In hoeverre zijn zonnepanelen een optie voor een VvE?

De energierekening is al een serieuze kostenpost voor VvE’s, en naar verwachting wordt energie nog duurder in de toekomst. Door het plaatsen van zonnepanelen kan de energierekening omlaag, en het kan ook nog eens goed zijn voor de waardeontwikkeling van het pand. Waar moet een VvE op letten bij het plaatsen van zonnepanelen?

 

Als VvE draagt u ook graag een steentje bij aan het verduurzamen van de wereld en het besparen van energie. Met zonnepanelen kunt u dat doen en de panelen ook nog eens terugverdienen door lagere energiekosten. Twee missies in één keer voltooien. Waar moet u op letten met een VvE?

 

Is de meerderheid van de leden akkoord?

Het verduurzamen van huizen wordt aangemoedigd. Huiseigenaren kunnen zonnepanelen bestellen en laten plaatsen. Voor een VvE is er een andere te bewandelen weg. Het is een gezamenlijke beslissing van de leden van de VvE om wel of geen zonnepanelen te plaatsen. Voor noodzakelijk onderhoud is een meerderheid van de stemmen van de leden vereist. Voor het plaatsen van zonnepanelen moet er een gekwalificeerde meerderheid zijn. Wat dit inhoudt staat in de splitsingsakte beschreven.

 

Profiteer van een subsidie voor de zonnepanelen

Jullie kunnen de gezamenlijke kosten drukken door het aanvragen van een subsidie bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het treffen van duurzame maatregelen wordt namelijk gepromoot door de Rijksoverheid. Maak daar dus vooral ook gebruik van. Ook zijn er mogelijkheden om hulp te krijgen bij het financieren. Er staan drie vormen van subsidie of manieren om te financieren open voor VvE’s, namelijk:

 

Door het krijgen van hulp bij het financieren of een subsidie kunnen zonnepanelen sneller terug worden verdiend.

 

Passen de zonnepanelen in de begroting?

Investeringen in het onderhoud en het doorvoeren van verbeteringen aan het pand zijn vaak onderdeel van een Meerjarenonderhoudsplan (MJOP). In de begroting zijn de onderhoudskosten het belangrijkste onderdeel. Deze kosten zijn noodzakelijk om het pand goed te onderhouden. Het plaatsen van zonnepanelen kan opgenomen worden in de MJOP. De investering in de zonnepanelen moet uiteraard niet ten koste gaan van het noodzakelijk onderhoud.

 

Overleg met de verzekeraar vóór het plaatsen van de zonnepanelen

Een ondeskundige montage van zonnepanelen kan extra brandgevaar opleveren. Ook als de best mogelijk veiligheidsvoorschriften in acht zijn genomen, kunnen verzekeraars nog steeds gevolgen koppelen aan het laten plaatsen van zonnepanelen op het dak. Ga dus in overleg met de verzekeraar waar de opstal verzekerd is. Zorg ervoor dat u een schriftelijk akkoord heeft. Verzekeraars kunnen schade door een brand afwijzen als ze niet vooraf op de hoogte waren van aanwezige zonnepanelen.

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.