Welke vormen van duurzame energie zijn er?
In 2022 is er 15% meer duurzame energie opgewekt dan in het jaar 2021. Dit werd hoofdzakelijk veroorzaakt door meer zonnepanelen op daken en in zonneparken en door een zonnig jaar. Welke vormen van duurzame energie zijn er naast de opgewekte energie door zonnepanelen?
Eind 2022 lagen er op bijna 2 miljoen huizen zonnepanelen. Dat is 500.000 meer dan in 2021. Ook is er meer windenergie opgewekt in 2022, want het was ook een jaar met veel wind. De belangrijkste duurzame energiebronnen halen de energie uit de zon en de wind, maar er zijn nog meer bronnen. Om van de fossiele brandstoffen af te komen moet er nog veel gebeuren, maar we zijn goed op weg.
Energie van zon en wind moet voor 87 procent van onze energie zorgen
Zonne-energie zorgt door de naar verhouding lage kosten van zonnepanelen voor de goedkoopste duurzame energie. In de toekomst moet de zon ook de belangrijkste leverancier van energie worden. Volgens wetenschappers van de Finse technische universiteit LUT komt in de toekomst 69% van onze energie van de zon en 18% door windmolens.
Biobrandstof zorgt voor 6 procent van onze energie
Uit het onderzoek blijkt dat we ook nog alternatieven voor zon en wind nodig hebben. De nummer drie van belangrijkste leveranciers van duurzame energie moet biobrandstof worden. Biobrandstof ontstaat door het verbranden van bijvoorbeeld bedrijfsafval, dierlijk afval en plantaardig afval. Bruikbare biobrandstoffen zijn biodiesel en biogas.
Waterkracht zorgt voor 3 procent van onze energie
Waterkracht wordt opgewekt met stromend water. In Nederland stromen veel rivieren, maar toch is waterkracht geen substantiële duurzame energiebron voor Nederland. De energie wordt opgewekt in waterkrachtcentrales. Deze zijn in Nederland aanwezig, maar interessante manieren van energie opwekken met water gebeuren vooral in landen met grote hoogteverschillen. Door gebruik te maken van hoogtes en dieptes kan er in landen met een ruw landschap goedkoper waterkracht worden ingezet in vergelijking met Nederland.
De overige duurzame bronnen zorgen voor de resterende 4 procent
Andere duurzame energiebronnen zijn bijvoorbeeld omgevingsenergie en thermische energieopslag. Bij omgevingsenergie gaat het om warmte in de bodem en bij thermische energieopslag gaat het om het opslaan van warmte of juist kou in een warmtewisselaar in een bodemlaag. Dit zijn duurzame energiebronnen die extra ingezet kunnen worden, maar die waarschijnlijk niet het verschil gaan maken in de transitie naar duurzame energie.
Naast duurzame energiebronnen is het besparen op energie belangrijk
In combinatie met het goed isoleren van huizen en gebouwen is duurzame energie effectief in te zetten. Voordat huishoudens en VvE’s kunnen denken aan het verduurzamen van de energiebronnen, moet er eerst aandacht gaan naar het isoleren. Een goed voorbeeld van de juiste volgorde is de warmtepomp. Met een slecht geïsoleerd pand heeft een VvE ook in de toekomst niet voldoende aan alleen een warmtepomp. Een warmtepomp biedt namelijk onvoldoende warmte om het stoken op gas volledig te vervangen. Zorg dus eerst voor een goed afgewerkt huis of gebouw, voordat er wordt geïnvesteerd in duurzame energiebronnen.