Hoe ondervangen andere Europese landen de hoge energieprijzen?

Ook in andere Europese landen hebben consumenten en bedrijven financiële zorgen door de hoge energieprijzen. Voor consumenten, en dus ook VvE’s, geldt vanaf november een prijsplafond in Nederland. Wij waren benieuwd wat regeringen in andere Europese landen aan maatregelen hebben getroffen. Ook in andere Europese landen schiet de overheid namelijk te hulp.

 

Europese landen hebben de zomermaanden gebruikt om voldoende gas voor de winter op te slaan. Helaas zorgt dat nog niet voor dalende energieprijzen. De energierekening voor iedereen met een variabel contract is sterk gestegen. In Nederland wordt een prijsplafond vastgesteld en er komt een noodfonds voor mensen die de energierekening niet meer kunnen betalen. Wat zien andere landen als de oplossing voor de hoge energieprijzen?

 

België: korting en een lager tarief

Eerder dit jaar heeft de Belgische regering het btw-tarief verlaagd van 21% naar 6%. Toen bestond nog de hoop dat een dergelijke verlaging van de lasten voldoende zou zijn, maar helaas was dat niet het geval. In België gaan ze de inwoners die een tegemoetkoming het hardst nodig hebben compenseren door een zogenaamd sociaal tarief. Ook krijgt deze groep eenmalig een bedrag van €80. Daarnaast krijgen alle huishoudens een ‘verwarmingspremie’ van €100. Twee kerncentrales zouden sluiten in 2025, maar dit plan is nog 10 jaar uitgesteld.

 

Frankrijk: een plafond en bedrijven moeten energiezuiniger

Ook Frankrijk beschermt huishoudens door het hanteren van een maximumtarief. Een verdere sterke stijging van de kosten van gas en stroom zorgt dus niet meer voor een veel hogere energierekening. De jaarlijkse verhoging mag niet groter zijn dan 4%. Bedrijven worden gestimuleerd om energie te besparen. Voor het gebruik van een airco terwijl de deur van een winkel open is, kan een boete worden gegeven.

 

Spanje: energieprijzen één jaar lang bevroren

Spanje zorgt voor lagere kosten door een verlaging van de btw van 25% naar 5% per oktober dit jaar. De korting geldt voor 2022, maar verlenging is een optie. Inwoners van Spanje zijn voorlopig ook behoed voor verdere stijgingen van de energieprijzen. De prijzen stijgen gedurende één jaar niet.

 

Duitsland: pakket aan maatregelen

Ook in Duitsland een belastingverlaging. De heffing gaat van 19% naar 7%. Deze verlaging blijft in ieder geval gelden tot maart 2024. Studenten en gepensioneerden krijgen extra financiële steun om de hogere energiekosten op te vangen. Alle huishoudens krijgen €300 aan eenmalige compensatie. Bedrijven die veel energie gebruiken, krijgen ook een tegemoetkoming.

 

Zweden: netbeheerders vangen de kosten op

In Zweden is gekozen voor een andere aanpak. De netbeheerders moeten namelijk zorgen voor het opvangen van de hogere kosten. Ze moeten hun opbrengsten verdelen over de inwoners van Zweden. Dat is vooral noodzakelijk in het zuiden van Zweden. Door schaarste zijn de prijzen van energie hier vijf keer duurder dan in de rest van het land.

 

Hoe de plannen van de Nederlandse regering uitpakken, is nog afwachten. De komende weken moet hier meer over duidelijk worden.

 

Updates prijsplafond voor VvE

Wilt u op de hoogte blijven van informatie over wat het aangekondigde prijsplafond voor de VvE's betekent? Vul hieronder uw gegevens in en wij stellen u op te hoogte zodra er meer informatie is.
  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 128 MB, Max. aantal bestanden: 5.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.