Netbeheerkosten stijgen in 2023 met 19%

De hoge energieprijzen hebben ook invloed op andere kosten. Netbeheerders kondigen voor 2023 alvast een sterke stijging van de netbeheerkosten aan. De exacte stijging is nog niet bekend, maar de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat uit van een gemiddelde stijging van 19% voor het transport van gas. Ook worden er hogere kosten voor het transporteren van stroom verwacht. Dat wordt deels veroorzaakt door netverliezen. Dat vraagt om een uitleg en die geven wij u graag.

 

In Nederland zijn zes netbeheerders actief. Zij zorgen voor het transport van energie. Welke netbeheerder uw VvE heeft, hangt niet af van uw energieleverancier. Het hangt af van de regio waar u woont. De drie grootste netbeheerders zijn Enexis, Liander en Stedin. De netbeheerders hebben er als belangrijke taak bijgekregen om ons energienetwerk voor te bereiden op de toekomst. De stijging van de netbeheerkosten heeft als belangrijkste reden de hoge energieprijzen en de hogere kosten voor netwerkverliezen.

 

Waardoor wordt ook het vervoeren van gas duurder?

De hogere transportkosten voor gas hebben nauwelijks invloed op de hoogte van de energierekening van gezinnen en VvE’s. De transportkosten bepalen namelijk maar voor minder dan 1% de energierekening van de consument. Een stijging van deze kosten van gemiddeld 19%, zal nauwelijks effect hebben op de te betalen euro’s voor huishoudens. Er wordt minder gas geïmporteerd, dus worden de kosten verdeeld over kleinere aantallen. Deze rekening komt hoofdzakelijk bij het bedrijfsleven te liggen. De tarieven voor grootzakelijke klanten stijgen dus vooral in 2023.

 

Hoe ontstaan netwerkverliezen bij het transporteren van elektriciteit?

Tijdens het vervoeren van elektriciteit naar de eindverbruikers gaat er energie verloren. Dat gebeurt bijvoorbeeld door het omzetten van hoogspanning naar laagspanning. Dit verlies is de verantwoordelijkheid van netwerkbeheerders en zij dragen dus ook deze lasten. Door duurdere energie vallen deze kosten ook hoger uit. Deze kosten worden weer doorberekend aan de verbruikers van de energie. Hierdoor stijgen de transportkosten die in de energierekening verwerkt zitten. Met de hogere netbeheerkosten per 2023, worden ook de gestegen kosten van 2022 opgevangen. Deze hogere lasten hebben betrekking op stroom en niet op gas.

 

De energietransitie drukt zwaar op de netbeheerders

Door de hoge prijs van gas, wordt er een stijgend verbruik van elektriciteit verwacht. Huishoudens stappen over naar het verwarmen van huizen op stroom en bedrijven worden gestimuleerd om over te stappen van gas naar stroom. Vergeet ook niet de steeds sterkere opmars van zonnepanelen. Om overbelasting van het stroomnet te voorkomen, moeten netbeheerders snel en flink investeren. Hierdoor lijkt het logisch dat we ook de komende jaren hoge netbeheerkosten houden. Een verdere stijging van de kosten is de enige manier om snel uit te breiden. Daarom houdt de ACM hier ook rekening mee bij het bepalen van de tarieven.

 

Energiescan

Wilt u weten wat wij voor u kunnen besparen? Middels een op maat gesneden advies maken wij inzichtelijk hoeveel uw VvE precies kan besparen. De scan is altijd geheel kosteloos en vrijblijvend. Binnen 2 werkdagen ontvangt u een advies op maat per e-mail. Het enige dat u hoeft te doen is een (recente) maand- of jaarnota van uw leverancier uploaden in onderstaand vlak. Heeft u meerdere aansluitingen? Geen probleem: u kunt meerdere nota’s uploaden.
  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 128 MB, Max. aantal bestanden: 5.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.