Voorbeeldberekening prijsplafond: hoe werkt het precies?

Voor 2023 geldt er een prijsplafond voor het verbruik van gas en stroom. Tot een bepaald verbruik (het plafond) betaalt u maximaal een door de overheid vastgesteld tarief per kWh stroom en m3 aan gas.

Voor stroom geldt er een plafondbedrag van €0,40 per kWh en voor gas van €1,45 per m3. Dit tarief betaalt u tot een maximaal verbruik per jaar. Voor iedereen geldt hetzelfde prijsplafond, ongeacht hoe groot een gezin is. Een eenpersoonshuishouden komt daardoor vaak niet boven het plafond uit. Voor gas gaat het om een verbruik tot 1.200 m3 en voor stroom tot 2.900 kWh.

 

Het prijsplafond roept nog vragen op

Gerekend over één jaar is het prijsplafond eenvoudig. Als u een contract heeft van 1 januari tot en met 31 december, is de uitwerking duidelijk. Het ligt complexer als u bijvoorbeeld per april overstapt naar een andere energieleverancier. Het plafond verschilt namelijk per maand voor gas en stroom. U gebruikt in de wintermaanden namelijk veel meer gas dan in de zomermaanden. Daarom gelden er verschillende plafonds verdeeld over de twaalf maanden. In een voorbeeld leggen we uit hoe het prijsplafond werkt als u per april overstapt naar een andere energieleverancier. We leggen hierbij de focus op gas, want voor gas zijn de verschillen per maand groot wat betreft het prijsplafond.

 

Het prijsplafond per maand voor gas

In totaal gaat het om een verbruik van 1.200 m3, maar de onderverdeling is als volgt:

Januari: 221 m3

Februari: 188 m3

Maart: 159 m3

April: 86 m3

Mei: 35 m3

Juni: 19 m3

Juli: 17 m3

Augustus: 17 m3

September: 24 m3

Oktober: 81 m3

November: 147 m3

December: 207 m3

 

Hoe werkt het prijsplafond voor gas?

In totaal geldt het tarief voor het prijsplafond voor 1.200 m3. Iedere maand uitgaan van 100 m3 is niet realistisch. In de koude maanden zullen vrijwel alle huishoudens namelijk boven het plafond uitkomen. Daarom gelden er hogere plafonds voor december, januari en februari en lagere voor de maanden juni, juli en augustus. Door deze onderverdeling te maken wordt het plafond afgestemd op het gemiddelde verbruik van huishoudens.

 

Voorbeeld bij het overstappen in april (gericht op gas)

Bij het overstappen in april 2023, heeft u gemiddeld een hoog verbruik door de koude maanden januari, februari en maart. In een voorbeeld leggen we uit hoe het werkt met het prijsplafond bij het overstappen naar een andere energieleveranciers tijdens het kalenderjaar 2023. Voor stroom werkt het op dezelfde manier, maar voor stroom zijn de verschillen per maand kleiner.

 

Uw leverancier brengt u een tarief in rekening dat boven de bedragen van het prijsplafond ligt. U stapt per 1 april over naar een andere energieleverancier. Bij de huidige leverancier heeft u dus 3 maanden kunnen profiteren van het prijsplafond. In de periode tot 1 april heeft u 700 m3 aan gas verbruikt.

 

Het prijsplafond voor januari t/m maart is: 221 + 188 + 159 = 568 m3. U komt in deze periode dus boven het plafond uit. U moet het volledige tarief van de energieleverancier betalen over: 700 – 568 = 132 m3. Voor het verbruik tot 568 m3 geldt het plafondtarief. Bij de nieuwe leverancier heeft u nog: 1200 – 568 = 632 m3 van het plafond over voor de rest van het jaar. Ook als u overstapt blijft u dus gewoon profiteren van het prijsplafond.

 

Updates prijsplafond voor VvE

Wilt u op de hoogte blijven van informatie over wat het aangekondigde prijsplafond voor de VvE's betekent? Vul hieronder uw gegevens in en wij stellen u op te hoogte zodra er meer informatie is.
  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 128 MB, Max. aantal bestanden: 5.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.