Kolencentrales draaien weer op volle toeren

Om te kunnen voldoen aan onze energiebehoefte worden kolencentrales weer maximaal ingezet. In Nederland, en ook in de rest van Europa, moeten we minder afhankelijk worden van het schaarse gas. Het past niet in de duurzame ambities van Nederland om de kolencentrales weer volledig te activeren, maar minister Rob Jetten noemde het een noodzakelijke maatregel in deze tijd.

 

Sinds 1 januari mochten kolencentrales nog maar 35% van hun capaciteit gebruiken. Sinds 20 juni mogen kolencentrales hun capaciteit weer verhogen naar 100%. Ze hebben tijd nodig om de capaciteit te verhogen, maar daarna kunnen kolencentrales helpen om energiereserves aan te leggen. Er dreigt namelijk een tekort aan gas voor de komende winter.

 

Waarom de kolencentrales weer op volle kracht laten draaien?

Het opwekken van elektriciteit kost veel gas. Een alternatief is om stroom op te wekken met kolen. Het bespaarde gas kan Nederland dan gebruiken om de gasvoorraden aan te vullen voor de koude periodes van het jaar. Het zorgt echter voor minder CO2-uitstoot als we elektriciteit opwekken met gas, dus de overstap naar kolen is een stapje terug voor het halen van de klimaatdoelen. Vanuit de Europese Commissie worden de leden opgeroepen om de gasvoorraden voor minimaal 80% te vullen. De voorraden in Nederland zijn op dit moment voor ongeveer 50% gevuld.

 

Gaskraan in Groningen blijft voorlopig dicht

Om de voorraden aan te vullen zou het een optie zijn om de gaskraan in Groningen verder open te zetten. Dat gaat voorlopig niet gebeuren, zegt staatssecretaris Vijlbrief. Volgens het AD is dat pas een optie als bijvoorbeeld huishoudens en ziekenhuizen zonder gas komen te zitten. Alleen in geval van nood is gaswinning in Groningen dus een optie.

 

Hoe vervuilend zijn kolencentrales?

Kolencentrales stoten niet alleen CO2 uit, maar ook vervuilende stoffen. Het gaat om: zwaveloxide, stikstofdioxide en kwik. Kolencentrales zorgen voor luchtverontreiniging en kunnen kwalijk zijn voor onze gezondheid. Mensen kunnen last krijgen van aandoeningen aan de luchtwegen. Kwik kan cognitieve stoornissen tot gevolg hebben. Het is niet de bedoeling dat de uiteindelijke sluiting van de kolencentrales van de baan is. Ze springen nu bij om hopelijk tijdelijke tekorten op te vangen.

 

Zonnepanelen moeten nog meer op gaan leveren in de toekomst

Door meer stroom op te wekken met wind en zon moeten we in de toekomst nog minder afhankelijk worden van kolencentrales. De transitie naar groene stroom is ingezet, maar we moeten nog grote stappen zetten. De te magere capaciteit van ons stroomnet is één van de nog te overwinnen kwesties. Op 23 april 2022 is er een heugelijke situatie ontstaan. Op die dag is er voor het eerst meer stroom opgewekt dan verbruikt in Nederland. Dit kwam doordat het een zonnige dag was met ook nog eens veel wind. Een goede combinatie voor zonnepanelen en windmolens.

 

Ook voor een VvE kunnen zonnepanelen een groot verschil maken. Wilt u hier meer over weten? Dan kunt u hieronder uw gegevens achterlaten.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.