Is het energielabel ook belangrijk voor een VvE?

Sinds 1 januari 2021 zijn er veranderingen doorgevoerd voor het krijgen van een energielabel voor woonhuizen. Hoe is het voor appartementen en VvE’s geregeld? En is het verstandig om het energielabel aan te vragen voor een VvE?

 

Bij het verkopen of verhuren van een woonhuis of een appartement ben je verplicht om aan de koper/huurder het energielabel te overhandigen. Het label zegt iets over de energiezuinigheid. De slechtst geïsoleerde huizen of appartementen hebben de letter G op het label, en de zuinigste huizen hebben de letter A.

 

Waarom is het energielabel verplicht?

De energiekosten slokken een steeds groter deel van het maandelijks besteedbaar budget van gezinnen op. Naar verwachting wordt energie de komende jaren nog duurder, omdat het schaars is en omdat het veel geld kost om energie op te wekken. Een tweede en belangrijke reden om zuinig met energie om te gaan, is het beschermen van onze woonomgeving. Met duurzaamheid kunnen wij de wereld beschermen. Het energielabel geeft inzicht in het verbruik in een appartement.

 

Hoe wordt de kwalificatie van het energielabel vastgesteld?

Tot 2021 gebeurde het op afstand (vereenvoudigd energielabel). Het energielabel werd afgestemd op de feiten die over het huis bekend waren. Aan de hand van de leeftijd van het huis werd een inschatting gemaakt. De eigenaren van een huis of appartement konden aangeven welke duurzame maatregelen ze getroffen hadden en hier bewijsstukken van aanleveren. De aanvraag voor het energielabel en de bewijsstukken werden vervolgens beoordeeld door een deskundige en daar werd het label op afgestemd. Sinds 1 januari 2021 gaat een deskundige het huis inspecteren en geeft daar vervolgens een energielabel voor af.

 

Moet je voor een appartement een energielabel opvragen?

Bij het verkopen of verhuren van een woning dient de eigenaar een verkregen energielabel te overhandigen.  Om de kosten voor het verkrijgen van het energielabel te verlagen, kunnen VvE’s het energielabel beter gelijk voor het gehele complex aanvragen. De appartementen zijn waarschijnlijk qua duurzaamheid onderling vergelijkbaar.

 

Het energielabel voor een VvE aanvragen

Een energieadviseur geeft het energielabel af. Door de deskundige gelijk alle appartementen te laten inspecteren, kun je de kosten laag houden en de kosten laten dragen door de VvE. Op deze manier betalen alle appartementseigenaren mee aan de labels.

 

Is het energielabel belangrijk voor een VvE?

De letter op het energielabel kan belangrijk zijn bij het verkopen van een appartement, maar voor veel kopers van appartementen is het energielabel een bijzaak. Maar bij het advies van de energieadviseur kan een VvE wel baat hebben. De adviseur geeft namelijk niet alleen een energielabel, maar ook een advies betreffende besparende maatregelen.

 

Mogelijk zijn de energiekosten flink te verlagen met een aanpassing die de energieadviseur aanraadt. Hij of zij kan ook een inschatting geven hoeveel energie er bespaard kan worden met bijvoorbeeld het plaatsen van HR++ ramen of het plaatsen van zonnepanelen.

 

Energiescan

Wilt u weten wat wij voor u kunnen besparen? Middels een op maat gesneden advies maken wij inzichtelijk hoeveel uw VvE precies kan besparen. De scan is altijd geheel kosteloos en vrijblijvend. Binnen 2 werkdagen ontvangt u een advies op maat per e-mail. Het enige dat u hoeft te doen is een (recente) maand- of jaarnota van uw leverancier uploaden in onderstaand vlak. Heeft u meerdere aansluitingen? Geen probleem: u kunt meerdere nota’s uploaden.
  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 128 MB, Max. aantal bestanden: 5.

     

     

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.