Moet een eigenaar kunnen verduurzamen zonder toestemming van de VvE?
Om een appartementencomplex of een deel daarvan te verduurzamen, heeft u de toestemming nodig van de VvE. Als u bijvoorbeeld zonnepanelen wil plaatsen of isolatie wil aanbrengen, heeft u dus de medewerking nodig van de rest van de VvE. Moet het in de toekomst mogelijk worden om zonder toestemming van de VvE te verduurzamen? Tegenstanders kunnen goede redenen hebben.
Kiezen voor energiezuinigheid werd al gestimuleerd, maar er zit ook een steeds groter financieel voordeel aan isoleren en bijvoorbeeld warmtepompen en zonnepanelen. Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat een op de drie VvE’s niet kan verduurzamen, omdat er geen overeenstemming bestaat over de te treffen maatregelen. Hierdoor wordt het verduurzamen doorgeschoven naar de toekomst. Veel VvE’s lopen hier dus in vast.
Geen nodige investeringen door tegenstanders
Om tot uitvoering van verduurzaming te komen, moeten de leden van kleinere VvE’s (tot 5 appartementen) unaniem vóór zijn, anders gaat het niet door. Bij grotere VvE’s gaat het om een meerderheid van twee derde. In de praktijk komt het erop neer dat een kleine groep, of bij een kleine VvE zelfs één lid, tegen kan werken. Dit kan een financiële reden hebben, maar eigenlijk maakt de reden niet uit. Als er geen akkoord is, gaat de investering niet door. Dit kan een serieus probleem zijn als een VvE eigenlijk wel moet verduurzamen om bijvoorbeeld de kosten van energie onder controle te houden. Dit komt de onderlinge verstandhouding ook niet ten goede.
Wat kan er tegen plannen van verduurzamen zijn?
Alle leden hebben eigen redenen om ergens voor of tegen te zijn. De energiekosten verlagen door het gebouw te verduurzamen, is in ieders belang. Toch zijn er situaties denkbaar dat leden tegen het verduurzamen zijn. Eén van de leden heeft bijvoorbeeld plannen om het appartement op korte termijn te verkopen. Door de werkzaamheden voor het verduurzamen wordt het verkopen lastiger. Of een appartementeigenaar is al op leeftijd en weet dat de investering niet meer wordt terugverdiend. Ook de hoge kosten voor de maatregelen kunnen een struikelblok vormen.
Pleidooi om zonder toestemming van de VvE verduurzamen mogelijk te maken
Vereniging Eigen Huis heeft een voorstel gedaan dat VvE’s kunnen verduurzamen zonder toestemming van alle leden. Een mededelingsplicht zou volgens de vereniging voldoende kunnen zijn. Op deze manier wordt de noodzakelijke verduurzaming niet nog verder vertraagd. Belangenbehartiger VvE Belang vindt de maatregel te ver gaan. Dit gaat namelijk in tegen het systeem waar VvE’s op functioneren. Een versoepeling van de besluitvormingsregels is logischer. Hiermee wordt voorkomen dat alle leden van een kleine VvE unaniem akkoord moeten gaan.
Een goede voorlichting over de voordelen van energiezuinige maatregelen kan al voldoende zijn om de rest van de leden mee te krijgen in de plannen. U kunt hier meer lezen over het stappenplan dat wij doorlopen als wij VvE’s helpen bij verduurzaming. Heeft u interesse in verduurzamen met uw VvE, maar weet u niet waar u moet beginnen? Met een Maatwerk Energieadvies (stap 1 van verduurzaming) geven wij u inzicht in de huidige staat van het complex en de mogelijke maatregelen. Hieronder kunt u uw gegevens achterlaten voor een voorbeeld.