Aanbod op Maat, termen in de energiemarkt

Sinds de liberalisering van de energiemarkt zijn er steeds meer energieleveranciers bij gekomen. Op dit moment zijn er in Nederland meer dan 50 energieleverancier. Voor uw VvE is dit een goed teken, u kunt namelijk kiezen uit het beste aanbod. Althans als u in staat bent om de juiste vergelijking te maken. Energieleveranciers hanteren namelijk allemaal andere termen, terwijl ze hetzelfde bedoelen.

Wanneer uw organisatie gebruik maakt van een elektriciteitsmeter met 2 telwerken, maakt u dan gebruik van een “hoog” en een “laag” tarief, of maakt u dan gebruik van een “piek” en een “dal” tarief? Het zijn enkele termen die refereren aan hetzelfde, maar door de verschillende leveranciers verschillend worden omschreven.

 

Aanbod op Maat

Om het scala aan verschillende termen tegen te gaan heeft toezichthouder ACM (Autoriteit Consument & Markt) het initiatief ‘Aanbod op Maat’ geïntroduceerd met als voornemen om een einde te maken aan de verschillende termen in de energiemarkt. In het initiatief zijn richtlijnen opgenomen over de wijze waarop marktpartijen hun (potentiële) klanten moeten informeren, maar ook welke eenduidige termen er gehanteerd dienen te worden.

 

Begrijpelijke en vergelijkbare nota’s en adviezen

Ongeveer een jaar geleden (1 juli 2015) heeft de ACM de invoering van het “Aanbod op Maat” plaatsgevonden. De rede dat wij u nu pas informeren over dit onderwerp heeft ermee te maken dat u naar alle waarschijnlijkheid, binnenkort (of onlangs) pas de nieuwe termen op de jaarnota van uw VvE heeft gezien. In onderstaande tabel kunt u de oude en nieuwe termen vergelijken, zodat u precies weet wat de nieuwe termen inhouden.

 

Oude termen

Nieuwe termen

Vastrecht, Administratiekosten Vaste leveringskosten
Constant tarief, Continu tarief Enkel tarief
Piek tarief, Dag tarief, Hoog tarief Normaal tarief
Dal tarief, Nacht tarief, Laag tarief Dal tarief
Maandbedrag, Voorschotbedrag Termijnbedrag
Netwerkkosten, Transportkosten, Vastrecht Netbeheerkosten
Heffingskorting Vermindering energiebelasting
Gas regiotoeslag, Regiotoeslag Regiotoeslag gas

 

Belangrijkste term(en) voor uw VvE

Wanneer uw VvE een elektriciteitsaansluiting heeft die gebruikt wordt voor de algemene voorzieningen (dus niet voor de woningen) dan heeft de VvE geen recht op “vermindering energiebelasting” dit is een jaarlijks bedrag van € 376,- op jaarbasis. Indien deze term wel op uw jaarnota of maandnota voorkomt, dan adviseren wij u om dit voor de toekomst aan te laten passen. Indien gewenst kan VvE Energie uw VvE hier bij ondersteunen.

Heeft u naar aanleiding van de nieuwe (of oude) termen in de energiemarkt nog vragen?
Of wilt u advies bij het vergelijken van de verschillende aanbiedingen?
Wij geven u graag vrijblijvend advies. Neem contact met ons op via: info@vveenergie.nl of 030-3031774.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.