Postcoderoosregeling blijft 15 jaar geldig

De Postcoderoosregeling (PCR-regeling) is geïntroduceerd om het opwekken van zonne- en windenergie te promoten. De regeling geeft recht op vrijstelling van energiebelasting voor duurzame manieren van opwekken van energie. De Postcoderoosregeling wordt dit jaar vervangen door een subsidie, maar de vrijstelling voor de energiebelasting blijft 15 jaar geldig. De nieuwe subsidie heb je bijvoorbeeld als VvE ook 15 jaar recht op.

 

De eigenlijke benaming is Regeling Verlaagd Tarief, maar de populaire benaming is beter herkenbaar en unieker. De regeling is ingesteld voor coöperaties en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) om ze aan de duurzame energie te helpen. Kiezen voor de Postcoderoosregeling heeft als voordeel dat bijvoorbeeld een VvE niet de eigen daken vol hoeft te leggen met zonnepanelen, maar wel duurzaam bezig kan zijn.

 

Hoe werkt de Postcoderoosregeling?

Coöperaties en verenigingen kunnen op de gezamenlijke kosten van de leden investeren in het duurzaam opwekken van energie. Het was oorspronkelijk gericht op duurzame energie in het algemeen, maar in de praktijk blijkt dat de regeling hoofdzakelijk wordt gebruikt voor zonne-energie. De regeling bestaat al sinds 2014, maar sinds dit jaar is de Postcoderoosregeling vervangen door een subsidie. Er is voor het jaar 2021 €37 miljoen beschikbaar voor energiecoöperaties en VvE’s.

 

Wat houdt de nieuwe subsidie in?

De PCR-regeling was goed uitgedacht, maar het was wel erg complex om uit te voeren. De nieuwe subsidieregeling wordt nog nader uitgewerkt, maar de focus komt op gemak voor energiecoöperaties en VvE’s en voor bedrijven en instellingen die betrokken zijn bij het realiseren en het financieren van de duurzame projecten. In de oude regeling was er sprake van een belastingvoordeel, in de subsidie komt er een rechtstreekse financiële tegemoetkoming.

 

In de subsidieregeling bestaat recht op een subsidie gedurende 15 jaren

In de PCR-regeling zat een voordelige belastingheffing voor 15 jaar lang. De subsidie bestaat ook recht op gedurende 15 jaar. Coöperaties en VvE’s kunnen subsidie krijgen voor het opwekken van zonne- en windenergie. De deelnemers moeten lid zijn en moeten in hetzelfde postcodegebied wonen. Er wordt overigens geen minimum gesteld aan het aantal leden. Met maar één lid heb je ook al recht op subsidie. De uitkering van de subsidie komt bij de coöperatie of de VvE terecht. De organisaties zorgen voor het verdelen van het voordeel onder de leden.

 

Op welke subsidiebedrag men recht heeft is geen eenduidig antwoord op te geven. Het Planbureau voor de Leefomgeving herberekent deze bedragen jaarlijks. Hierbij wordt rekening gehouden met de aard van de projecten en de kosten die de energiecoöperaties en VvE’s maken.

 

Dankzij de subsidieregeling kan een VvE iets doen voor het milieu en ook nog eens geld besparen door het verlagen van de energiekosten.

 

Zonnepanelen

Heeft u interesse in meer informatie over zonnepanelen voor uw VvE? Wij bieden in samenwerking met onze partner een adviesgesprek en schouwing op locatie, waarna u een offerte op maat ontvangt. De kosten hiervoor zijn €300,- excl. btw - deze kosten krijgt de VvE terug wanneer zij overgaat tot realisatie. Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen contact met u op. Om u van dienst te zijn, delen wij uw contactgegevens met onze partner in zonnepanelen.
  • Het gaat om het jaarverbruik van de algemene voorzieningen. Deze informatie kunt u vinden op de jaarnota van uw leverancier.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.