Energieverbruik VvE’s omhoog door corona, voorkom naheffing
Afgelopen jaar heeft het merendeel de meeste tijd toch thuis doorgebracht. Uit de recente persco blijkt dat er op korte termijn versoepelingen zullen zijn. Heerlijk, actief buiten!
Het vele thuiszitten in de herfst en winter is naar verwachting merkbaar in de vaste lasten, o.a. in het energieverbruik. Huishoudens en VvE’s dienen rekening te houden met een hoger verbruik; inherent energiekosten. Voorkom een naheffing door in actie te komen.
De definitieve hoogte van de energiekosten blijkt doorgaans pas na een verbruiksperiode van +/- 12 maanden. Energieleveranciers incasseren voor kleinzakelijke aansluitingen zoals bekend maandelijks een vast bedrag; zogeheten termijnbedrag. Dit bedrag is gebaseerd op een verwacht jaarverbruik, dat berekend is aan de hand van het historische verbruik van de afgelopen drie jaar.
Na een leveringsperiode van een jaar volgt er een afrekening van het totale verbruik middels een jaarnota. Bij een stijgend energieverbruik zal er op de jaarnota een naheffing volgen. Deze kan voorkomen worden, door vroegtijdig het verbruik inzichtelijk te krijgen en het termijnbedrag naar boven bij te stellen.
Hoe ontstaat een naheffing?
Het werkelijke verbruik per maand is uiteraard sterk afhankelijk van het seizoen. Het verbruik in de wintermaanden, voornamelijk gas, is vele malen hoger dan in de zomermaanden. Om de energiekosten evenredig per maand te houden, worden de verwachte jaarkosten over een periode van 12 maanden verdeeld. Een naheffing ontstaat als het werkelijke verbruik over een periode van één jaar, hoger is dan het totaalbedrag dat is voldaan aan termijnbedragen.
Waarom zorgt corona uiteindelijk voor hogere energielasten?
De kosten van het gasverbruik drukken sterk op de jaarnota. Doordat we meer thuis zijn, hebben cv-installaties overuren gedraaid. Vóór corona kwam het vaker voor dat er niemand thuis was overdag, dus kon automatisch de verwarming lager. Extra stookuren op een dag kunnen zorgen voor een paar euro’s per dag hogere energierekening. Dit geldt overigens ook voor het verbruik van elektra, maar is dat verschil veel kleiner.
Ook VvE’s hebben te maken met hogere energielasten
Niet alleen huishoudens hebben hogere energiekosten, ook een VvE maakt extra kosten. Neem alleen al de lift die veel vaker wordt gebruikt omdat we met z’n allen meer thuis zijn. Door het coronavirus zorgt de lift ook voor hogere energiekosten, want in een lift kun je vaak geen 1,5 meter afstand houden van de andere mensen in de lift. Dus is het advies om niet in een lift te stappen waar al iemand in staat. Deze combinatie van factoren zorgt voor veel hogere energiekosten.
Hoe kun je een naheffing voorkomen?
Door het verhogen van het termijnbedrag kun je voorkomen dat je een flinke naheffing krijgt. Een verhoging van het termijnbedrag zorgt ervoor dat de kosten van het hogere verbruik over de resterende maanden wordt ingelopen. Hierdoor wordt een eventuele naheffing beperkt.
Tariefstelling van energiebelasting & ODE zijn gewijzigd
Vanaf 1 januari 2021 is de energiebelasting op gas met bijna drie cent verhoogd. Bij een gelijkblijvend jaarverbruik zal dit weinig effect hebben op de energierekening. De tariefstelling voor de energiebelasting op elektriciteit is namelijk naar beneden bijgesteld. Het totale effect voor de energierekening zou voor de meeste huishoudens beperkt blijven, tot ongeveer €10 per jaar. Echter, daar het gasverbruik naar verwachting sterk is toegenomen, zal het effect ook groter zijn.
VvE’s kunnen kiezen voor collectieve energie
Als VvE kun je proberen om te besparen op het energieverbruik. Dat moedigen wij ook aan, want dat geeft niet alleen een besparing in de portemonnee, maar is ook goed voor het milieu. Daarnaast kun je ook zeer effectief besparen door deel te nemen aan onze collectieve energietarieven. Door het combineren van energiebesparingen en lagere kosten voor het verbruik, haal je het beste resultaat. Door als VvE energie goedkoper in te kopen, kun je een financieel voordeel meegeven aan de leden. Voor het bespaarde geld is wel een betere besteding te vinden. Wij vertellen jou er graag meer over.
Energiescan
Wilt u weten wat wij voor u kunnen besparen? Middels een op maat gesneden advies maken wij inzichtelijk hoeveel uw VvE precies kan besparen. De scan is altijd geheel kosteloos en vrijblijvend. Binnen 2 werkdagen ontvangt u een advies op maat per e-mail. Het enige dat u hoeft te doen is een (recente) maand- of jaarnota van uw leverancier uploaden in onderstaand vlak. Heeft u meerdere aansluitingen? Geen probleem: u kunt meerdere nota’s uploaden.