Wat betekent het prijsplafond voor uw VvE?

Vanwege de enorme stijging van de energietarieven heeft het Kabinet op 19 septmeber j.l. een prijsplafond aangekondigd. Men is voornemens om consumenten/particulieren te compenseren tot een maximum van het gemiddelde verbruik van een huishouden: 2.479 kWh en 1.169 m3. Tot dit verbruik worden de gemiddelde tarieven van januari 2022 gehanteerd. Het verschil met de marktprijs zal vanuit een apart fonds worden bijgepast door de overheid en energieleveranciers. Mocht een huishouden meer verbruiken, dan zal men daarvoor de marktprijs (lees: het huidige contract) betalen. Mits uitvoerbaar moet deze nieuwe regeling al per 1 november a.s. ingaan.

 

Hoe dit basisidee precies handen en voeten zal worden gegeven is nog onduidelijk. Wordt het gekoppeld aan de contractant (lees: geen KvK-inschrijving) of moet er sprake zijn van een aansluiting binnen een WOZ-object met een woonfunctie? Leveranciers kunnen hier op dit moment nog een uitspraken over doen.

 

Prijsplafond voor VvE’s

Daarnaast is het de vraag wat het gaat betekenen voor VvE’s? Voor VvE’s waarbij de bewoners hun eigen elektra- en gasaansluiting hebben, zal het prijsplafond gaan gelden. Maar wat als het een stookkosten VvE betreft waarbij al het gas via één centrale gasaansluiting binnenkomt? Deze staat immers wel op een juridische entiteit met een KvK, maar de uiteindelijk gebruikers zijn privépersonen.

 

Voorbeeld

Stel u woont in een complex dat is omgebouwd van een kantoor naar een appartementencomplex. De bouwer heeft de centrale elektra- en gasaansluiting voor de levering laten zitten. Zowel de Centrale Voorzieningen (te behoeve van de verlichting in de hal en de liften) als de individuele appartementen worden voorzien van elektriciteit en gas via deze 2 aansluitingen. Het leveringscontract staat op naam van de VvE, met bijbehorend KvK-nummer.

 

Formeel gezien staat het contract dus op naam van de VvE en niet de individuele bewoners. Echter is het in dit geval duidelijk dat het overgrote deel van de energie ten behoeve is van de individuele bewoners.

 

Het zou dan logisch zijn dat het prijsplafond zoals boven geschetst ook zo gelden voor dit leveringscontract. Hierbij zou het aantal appartementsrechten met woonfunctie, bepalend moeten zijn voor de berekening:

 

10 x 2.479 kWh = 24.790 kWh

10 x 1.169 m3 = 11.690 m3

 

Dit totale volume zou dus in ieder geval onder het prijsplafond moeten vallen. Dat zal het Kabinet ook moeten onderkennen maar dan kom je bij het punt van uitvoerbaarheid. De vraag is alleen: hoe moeten de leveranciers dit weten? Daar hebben wij wel ideeen over en die zijn wij nu aan het uitvoeren voor de VvE’s die bij ons zijn aangesloten. Wordt vervolgd.

 

Kamervragen

Inmiddels heeft Pieter Omzigt d.d. 26 september j.l. kamervragen gesteld inzake het prijsplafond voor consumenten die middels collectieve aansluitingen worden beleverd:

 

Zie vraag 9: “Kunt u aangeven hoe het prijsplafond gaat uitwerken voor mensen die in een flat/appartementencomplex met blokverwarming wonen en dus een centraal aansluit punt hebben? Kunnen zij per huishouden gebruik maken van de vrijstelling?”

 

Zie deze link voor de lijst met kamervragen. Wij houden de antwoorden in de gaten voor u en de 1 miljoen andere bewoners van VvE’s en andere collectieve woongroepen.

 

Blijf op de hoogte

Wij gaan dit als VvE Energie de komende dagen nauwlettend in de gaten houden en onze deelnemers hier proactief van op de hoogte stellen. Wilt u ook op de hoogte blijven? Vul onderstaand formulier in en wij sturen u de broodnodige updates.

 

Updates prijsplafond voor VvE

Wilt u op de hoogte blijven van informatie over wat het aangekondigde prijsplafond voor de VvE's betekent? Vul hieronder uw gegevens in en wij stellen u op te hoogte zodra er meer informatie is.
  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 128 MB, Max. aantal bestanden: 5.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.