Hoeveel kan een VvE besparen met LED lampen?

Gloeilampen, halogeenlampen en spaarlampen vervangen door LED lampen geeft een besparing op de energielasten. De keerzijde is dat het een eenmalige investering vergt voor een VvE om alle lampen te vervangen. Toch kan het onder de streep uit. Wij hebben uitgezocht wat de besparing is en in hoeverre de investering opweegt tegen de verminderde energielasten.

 

Alle lampen vervangen door ledlampen is een investering waar een VvE nog jaren baat bij kan hebben. Ledlampen hebben veel meer branduren dan andere soorten verlichting en ze verbruiken minder of zelfs veel minder. Vooral het voordeel ten opzichte van gloeilampen is groot. Een VvE is een grootverbruiker door gemeenschappelijke ruimtes waar de lampen ook ’s nachts blijven branden. Aandacht voor verlichting kan een mooie besparing op de jaarlasten geven.

 

Hoe groot is de besparing met LED verlichting?

U krijgt een goed beeld van de omvang van de besparing als u de verschillende soorten lampen onderling vergelijkt. Een LED lamp is ongeveer net zo zuinig als een spaarlamp, maar het onderlinge verschil in kosten wordt toch groot doordat een LED lamp veel meer branduren heeft, namelijk wel 20.000 tot 50.000 branduren. Een spaarlamp heeft ongeveer 7.500 branduren.

 

De vergelijking tussen de LED lamp en de halogeenlamp of de gloeilamp valt zeer gunstig uit voor de LED lamp. Verlichten met LED vraagt namelijk om 85% minder stroom in vergelijking met de halogeenlamp. De besparing ten opzichte van de gloeilamp is zelfs 90%. Uitgaande van een gemiddeld huishouden gaat ongeveer 20% van de gebruikte stroom op aan verlichting. Huishoudens zijn niet te vergelijken met VvE’s, maar het geeft wel een indruk.

 

Maak een begroting voor de eenmalige investering om de lampen te vervangen

Het overstappen naar LED vraagt om een extra investering. De huidige lampen doen het namelijk nog, maar door de hoge energiekosten kan het mogelijk uit om de nog werkende lampen toch te vervangen. Een LED lamp is gemiddeld duurder dan de andere soorten lampen. U kunt de kosten drukken door goed te vergelijken en door in één keer groot in te kopen. Vraag dus vooral offertes op bij groothandels en maak op basis hiervan een begroting. De volgende stap is berekenen in hoeveel tijd de VvE de investering terug kan verdienen. Dit moet op basis van inschattingen berekend worden.

 

Rekenvoorbeeld terugverdientijd

In een voorbeeldberekening laten we zien hoe snel de investering terug te verdienen is. De uitkomsten zijn uiteraard fictief en ook sterk afhankelijk van de energietarieven.

 

Voorbeeld:

Een VvE laat alle lampen vervangen in de gemeenschappelijke ruimten. Het gaat om 100 lampen met een totale investering van €500. De leden van de VvE gaan de lampen zelf vervangen. Er zitten nu nog gloeilampen in de gemeenschappelijke ruimtes. Volgens Milieucentraal.nl geeft het vervangen van een 40 watt gloeilamp door LED (400 tot 500 lumen) een jaarlijkse besparing van €12,40 per lamp per jaar. In het eerste jaar wordt de investering dus al terugverdiend. De besparing in één jaar bedraagt namelijk: 100 x €12,40 = €1.240 tegen een investering van €500.

 

De besparing door het vervangen kan dus snel terugverdiend worden.

Uiteraard helpt het ook om voordelige energietarieven te hebben als VvE. Benieuwd wat wij daarin voor u kunnen betekenen? Vul dan onderstaand formulier in.

 

Energiescan

Wilt u weten wat wij voor u kunnen besparen? Middels een op maat gesneden advies maken wij inzichtelijk hoeveel uw VvE precies kan besparen. De scan is altijd geheel kosteloos en vrijblijvend. Binnen 2 werkdagen ontvangt u een advies op maat per e-mail. Het enige dat u hoeft te doen is een (recente) maand- of jaarnota van uw leverancier uploaden in onderstaand vlak. Heeft u meerdere aansluitingen? Geen probleem: u kunt meerdere nota’s uploaden.
  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 128 MB, Max. aantal bestanden: 5.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.