VvE’s kunnen profiteren van nieuwe subsidieregeling op duurzame energie

Voor VvE’s is er sinds 1 april een nieuwe aantrekkelijke subsidieregeling voor het duurzaam opwekken van energie. De regeling geldt voor zonne-energie, voor windenergie en voor het opwekken van energie via waterkracht. Wat houdt de regeling in?

De zogenaamde Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE) is de vervanger van de postcoderoosregeling, ook wel de fiscale regeling verlaagd tarief genoemd. Met deze regeling wordt een poging gedaan om energiecoöperaties en VvE’s aan te zetten tot het investeren in alternatieve energiebronnen. Ook kleine VvE’s komen voor de subsidieregeling in aanmerking.

 

Wat houdt de SCE in?

De subsidie is niet gericht op het compenseren van het geïnvesteerde bedrag. De VvE’s die investeren in duurzame energie krijgen een compensatie per geproduceerde kWh aan energie. De investering komt dus volledig ten laste van de gezamenlijke eigenaren, maar in de loop der jaren wordt een korting ontvangen op de energiekosten door de subsidie per gewonnen energie.

Per type zonnepanelen of windturbines wordt er een vaste vergoeding vastgelegd. De vergoeding wordt nauwkeurig vastgesteld om ervoor te zorgen dat de installatie waarmee energie wordt gewonnen rendabel is. Na installatie bestaat er recht op 15 jaar lang de vaste vergoeding.

 

Waar is het subsidiebedrag van afhankelijk?

De hoogte van de subsidie wordt afgestemd op het standaardtarief van energiekosten per kWh. Maar de prijzen fluctueren door de marktwerking. Het tarief door de marktwerking wordt ook wel het correctiebedrag genoemd. Het subsidiebedrag is het verschil tussen deze twee bedragen. Het stijgen of dalen van de energieprijs heeft hierdoor invloed op de hoogte van het subsidiebedrag. Dat is te verklaren, want zonder de subsidieregeling heeft een stijging of daling van de energieprijzen ook invloed op de te betalen energiekosten.

Hieronder een voorbeeld om een indruk te geven van de manier van berekenen van het subsidiebedrag.

 

Er is een budget beschikbaar gesteld voor de subsidieregeling SCE

Zoals gebruikelijk met subsidieregelingen is er een beperkt bedrag beschikbaar gesteld voor het jaar 2021. De Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking loopt door tot 1 december 2021, of tot het moment dat het beschikbare bedrag op is. In de subsidiepot zit een bedrag van €92 miljoen. Voor de periode daarna wordt een nieuw bedrag vastgesteld.

 

Wat zijn de voorwaarden van de Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking?

Voordat een VvE wordt toegelaten tot de subsidieregeling is een voorwaarde dat er een schriftelijk besluit van het bestuur van de vereniging aanwezig is. Daarna kan het aanvragen worden gestart. De installatie moet geplaatst worden op het gebouw of op de terreinen waarvan de leden van de VvE eigenaar zijn. Voor de exacte voorwaarden en eisen verwijzen we jou naar de website van de RVO.

Het aanvragen van de subsidie kan via de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Je kunt eerst het stappenplan doorlopen om te ervaren wat de te nemen stappen zijn.

 

De VvE wordt energieleverancier

De inkomsten uit de verkoop van elektriciteit en de aanvullende subsidie komen op de rekening van de VvE. Men kan deze gelden aanwenden als aanvulling op het reservefonds. Omdat de VvE als ondernemer optreedt voor de Belastingdienst kanmen ook de btw op de zonnepanelen terugvorderen.

 

Geen zin om het zelf allemaal uit te zoeken? Vul dan onderstaand formulier in:

 

Subsidie

Wil je vrijblijvend meer informatie over een van de mogelijkheden voor de VvE? Vul hieronder je gegevens in en onze partner Univeste neemt zo spoedig mogelijk contact met je op, zodat zij kunnen bepalen welke aanpak voor verduurzaming het beste bij jullie VvE past.

 

Eén reactie op “VvE’s kunnen profiteren van nieuwe subsidieregeling op duurzame energie

  1. Waar staat de vergoeding van Green Choise in het contract als wij zonne energie aan ze terug leveren?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.