Eind bouwvrijstelling zorgt voor vertraging verduurzaming

Het stikstofbeleid van de overheid is erop gericht om stikstofuitstoot zo veel mogelijk te beperken. In dit beleid was onder andere woningbouw vrijgesteld van strikte regels, maar de Raad van State heeft deze zogenaamde bouwvrijstelling tenietgedaan. Wat zijn nu de gevolgen voor mensen die hun woning willen verduurzamen en voor nieuwe bouw?

 

De uitspraak van de Raad van State ging over een groot bouwproject in de Rotterdamse haven. Het project had niets te maken met woningbouw, maar toch heeft de uitspraak ook effect op de woningbouw en zelfs op de verduurzaming van gebouwen.

 

Wat zijn de gevolgen voor de woningbouw in Nederland?

Voor bouwprojecten kunnen de gevolgen van de uitgestoten stikstof niet meer buiten beschouwing worden gelaten. De Raad van State heeft aangegeven dat de uitspraak niet zorgt voor een algehele bouwstop. Per project moet nu inzicht komen in hoeveel stikstof er vrijkomt bij de bouw van het betreffende project. Ook wordt er gekeken naar de gevolgen van de uitstoot. Het gaat dus extra moeite en tijd kosten om projecten af te ronden. Ook zorgt dit voor hogere kosten, omdat er experts nauwkeurige berekeningen en rapportages moeten opstellen.

 

De rechterlijke uitspraak kan het verduurzamen ook vertragen

De uitspraak van de Raad van State is gericht op het milieu en de gevolgen van stikstofuitstoot. Toch heeft de uitspraak ook gevolgen voor duurzame bouwprojecten. Het wordt bijvoorbeeld lastiger om windmolenparken te bouwen, omdat dit meer tijd gaat kosten. Ook kan het verduurzamen van gebouwen vertragingen oplopen nu de bouwvrijstelling niet meer geldt.

 

De uitkomsten van de berekeningen en de rapportages worden beoordeeld

Voordat er toestemming voor een bouwproject komt, wordt eerst gekeken naar de gevolgen voor de omgeving. Als er te veel stikstof vrijkomt, gaat het project mogelijk niet door. Bij de kwestie waar de Raad van State uitspraak over deed, ging het om de gevolgen van stikstof voor beschermde natuurgebieden in de omgeving van het bouwproject. Wat de landelijke gevolgen zijn nu de bouwvrijstelling stopt, moet de toekomst nog uitwijzen.

 

De gevolgen van vertraagde bouw zijn groot

Stoppen met bouwen en verduurzamen lijkt in deze tijd geen optie. Er is een groot tekort aan woonruimte, wat alleen structureel op te lossen is door meer woonruimte te bouwen. Hetzelfde kunnen we zeggen over projecten om te verduurzamen. Deze moeten ook hun doorgang vinden. Wat in de praktijk de gevolgen zijn voor VvE’s die hun appartementencomplex willen verduurzamen, zal nog moeten blijken. Belangrijk voorafgaand aan verduurzaming is om een als VvE een goed plan op te stellen. U kunt hier meer lezen over onze aanpak of hieronder uw gegevens achterlaten om een voorbeeldadvies te ontvangen.

 

Offerte Maatwerk Energieadvies

Wil je vrijblijvend een offerte ontvangen voor het opstellen voor een Maatwerk Energieadvies? Vul onderstaand formulier in en wij sturen je zo spoedig mogelijk de offerte voor jullie VvE.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.