Hoeveel moet een VvE reserveren voor onderhoud en verduurzamen?

Een VvE kan niet zonder een buffer aan geld voor het onderhoud van het pand. Het wordt door de stijgende energiekosten ook steeds belangrijker om verduurzaming te overwegen. Wist u dat een VvE wettelijk verplicht is om te reserveren voor onderhoud? Hoeveel spaarkapitaal een VvE achter de hand moet hebben, leggen we graag uit. Er zijn meerdere manieren om de minimale reserve vast te stellen.

 

Voor groot onderhoud van het gebouw is geld nodig. Doordat ongeveer de helft van de VvE’s te weinig spaarde voor groot onderhoud, is er vanuit de overheid een verplichting opgesteld om te reserveren. Deze verplichting is ingesteld om te voorkomen dat appartementseigenaren te maken krijgen met achterstallig onderhoud. Wanneer het gebouw slecht wordt onderhouden, kunnen dat de kosten voor herstel namelijk erg hoog oplopen.

 

Wat wordt onder groot onderhoud verstaan?

Onder groot onderhoud vallen de werkzaamheden aan het gebouw die noodzakelijk zijn voor een comfortabel en goed onderhouden pand. Het gaat bijvoorbeeld om werkzaamheden aan het dak, de gevel of de constructie van het gebouw. Ook het verduurzamen van het pand valt onder groot onderhoud. De gezamenlijke leden van een VvE moeten ervoor zorgen dat er voldoende geld beschikbaar is voor het uitvoeren van het groot onderhoud. Met hun maandelijkse servicebijdrage sparen zij hiervoor.

 

Er gelden eisen voor het opbouwen van een reservefonds

Sinds 2018 zijn VvE’s verplicht om jaarlijks een minimumbedrag te reserveren voor het uitvoeren van groot onderhoud. Hoeveel de leden van een VvE jaarlijks moeten storten, is niet wettelijk vastgesteld. De verplichting staat beschreven in de Wet verbetering functioneren verenigingen van eigenaars. Het opbouwen van het kapitaal kan in een reservefonds. Dit is een bankrekening op naam van de VvE.

 

Hoe wordt de hoogte van de jaarlijkse reservering vastgesteld?

VvE’s hebben vrijheid in hoe zij de hoogte van de reservering bepalen. Hoe groot de jaarlijkse storting is, hangt af van de staat van onderhoud van het pand en hoeveel geld de VvE al in het reservefonds heeft. Er zijn twee manieren om het benodigde kapitaal voor onderhoud vast te stellen, namelijk:

  • Een MJOP (meerjarenonderhoudsplan)
  • Uitgaan van 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw

 

De eerste optie, MJOP, heeft de voorkeur. Een onderhoudsplan is namelijk gebaseerd op de kosten die worden verwacht. De reservering baseren op de herbouwwaarde zal eerder zorgen voor tekorten in het reservefonds.

 

Er zijn alternatieven voor het reservefonds

In plaats van geld voor het onderhoud reserveren in een reservefonds, kunnen de gezamenlijke eigenaren er ook voor om geen reservefonds te hanteren. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden:

  • Minimaal 80% van de eigenaren gaat ermee akkoord dat er niet wordt gereserveerd in een reservefonds.
  • De individuele eigenaren moeten in staat zijn om de onderhoudskosten te betalen wanneer onderhoud nodig is.
  • Er moet een bankgarantie worden afgegeven aan de VvE. Met andere woorden: de eigenaren hebben het benodigde bedrag wel al beschikbaar, maar de reservering staat niet op naam van de VvE.

 

Door de sterk gestegen energiekosten zal het verduurzamen van het pand en van de appartementen een hogere prioriteit krijgen. Kunt u hulp gebruiken? Laat hieronder uw gegevens achter voor meer informatie over ons stappenplan van verduurzaming.

 

Stappenplan

Wilt u vrijblijvend meer informatie over een van de mogelijkheden voor uw VvE? Vul hieronder uw gegevens in en onze partner Univeste neemt zo spoedig mogelijk contact met u op, zodat zij kunnen bepalen welke aanpak voor verduurzaming het beste bij jullie VvE past.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.