van het plaatsen van rookmelders in een gebouw is groot. Ze kunnen bij een brand levens redden en ervoor zorgen dat een gebouw niet volledig opbrandt. Vanaf juli 2022 worden rookmelders daarom verplicht gesteld in VvE’s. Wat moeten VvE’s weten over deze verplichtstelling?
Het plaatsen van rookmelders was al verplicht voor VvE’s bij nieuwbouw sinds 2003. Voor bestaande bouw wordt het natuurlijk ook aangeraden, maar er was geen wettelijke verplichting. Omdat rookmelders plaatsen in gebouwen waar meerdere mensen dicht bij elkaar wonen belangrijk is, komt er in 2022 een verplichting. Maar wacht vooral niet tot juli 2022 met het plaatsen van de melders.
Wat houdt de verplichting in?
Op elke woonverdieping moeten werkende rookmelders hangen. Ook op vluchtroutes moeten ze hangen. Voor een zolderetage waar niemand woont, geldt de verplichting niet. Deze verplichting bestaat dus al sinds 2003 voor nieuwbouw, maar vanaf 2022 ook voor bestaande bouw. Er is wel een versoepeling ten opzichte van de verplichting voor nieuwbouw. Bij bestaande bouw hoeven de rookmelders niet verplicht op het elektriciteitsnet aangesloten te worden. Ze mogen dus op batterijen werken. De rookmelders moeten om de 10 jaar worden vervangen door nieuwe. Dit in verband met de gemiddelde levensduur van rookmelders.
Er komt ook een verplichting bij, gericht op toegangsdeuren
Per 1 juli 2022 komt er ook een aanscherping die betrekking heeft op nieuwbouw. Alle brandwerende woningtoegangsdeuren moeten zelfsluitend zijn. Ze moeten dus vrijloopdrangers hebben die ervoor zorgen dat deze deuren altijd goed sluiten. Deze verplichting kan ook gelden voor bestaande bouw, namelijk bij een verbouwing van het gebouw.
Hoe belangrijk zijn rookmelders?
Volgens installatiejournaal.nl ontstonden er in Nederland in 2019 ruim 103.000 woningbranden. Hiervan hadden 38 een fatale afloop voor één of meerdere bewoners. Bij de branden met een fatale afloop waren er in 20% van de gevallen rookmelders geïnstalleerd. Rookmelders zorgen ervoor dat de bewoners zo snel mogelijk gealarmeerd worden. Hierdoor hebben ze de kans om de brand nog te blussen of om in ieder geval iedereen in veiligheid te brengen. Vooral als een brand in de nacht ontstaat, kunnen de gevolgen groot zijn. Door het laat opmerken van brand dreigt er een groot gevaar.
Het plaatsen van rookmelders is niet voldoende
De batterijen in de rookmelders hebben maar een beperkte levensduur. Zodra de batterijen bijna leeg zijn, moeten de apparaten dat aangeven middels bijvoorbeeld een piepje. Het nadeel is dat je mogelijk de melding niet opmerkt of dat er andere mankementen zijn. Met een rookmelder op het stroomnet kies je voor extra veiligheid, want de stroomvoorziening is niet afhankelijk van batterijen.
Rookmelders in gemeenschappelijke ruimten
De wetswijziging per 1 juli 2022 die rookmelders verplicht voor bestaande VvE’s heeft alleen betrekking op het woongedeelte (Bouwbesluit 2012, artikel 6.21). Voor rookmelders in algemene ruimten zoals trappenhuizen is geen wet- en regelgeving. Uiteindelijk is de gemeente verantwoordelijk voor de handhaving van de brandveiligheid en is de VvE verantwoordelijk om aan de wetgeving m.b.t. rookmelders te voldoen. De VvE kan er wel voor kiezen om aanvullende veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals rookmelders in de trappenhuizen.
Denk ook goed na over de plekken om rookmelders te plaatsen. Een beveiligingsexpert kan adviseren bij het plaatsen van de rookmelders. Het verschilt namelijk per gebouw wat de beste plekken zijn voor het plaatsen van de melders. Ook is het de vraag hoeveel rookmelders noodzakelijk zijn.
Het doel van een VvE moet zijn het verbeteren van de veiligheid in het gebouw, niet het voldoen aan de minimale wettelijke regels.
Goedendag,
Doordat u geantwoord hebt viad de mail,kan ik het antwoord niet zien.
Onze situatie is qua uitleg van Rene hetzelfde.
Ons gebouw is van 1999 met 6 verdiepingen met elke verdieping van 5 appartementen.
Graag hoor ik of het dan verplicht is om deurdrangers op de deuren te hebben die naar de prive appartement leiden?
Wie moet kosten betalen van plaatsing rookmelders vve. Zijn dat de individuele bewoners of uit de Vve begroting?
Is er een Nen waar de rookmelder aan moet voldoen, heb er 1 bij AH gekocht, die maakt amper geluid, heb je dus niets aan. Heb er 12 nodig niet koppelbaar als dat niet verplicht is.
Beste Joop,
Op dit moment geldt de NEN2555 voor de installatie van rookmelders.
Ik ben benieuwd wat de wet zegt over de rookmelders in de appartementen. Moeten deze melders ook met elkaar verbonden zijn? Mag een bewoner er ook voor kiezen om alleen een ‘stand-alone melder in zijn of haar appartement op te hangen, zonder dat deze met alle andere woningen/ buren gekoppeld is. (Dus als de rookmelder in een appartement af gaat dat dan in alle appartementen de rookmelder af gaat. (Lijkt mij namelijk niet handig ik wil mijn eigen rookmelder in mijn eigen woning aanschaffen en ophangen en die wil ik niet gekoppeld hebben met de andere appartement eigenaren.)
https://rijksoverheid.bouwbesluit.com/Inhoud/docs/wet/bb2012_nvt/artikelsgewijs/hfd6/afd6-5/art6-21
Hier wordt vervolgens geschreven:
Rookmelders moeten alleen worden geplaatst op de route naar de voordeur van de woning en niet om (=op? Typefoutje?) de route tussen de voordeur van de woning en de uitgang van het woongebouw.
Dat lijkt er op te duiden dat een rookmelder toch echt alleen IN de woning/het appartement moet worden geplaatst en NIET in de algemene ruimten van de VVE. Wat is jullie mening?
Beste Roderick,
Dank voor uw reactie. Wat betreft rookmelders in algemene ruimten zoals trappenhuizen is er inderdaad geen wet- en regelgeving voor VvE’s.
De wetswijziging per 1 juli 2022 die rookmelders verplicht, heeft alleen betrekking op het woongedeelte (Bouwbesluit 2012, artikel 6.21).
De VvE kan er wel natuurlijk voor kiezen om aanvullende veiligheidsmaatregelen te nemen en rookmelders in de algemene ruimten te plaatsen.
Over veiligheid schiet ons VvE bestuur altijd eerst in de “nee” modus. Nu ook weer het extra pakket voor de drangers. Dat hoeft niet, zegt het bestuur.
Situatie bij ons. Wij komen uit de lift in een openbare hal/gang die geheel inpandig is en naar 4 voordeuren gaat van de privé appartementen.
Moeten op deze deuren dan drangers aangebracht worden?
Aan het gebouw is een trappenhuis. Vanuit de hal kom je op een balkon met weer een deur naar het trappenhuis. Een goede vrije nooduitgang dus.
Beste René,
Dank voor uw reactie. Via de mail hebben wij u van een antwoord voorzien.