Zonnestroom levert appartementseigenaren vanaf januari 2020 meer op
Appartementseigenaren hoeven vanaf 1 januari 2020 geen btw meer af te dragen over teruggeleverde stroom die ze hebben opgewekt met zonnepanelen.
Op dit moment hoeven woningeigenaren daar geen btw over te betalen, maar woningeigenaren die aangesloten zijn bij een VvE moeten dat momenteel nog wel. De Kleine Ondernemers Regeling (De KOR) die voor woningeigenaren geldt, zal vanaf 1 januari 2020 ook voor appartementseigenaren van toepassing zijn, zolang de verenigingen maar onder € 20.000 btw-omzet per jaar blijven.
Vermindering administratieve rompslomp bijkomend voordeel
Vanaf 1 januari 2020 hoeven VvE’s voor de teruglevering en saldering ook geen administratie meer bij te houden om btw-aangifte te doen. Dat is een bijkomend gevolg van de aanpassing van de KOR. Nu is het dus zo dat de btw-administratie voor iemand in een VvE veel gedoe oplevert, terwijl andere particuliere woningeigenaren daar geen last van hebben.
Wetswijziging maakt zonnepanelen aantrekkelijker voor VvE’s
In Nederland zijn 1,2 miljoen appartementen die deel uitmaken van 125.000 VvE’s. 1 op de 4 particuliere woningen is onderdeel van een VvE. Omdat veel VvE’s zeer geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen is daar veel animo voor. Zonnestroom die de leden niet zelf gebruiken, kunnen ze terugleveren aan het elektriciteitsnet: het zogenaamde salderen.
D66-kamerlid diende motie in voor gelijkstelling tussen woningeigenaren
Tot nu toe stond de KOR niet open voor instellingen en verenigingen zoals VvE’s. D66-kamerlid Jessica van Eijs diende in november 2018 een motie in die door de Tweede Kamer werd aangenomen. De motie gaat om gelijkstelling tussen woningeigenaren bij de verduurzaming van woningen. Feitelijk werden de eigenaren van rijtjeshuizen, twee onder één-kappers of vrijstaande woningen bevoordeeld ten opzichte van appartementseigenaren. Dankzij de politieke lobby bij de verantwoordelijke ministeries wordt dit vanaf 2020 gelijk getrokken. De beleidsmakers werden erop gewezen dat er sprake is van een oneerlijke regeling. Leden van een VvE zijn namelijk ook gewoon huiseigenaren, ze zijn alleen verenigd in een VvE.
Btw op aanschaf nog niet volledig terug
Er is nog een ander pijnpunt rond de btw-problematiek rondom zonnepanelen voor VvE’s: particulieren ontvangen de btw bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen terug. Voor VvE’s geldt dat zij slechts een deel van de btw kunnen terugkrijgen. Dat probleem lost de KOR niet op. Wel staat ook dit punt op de politieke agenda. Er moet nog worden besloten of de fiscale behandeling van de btw die voor particulieren geldt bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen ook gaat gelden voor VvE’s. Daarnaast is het de bedoeling dat VvE’s met minder dan 10 woningen voor een lening kunnen aankloppen bij het Nationaal Energiebespaarfonds. Momenteel komen alleen VvE’s die bestaan uit 10 of meer woningen daarvoor in aanmerking.
Meer weten over de mogelijkheden van uw VvE?
Wilt u meer weten wat deze wijzigingen in de wetgeving voor uw VvE kunnen betekenen? Neemt u dan contact op met VvE Energie. Onze specialisten kunnen u hierover informeren. U kunt ons op werkdagen bellen tussen 9.00 u en 18.00 u. op telefoonnummer: 030-3031774 of een mailtje met daarin uw contactgegevens sturen naar: duurzaam@vveenergie.nl, dan nemen wij contact met u op.
Meer informatie over de nieuwe KOR is terug te vinden op: https://www.btw-zonnepanelen.nl/nieuwe-kor/
Via deze organisatie kan u eventueel ook een teruggave energiebelasting aanvragen
Geachte heer Booij,
stuurt u ons een bericht op info@vveenergie.nl en dan kijken wij er samen naar. Alvast bedankt.
Hartelijke groet,
Ruben van Geldorp
Beste,
Ook ik ben benieuwd naar de reactie aangezien ons pand ook collectief zonnestroom opwekt, en niet per appartement apart.
Geachte heer/mevr,
In april 2019 hebben wij als VVE zonnepanelen gekocht en laten plaatsen voor alleen stroomvoorziening van ons complex. Dus niet voor de appartementen afzonderlijk. Is er een mogelijkheid om op legale wijze de btw die we betaald hebben terug te krijgen.
Ik hoor graag een reactie van u.
Bij voorbaat dank,
Teun Booij