Ventilatie essentieel onderdeel duurzaamheidsplan

De noodzaak van ventilatie wordt vaak onderschat. Ondanks de hoge energieprijzen doet u er toch verstandig aan om aandacht te besteden aan goede ventilatie. Door slim te ventileren kunt u uw energieverspilling zo klein mogelijk houden en toch zorgen voor frisse lucht. Schone lucht is ook nog eens sneller te verwarmen.

 

Door de hoge energieprijzen ligt de nadruk tijdens de koude maanden vooral op het binnenhouden van alle warmte. Ventileren lijkt op het eerste oog niet bij te passen bij energiezuinigheid. Toch is het anders.

 

Niet ventileren zorgt voor vocht in het gebouw en de appartementen

Niet ventileren zorgt voor vocht in het gebouw. Een vochtig binnenklimaat kan zorgen voor luchtwegproblemen, allergieën en irritatie van de slijmvliezen. Doordat huizen nu steeds beter geïsoleerd zijn, moet er meer aandacht zijn voor het ventileren. Vocht in huis zorgt namelijk voor:

  • Schimmel op de muren
  • Vochtig hout kan gaan rotten
  • Een grotere kans op huismijt
  • Gezondheidsproblemen

 

Ventileren is iets anders dan luchten

Ventileren moet u niet verwarren met luchten. Dagelijks de ramen een kwartier openzetten zorgt voor frisse licht. Bij ventileren wordt constant de lucht in huis ververst. Ventilatieroosters kunnen zorgen voor een goede ventilatie. Houd de roosters in de ramen altijd open. Ook in de winter.

 

Met ventileren gaat altijd warmte verloren

Schone lucht is eenvoudiger en sneller te verwarmen, maar het blijft natuurlijk een feit dat u warme lucht afvoert en inruilt voor koude lucht. De truc is om het ventileren zo slim mogelijk te doen. Kies dus de meest effectieve manier om te ventileren. We onderscheiden de volgende manieren.

 

Natuurlijke ventilatie

De eenvoudigste manier om te ventileren is via roosters in ramen. In moderne ramen zitten deze roosters ingebouwd, maar er zijn nog oude huizen waarin de roosters niet zitten. In deze huizen moet schone lucht binnenkomen door ramen, kieren en naden. Door deze huizen te isoleren, verdwijnen de kieren en de naden. Daardoor wordt het nog belangrijker om natuurlijke ventilatie via roosters goed te regelen. Door winddrukgeregelde roosters te plaatsen, kan tochten door de roosters worden voorkomen. Er zijn ook zogenaamde vraaggestuurde roosters. Deze zorgen ervoor dat er niet onnodig warmte verloren gaat.

 

Mechanische ventilatie

Door een mechanisch afzuigsysteem kan een gebouw optimaal geventileerd worden. Op deze manier wordt de ventilatie zo goed mogelijk afgestemd op wat er nodig is. Mechanische ventilatie is goed te combineren met natuurlijke ventilatie. Het mechanische afzuigsysteem zorgt voor de afvoer van ‘vieze’ lucht en de natuurlijke ventilatie zorgt weer voor de toestroom van ‘schone’ lucht.

 

Balansventilatie

Balansventilatie is het meest ideaal. Het is ook mechanische ventilatie, maar bij deze variant zorgt het systeem voor de afvoer en de toevoer. Door schone lucht eerst te verwarmen, is dit systeem erg energiezuinig. Een nadeel is dat balansventilatie moeilijk geplaatst kan worden in een bestaande woning. Het systeem heeft namelijk twee luchtstroomkanalen nodig.

 

Heeft u interesse in betere ventilatie, in combinatie met andere duurzame maatregelen voor uw VvE? Vul hieronder uw gegevens in om te zien hoe wij uw VvE kunnen helpen met een Maatwerk Energieadvies.

Offerte Maatwerk Energieadvies

Wil je vrijblijvend een offerte ontvangen voor het opstellen voor een Maatwerk Energieadvies? Vul onderstaand formulier in en wij sturen je zo spoedig mogelijk de offerte voor jullie VvE.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.