ACM: warmtefacturen vaak niet transparant

Als je aangesloten bent op het warmtenet heb je er recht op om te weten waar je voor betaalt. Uit onderzoek van De Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat de helft van de warmteleveranciers nog steeds geen transparante facturen stuurt. Deze leveranciers voldoen dus niet aan de regels.
De ACM houdt toezicht op eerlijke praktijken van onder andere warmteleveranciers. Als consument heb je recht op correcte facturen, zodat je zelf ook inzicht hebt hoe de maandelijkse lasten zijn opgebouwd. Op de jaarafrekening blijkt hoeveel gas en stroom verbruikt is. Met de maandelijkse facturen moeten consumenten een vinger aan de pols kunnen houden. Zo kunnen ze inschatten hoeveel ze verbruiken en hoe de kosten zijn opgebouwd. De warmteleveranciers zijn verplicht om hier transparant in te communiceren.
De ACM heeft al vaker gewezen op fouten in facturen
Vreemd dat de helft van de warmteleveranciers geen juiste facturen verstuurt. Eind vorig jaar zijn ze namelijk ook al gewezen op de fouten. De ACM is het gaan onderzoeken nadat er bij Consuwijzer vragen en signalen binnenkwamen over niet transparante facturen. Bij de vorige controle was al aangegeven dat er op gehandhaafd wordt. De ACM heeft de leveranciers ongeveer een half jaar de tijd gegeven, maar helaas is het nog niet goed.
Wat gaat er mis op de warmtefacturen?
De warmtefacturen zijn niet compleet en informatie is niet duidelijk genoeg om goed inzicht te krijgen in de opbouw van de kosten. Zaken die fout gaan zijn onder andere:
- De eenheden staan niet bij het verbruik. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk of een bedrag verschuldigd is per dag of per gigajoule
- Warmteleveranciers noemen bedragen zonder BTW. Dat is niet toegestaan bij particulieren
- Verschillende kosten worden gebundeld. Dit zorgt ervoor dat de kosten niet transparant zijn
- Er wordt met gemiddelde tarieven gewerkt zonder uit te leggen hoe deze tot stand komen
De warmteleveranciers die de fout in zijn gegaan krijgen drie weken de tijd om het aan te passen. Als ze dan nog steeds niet voldoen, treedt de ACM handhavend op. Wat de sancties zijn, heeft de ACM niet aangegeven.
Waar moet je op letten bij een warmtefactuur?
Je kunt zelf de warmtefactuur controleren op correctheid. De ACM heeft vier punten opgegeven waar je op moet letten. Het gaat om de volgende controles:
- Blijkt duidelijk uit de factuur over welke periode het gaat? Tevens moeten de tarieven per tariefperiode vermeld staan
- Er bestaat geen verwarring over wat het verbruik is en welke kosten gemaakt zijn
- Het moet duidelijk zijn wat ze bedoelen. Op de factuur verwijzen naar een website mag niet
- De kosten moeten inclusief BTW zijn.
Let goed op grote afwijkingen
Je moet maar vertrouwen dat het geregistreerde verbruik, dat op de warmtefactuur staat aangegeven, correct is. Je kunt wel een controle toepassen door een vergelijking te maken met voorgaande maanden of met de factuur van vorig jaar in dezelfde periode. Als er grote verschillen zijn, kun je de warmteleverancier vragen om een toelichting. Door hier controle op te houden kun je fouten achterhalen en te hoge betalingen voorkomen.
Wist je dat VvE’s energie collectief kunnen inkopen? Op onze website vind je er meer informatie over.
Energiescan
Wilt u weten wat wij voor u kunnen besparen? Middels een op maat gesneden advies maken wij inzichtelijk hoeveel uw VvE precies kan besparen. De scan is altijd geheel kosteloos en vrijblijvend. Binnen 2 werkdagen ontvangt u een advies op maat per e-mail. Het enige dat u hoeft te doen is een (recente) maand- of jaarnota van uw leverancier uploaden in onderstaand vlak. Heeft u meerdere aansluitingen? Geen probleem: u kunt meerdere nota’s uploaden.