Prijsplafond nadelig voor dynamisch energiecontract
Er zijn tegenwoordig energiecontracten met dynamische prijzen. Dat betekent dat de prijzen van energie per uur kunnen verschillen. Deze contracten zijn geen gelukkige combinatie met het prijsplafond. Let hier dus op voordat u kiest voor een energiecontract met een dynamische prijsstelling.
Traditioneel kennen we twee soorten energiecontracten. Als u met het energiebedrijf een vast tarief afspreekt voor een bepaalde periode, heeft u een vast contract. Zijn er geen vaste afspraken, dan zit u automatisch in een variabel contract. Door de schommelende energieprijzen hebben enkele energiebedrijven ook een derde soort contract ontwikkeld, namelijk het dynamische energiecontract. De tarieven kunnen dagelijks of zelfs per uur sterk fluctueren.
Hoe werkt een dynamisch energiecontract?
Energiebedrijven die dynamische tarieven bieden, kopen energie in op de zogenaamde spotmarkt. Op deze markt wordt dagelijks gas ingekocht voor de volgende dag. Het inkopen van elektriciteit gaat zelfs per uur. Een dergelijk contract kan voordelig zijn bij een daling van de tarieven, maar het kan ook slecht uitpakken. Bij een sterke stijging van de gasprijzen door koud weer, kunnen de kosten ineens sterk oplopen. Het idee achter de dynamische prijsstelling is dat u vooral energie verbruikt op momenten dat stroom en gas goedkoper zijn. Er kunnen zelfs negatieve stroomprijzen ontstaan door zonnige omstandigheden, wanneer er veel zonne-energie wordt teruggeleverd aan het net.
Wat maakt een dynamisch energiecontract aantrekkelijk?
Ongeveer 10.000 Nederlanders hebben al een dergelijk contract. Vooral voor huishoudens met een hoog energieverbruik is het interessant. Door de schommeling van de tarieven, wordt het aantrekkelijk om bijvoorbeeld de auto op te laden in een periode met lagere tarieven. Door het energiebedrijf wordt u namelijk constant op de hoogte gehouden van het geldende tarief.
Het prijsplafond verstoort de dynamische prijsstelling
Na 1 januari moet het prijsplafond voor energie gaan gelden. Door dynamische prijzen zou u optimaal kunnen profiteren van de wijzigende prijzen. Bij hoge prijzen voor energie gaat u namelijk niet meer betalen dan het plafondbedrag. Door een daling van de prijzen kunt u juist wel profiteren van sterke prijsdalingen. Hier steekt minister Rob Jetten een stokje voor. Hij vindt namelijk dat de dynamische energiebedrijven moeten werken met gemiddelde prijzen en niet meer met tarieven per uur of per dag. Dynamische prijsstelling zou zorgen voor een verstorend effect op de markt.
Het voordeel van de dynamische prijzen valt weg
De dynamische prijzen voor energie kunnen er in de toekomst voor zorgen dat bijvoorbeeld ondernemingen vooral energie gaan gebruiken in dalperiodes. Dit zou een positieve ontwikkeling zijn. Nu het grote voordeel van een dynamisch energiecontract wegvalt, zal het dynamische energiecontract veel minder interessant worden.