Ongekende stijging energietarieven

Mogelijk heeft u het al vanuit het nieuws vernomen: de energietarieven zijn sinds november 2020 uitzonderlijk hard gestegen. Energie wordt verhandeld op de beurs (ENDEX) en daar zijn de tarieven in 10 maanden meer dan verdubbeld (gemiddeld +114%):

De voornaamste redenen van de stijging aangegeven door leveranciers zijn:

  • Economisch herstel. Door het ‘open’ gaan van de economie is de vraag naar elektriciteit en gas aanzienlijk gestegen.
  • CO2-rechten. Deze rechten moeten grootvervuilers opkopen om te mogen uitstoten, dat geldt bijv. ook voor kolencentrales. De prijs van de te onderhandelen CO2-rechten is gestegen van 25 euro naar 58 euro/ton.
  • Olieprijs. De olieprijs is gestegen van 40 naar 70 dollar per vat.
  • Kolenprijzen. Door een sterke stroomvraag in Azië zijn de kolenprijzen in Europa gestegen met 40%.
  • Gasbuffers. Door onderhoudswerkzaamheden zijn de Europese gasbuffers voor slechts 55% gevuld ten opzichte van 85% in 2020 en 82% in 2019. Daar 70% van de elektra wordt opgewekt door gascentrales, heeft de gestegen gasprijs dus ook een sterk effect op de elektratarieven.
  • Verduurzamingsplannen EU. Als gevolg van de opwarming van de aarde staat de verduurzaming hoog op de politieke agenda en verwacht men dat de tarieven nog verder zullen gaan stijgen.

Als gevolg van o.a. bovenstaande ontwikkelingen staan de tarieven op dit moment ook in historisch perspectief extreem hoog:

Elektra –

endex_elektriciteit_2016-2021

Gas –

endex_gas_2016-2021

 

Unieke situatie

De stijging is dusdanig snel dat de unieke situatie zich heeft voorgedaan, dat de huidige variabele kleinzakelijke tarieven lager zijn dan een actueel 1-jarig contract met vast tarief. Normaliter liggen deze variabele tarieven 15-25% hoger dan de vaste tarieven.

Hierdoor zou het voordeliger kunnen zijn om het variabele contract uit te dienen t/m 31-12-2021, aangezien de huidige prijsstijgingen  worden ingeprijsd in de tarieven die per 01-01-2022 gaan gelden. Ténzij er gebruik gemaakt kan worden van een collectief dat op de situatie heeft voorgesorteerd. Zowel voor resterend 2021 áls voor boekjaar 2022.

 

Nieuwe normaal

Vooropgesteld: niemand heeft een glazen bol. Wat betreft het elektratarief is de verwachting dat het basistarief op de beurs niet zal terugkeren naar het niveau van maart 2020 (Corona). Laat staan dat van maart 2016. Dit komt doordat bedrijven hun CO2 uitstoot met emissierechten dienen te compenseren. De aan handel onderhevige CO2-prijs is gestegen van 5 euro/ton (2016) naar 25 euro/ton (2020) naar 58 euro/ton op het moment van schrijven. Het European Trading System (ETS) werd 16 jaar geleden ingevoerd om vervuilende bedrijven te stimuleren de CO2 uitstoot drastisch te verminderen.  De Europese Commissie heeft aangegeven dat CO2-prijs moet doorstijgen naar zo’n 130 euro/ton in 2030, om de doelstellingen te kunnen behalen. Daarmee lijken tarieven van 0,05 euro/kWh verleden tijd.

De stijging van het gastarief lijkt wel van tijdelijke aard. Op dit moment komt slechts 10% van de het totale gasverbruik in Nederland uit onze eigen gasvoorraad in Slochteren, Groningen. De rest importeren wij vanuit Rusland via Oekraïne of in de vorm van LNG uit andere landen zoals Amerika. Rusland heeft de hoeveelheid gas die zij exporteert de afgelopen maanden tot een minimum beperkt, waardoor de Europese gasbuffers zo’n 30% achterlopen ten opzichte van vorig jaar. Dit drijft vooral de prijs voor 2022 (korte termijn) tot grote hoogte.

De reden van de beperkte doorvoer vanuit Rusland lijkt vooral politiek gemotiveerd. Het Nordstream-2 project, de aanleg van een pijp tussen Rusland en Duitsland, wordt door Amerika met argusogen bekeken: het zou de geopolitieke afhankelijkheid van Europa op Rusland vergroten. Om die reden heeft het buitenland getracht de aanleg te frustreren middels een dreigement van een boycot. Rusland lijkt op haar beurt de uitvoer te beperken om op deze manier druk uit te oefenen op Europa om het project te bespoedigen. De verwachting was dat het project in december 2021 zou zijn afgerond. Echter wordt er reeds sterk getwijfeld of deze deadline zal worden gehaald.

Wanneer de pijpleiding gerealiseerd is, verwacht men dat  de gasbuffers beter gevuld zullen zijn dat een neerwaartse druk op het tarief zal geven.

 

Meerjarig: verstandig?

Wij bekijken tarieven altijd vanuit historisch perspectief. Dan kunnen wij stellen dat de elektra- en gastarieven in afgelopen 5 jaar nog nooit zo hoog hebben gestaan. De vraag is dan of het verstandig is om tarieven te fixeren op de mogelijke piek?

De spotprijzen voor contracten in de toekomst liggen lager dan die van 2022. Dit duidt erop dat de markt verwacht dat de tarieven op termijn weer zullen dalen.

Wilt u voordeel behalen? Dan kunt u gebruik maken van collectieven die hun volumes reeds hebben gefixeerd voor eigen rekening en risico, zoals wij reeds hebben gerealiseerd. Wij werken met bandbreedtes zodat wij nieuwe deelnemers kunnen laten profiteren van het inkoopmoment.

Volgens vergelijkingssites Overstappen.nl & Easyswitch.nl hebben wij (vermeld onder ons zakelijk label: The Bill Doctor) op dit moment zelfs het scherpste aanbod (> 20.000 kWh en/of 5.000 m3) in de markt:

vergelijk-overstappen-easyswitch-1-jaar-vast-energie

Wacht niet te lang, want als de markt op dit niveau blijft of zelfs doorstijgt, dan zal deze extra capaciteit snel vergeven zijn.

Energiescan

Wilt u weten wat wij voor u kunnen besparen? Middels een op maat gesneden advies maken wij inzichtelijk hoeveel uw VvE precies kan besparen. De scan is altijd geheel kosteloos en vrijblijvend. Binnen 2 werkdagen ontvangt u een advies op maat per e-mail. Het enige dat u hoeft te doen is een (recente) maand- of jaarnota van uw leverancier uploaden in onderstaand vlak. Heeft u meerdere aansluitingen? Geen probleem: u kunt meerdere nota’s uploaden.
  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 128 MB, Max. aantal bestanden: 5.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.