Waarom hoge tarieven een probleem zijn voor de energieleverancier

Energiebedrijven lijden erg onder de hoge prijs van gas en stroom. Ze moeten waarborgsommen (onderpand) betalen om gas en stroom af te nemen. Vooral de hoge kosten van gas zorgen ervoor dat de waarborgsommen ook veel hoger zijn dan gebruikelijk. Europese regeringen reserveren miljarden euro’s om energiebedrijven te behoeden voor een faillissement.

 

Ter voorkoming van betalingsproblemen bij energiebedrijven, moeten ze een onderpand aanhouden. Zie het als een buffer om tegenvallers op te vangen. De hoogte van het onderpand stijgt mee met de prijzen van stroom en gas, dus worden de waarborgsommen een steeds groter probleem voor de energiebedrijven. Voor Europese regeringen is het van groot belang om financieel bij te springen. De waarborgsommen worden ook wel margin calls genoemd.

 

Wat is een onderpand?

Een onderpand moet ervoor zorgen dat energiebedrijven veilig handelen in energie. Een financiële tegenvaller moet niet gelijk tot gevolg hebben dat energiebedrijven omvallen. Ook gezonde energiebedrijven kunnen in de problemen raken door (tijdelijke) financiële tekorten. Ze hebben te maken met betalingsachterstanden van klanten, stijgende lonen van medewerkers en daar komen de hogere waarborgsommen nog bovenop. Hierdoor moeten energiemaatschappijen hun reserves aanspreken om voort te kunnen bestaan. Dit maakt ze kwetsbaar voor verdere tegenvallers.

 

Energiebedrijven moeten onderpanden storten om aan te tonen dat ze toekomstige financiële verplichtingen kunnen betalen. Met een onderpand lopen energieleveranciers niet het risico dat ze mee worden getrokken in een groot tekort aan geld.

 

Extreem hoge bedragen

Ook de leveranciers van energie weten niet wat de toekomstige prijzen worden. Hierdoor stijgen de margin calls naar bedragen waar energiebedrijven niet op zijn ingesteld. De onderpanden zijn onder normale omstandigheden slechts formaliteiten die in de boekhouding van energiebedrijven verwerkt zitten. Tegenwoordig hebben de Europese energiebedrijven €1.500 miljard nodig om te voldoen aan de stortingsverplichtingen. Het probleem is dat energiebedrijven onvoldoende in kas hebben. Nog steeds maken ze winsten, maar de borgsommen zijn te hoog.

 

Energiebedrijven kunnen geen vaste contracten meer aanbieden

Gezinnen en VvE’s kunnen alleen nog maar variabele energiecontracten afsluiten. Dit wordt ook veroorzaakt door de hoge waarborgsommen. Als energiebedrijven langlopende contracten afsluiten, moeten ze nog meer voorschotten betalen. Het is van groot belang dat huishoudens weer vaste contracten kunnen afsluiten, maar dan moet het financieel wel mogelijk zijn voor de energiebedrijven.

 

Op Europees niveau wordt nu gezocht naar een oplossing voor het probleem. Ook de Europese banken werken mee aan de oplossing. Aan het einde van het eerste kwartaal hadden banken al €50 miljard extra uitgeleend aan energiemaatschappijen. Het ging hierdoor om een totaalbedrag van €320 miljard.

Bent u benieuwd wat wij kunnen betekenen voor de energierekening van uw VvE? Vul dan hieronder uw gegevens in.

 

Energiescan

Wilt u weten wat wij voor u kunnen besparen? Middels een op maat gesneden advies maken wij inzichtelijk hoeveel uw VvE precies kan besparen. De scan is altijd geheel kosteloos en vrijblijvend. Binnen 2 werkdagen ontvangt u een advies op maat per e-mail. Het enige dat u hoeft te doen is een (recente) maand- of jaarnota van uw leverancier uploaden in onderstaand vlak. Heeft u meerdere aansluitingen? Geen probleem: u kunt meerdere nota’s uploaden.
  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 128 MB, Max. aantal bestanden: 5.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.