Mogelijk faillissement energiebedrijf Delta

Volgens het artikel dat dinsdag 19 april 2016 door de NOS werd gepubliceerd is het reddingsplan voor energiebedrijf Delta (uit Zeeland) mislukt. Een van de mogelijke oorzaken is het feit dat de gasgestookte energiecentrale nauwelijks meer in bedrijf is.

Daarnaast blijkt ook dat andere onderdelen niet rendabel zijn, waaronder de kerncentrale. Volgens de NOS zijn de problemen nog acuter geworden doordat Delta volgend jaar verplicht wordt haar activiteiten te splitsen.

Wat betekent een faillissement voor uw VvE

VvE Energie heeft van dichtbij meegemaakt wat het inhoudt wanneer een energieleverancier failliet gaat. Op kerstavond 2012 kregen wij een telefoontje dat het faillissement voor Trianel Energie aangevraagd zou worden. Op 27 december 2012 werd het faillissement uiteindelijk aangevraagd. Vanaf 1 januari 2013 zouden ongeveer 100 VvE’s aangemeld worden bij Trianel Energie, echter was dat niet meer mogelijk. Op het moment dat een energieleverancier failliet gaat, worden vanuit de ACM enkele regelingen van kracht.

Faillissement voor kleinverbruik aansluitingen

Kleinverbruik aansluitingen (t/m 3x80A & t/m G25) zijn beschermd (zij vallen onder de consumenten wetgeven), VvE’s met deze aansluitingen zijn verzekerd van levering voor de eerste 2 maanden na het faillissement. In deze periode wordt door de ACM een energieleverancier toegewezen, hierbij heb je geen vrije keuze en in deze periode van 2 maanden kan je ook niet van leverancier wisselen. Het is bij VvE’s met meerdere aansluitingen voorgekomen dat de ene aansluiting aangemeld werd bij Eneco en de andere aansluiting aangemeld werd bij Nuon. Na deze 2 maanden kan je als VvE een nieuwe leverancier naar keuze kiezen.

Faillissement voor grootverbruik aansluitingen

Grootverbruik aansluitingen (vanaf 3x100A & vanaf G40) zijn niet beschermd. Wanneer je als VvE een grootverbruik aansluiting hebt wordt je geacht binnen 9 dagen na het faillissement een nieuwe leverancier gecontracteerd te hebben. Indien je geen nieuwe leverancier hebt wordt je nog niet direct afgesloten maar wordt je beleverd door een programmaverantwoordelijke (tegen de hoofdprijs).

Voorkomen is beter dan genezen

Wij adviseren VvE’s die aansluitingen aangemeld hebben bij energiebedrijf Delta niet langer te wachten en op zoek te gaan naar een nieuwe energieleverancier. Dit om te voorkomen dat bij een mogelijk faillissement van Delta kleinzakelijke aansluitingen bij verschillende leveranciers worden ondergebracht. Of wanneer je een grootzakelijke aansluiting hebt als VvE, je met spoed een nieuw energiecontract moet realiseren, waarbij de nieuwe leverancier weet dat er spoed bij zit, waardoor de nieuwe tarieven vaak ook hoger liggen dan het gemiddelde energietarief op dat moment.

Mocht u meer informatie willen hebben over de gevolgen van een mogelijk faillissement van Delta energiebedrijf, neem dan gerust contact met ons op. Telefoonnummer 030-3031774 of guido@vveenergie.nl.

 

 

Eén reactie op “Mogelijk faillissement energiebedrijf Delta

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.