Postcoderoosregeling blijft 15 jaar geldig

Zonnepanelen aanmelden

De Postcoderoosregeling (PCR-regeling) is geïntroduceerd om het opwekken van zonne- en windenergie te promoten. De regeling geeft recht op vrijstelling van energiebelasting voor duurzame manieren van opwekken van energie. De Postcoderoosregeling wordt dit jaar vervangen door een subsidie, maar de vrijstelling voor de energiebelasting blijft 15 jaar geldig. De nieuwe subsidie heb je bijvoorbeeld als VvE ook 15 jaar recht op.

De eigenlijke benaming is Regeling Verlaagd Tarief, maar de populaire benaming is beter herkenbaar en unieker. De regeling is ingesteld voor coöperaties en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) om ze aan de duurzame energie te helpen. Kiezen voor de Postcoderoosregeling heeft als voordeel dat bijvoorbeeld een VvE niet de eigen daken vol hoeft te leggen met zonnepanelen, maar wel duurzaam bezig kan zijn.

Hoe werkt de Postcoderoosregeling?

Coöperaties en verenigingen kunnen op de gezamenlijke kosten van de leden investeren in het duurzaam opwekken van energie. Het was oorspronkelijk gericht op duurzame energie in het algemeen, maar in de praktijk blijkt dat de regeling hoofdzakelijk wordt gebruikt voor zonne-energie. De regeling bestaat al sinds 2014, maar sinds dit jaar is de Postcoderoosregeling vervangen door een subsidie. Er is voor het jaar 2021 €37 miljoen beschikbaar voor energiecoöperaties en VvE’s.

Wat houdt de nieuwe subsidie in?

De PCR-regeling was goed uitgedacht, maar het was wel erg complex om uit te voeren. De nieuwe subsidieregeling wordt nog nader uitgewerkt, maar de focus komt op gemak voor energiecoöperaties en VvE’s en voor bedrijven en instellingen die betrokken zijn bij het realiseren en het financieren van de duurzame projecten. In de oude regeling was er sprake van een belastingvoordeel, in de subsidie komt er een rechtstreekse financiële tegemoetkoming.

In de subsidieregeling bestaat recht op een subsidie gedurende 15 jaren

In de PCR-regeling zat een voordelige belastingheffing voor 15 jaar lang. De subsidie bestaat ook recht op gedurende 15 jaar. Coöperaties en VvE’s kunnen subsidie krijgen voor het opwekken van zonne- en windenergie. De deelnemers moeten lid zijn en moeten in hetzelfde postcodegebied wonen. Er wordt overigens geen minimum gesteld aan het aantal leden. Met maar één lid heb je ook al recht op subsidie. De uitkering van de subsidie komt bij de coöperatie of de VvE terecht. De organisaties zorgen voor het verdelen van het voordeel onder de leden.

Op welke subsidiebedrag men recht heeft is geen eenduidig antwoord op te geven. Het Planbureau voor de Leefomgeving herberekent deze bedragen jaarlijks. Hierbij wordt rekening gehouden met de aard van de projecten en de kosten die de energiecoöperaties en VvE’s maken.

Dankzij de subsidieregeling kan een VvE iets doen voor het milieu en ook nog eens geld besparen door het verlagen van de energiekosten.

Energiescan

Wilt u weten wat wij voor u kunnen besparen? Middels een op maat gesneden advies maken wij inzichtelijk hoeveel uw VvE precies kan besparen. De scan is altijd geheel kosteloos en vrijblijvend. Binnen 2 werkdagen ontvangt u een advies op maat per e-mail. Het enige dat u hoeft te doen is een (recente) maand- of jaarnota van uw leverancier uploaden in onderstaand vlak. Heeft u meerdere aansluitingen? Geen probleem: u kunt meerdere nota’s uploaden.
  • Sleep bestanden hierheen of