Pas op voor valse Liander websites

Online moet je alert zijn om te voorkomen dat je in de netten terechtkomt van cybercriminelen. Het gevaar dreigt op nepwebsites van banken en de Belastingdienst, maar ook van de website van Liander zijn er valse websites opgezet, met als doel consumenten geld afhandig te maken. Met een paar tips kunnen wij jou helpen om het verliezen van geld te voorkomen.

 

Netbeheerder Liander waarschuwt op haar website voor valse websites die lijken op de website van Liander. Ook de ‘Mijn Liander’ omgevingen hebben criminelen nagemaakt. De netbeheerder doet er alles aan om de websites van de oplichters zo snel mogelijk offline te krijgen, maar de cybercriminelen zitten ook niet stil en kunnen snel schakelen naar een andere url (webadres).

 

Hoe proberen criminelen jou geld afhandig te maken?

Cybercriminelen pakken het vaak zeer geraffineerd aan. Ze nemen contact met je op en ze zeggen dat ze medewerkers van Liander zijn. Ze bellen met een mooi verhaal. Je hebt bijvoorbeeld teveel betaald en krijgt geld terug. Je hebt namelijk minder energie verbruikt dan vooraf ingeschat. Voor het overmaken van het geld is het noodzakelijk dat je inlogt bij de netbeheerder. Daar moet je namelijk zogenaamd je bankrekeningnummer verifiëren. In werkelijkheid voer je deze actie uit op een nep website.

 

Maak voor het inloggen nooit gebruik van toegestuurde linkjes

Voor het inloggen op een beschermde omgeving is het belangrijk om zelf de website op te zoeken waar je in moet loggen. Dat geldt niet alleen voor het inloggen bij je netbeheerder, maar altijd. Ook doe je er verstandig aan om altijd achterdochtig te zijn als een organisatie jou belt en vraagt om bepaalde acties uit te voeren. Bij twijfel kun je er beter voor kiezen om zelf te bellen met de organisatie.

 

Bankgegevens opvragen is ook niet logisch

Als een organisatie jou geld terug wil storten, is het niet logisch dat ze een banknummer telefonisch controleren. Ze hebben jouw rekeningnummer namelijk al als je ook betalingen verricht aan de organisatie.

 

Controleer de url altijd

De criminelen maken gebruik van websiteadressen die lijken op adressen van organisaties. Bij Liander ging het bijvoorbeeld om liander<punt>me of mijn-liander<punt>me. Als de url niet eindigt op ‘.nl’ of ‘.com’ is het al verdacht. Een organisatie als Liander heeft meestal de meest voor de hand liggende naam. De officiële website is Liander.nl, maar dat weet je natuurlijk vaak niet uit het hoofd. Controleer daarom altijd boven de website de url voordat je actie onderneemt. Als het een verrassend webadres is, moet je alert zijn. Zo kun je het werk van criminelen zo moeilijk mogelijk maken.

 

Meld oplichting altijd bij de politie

Je kunt aangifte doen bij de politie van oplichting of een poging daartoe. Door er werk van te maken kun je de criminelen stoppen of hun werk in ieder geval zo moeilijk mogelijk maken. Een andere mogelijkheid is om melding te maken bij de ACM. Je kunt de melding doorbellen (088-0707070) of een meldformulier invullen.

 

Energiescan

Wilt u weten wat wij voor u kunnen besparen? Middels een op maat gesneden advies maken wij inzichtelijk hoeveel uw VvE precies kan besparen. De scan is altijd geheel kosteloos en vrijblijvend. Binnen 2 werkdagen ontvangt u een advies op maat per e-mail. Het enige dat u hoeft te doen is een (recente) maand- of jaarnota van uw leverancier uploaden in onderstaand vlak. Heeft u meerdere aansluitingen? Geen probleem: u kunt meerdere nota’s uploaden.
  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 128 MB, Max. aantal bestanden: 5.

     

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.