Opzeggen vast energiecontract consument wordt duurder

Een vast contract met uw energieleverancier kunt u tussentijds openbreken. Uw leverancier kan er wel een boete voor in rekening brengen. De maximale boetes zijn nu relatief laag. Ze zouden verhoogd worden per januari en later per april, maar deze data waren niet haalbaar. Een hogere boete moet nu gaan gelden per 1 juni 2023. Waarom worden de boetes verhoogd?

Als u een vast contract heeft met een energiebedrijf voor bijvoorbeeld nog een periode van één jaar, betaalt u bij het openbreken van het contract een boete van €50 voor de elektriciteit en €50 voor het gas. De ACM wil deze boete verhogen in het belang van de consument. Dit klinkt tegenstrijdig, maar er zit een logische verklaring achter.

 

Waarom moeten de opzegboetes omhoog?

In augustus 2022 kostte één kuub gas meer dan €3. Inmiddels zijn de prijzen weer fors gezakt en kunt u weer een contract afsluiten tegen een prijs van €1,25 per kuub. Door de sterke schommelingen waren energieleveranciers in 2022 en in de eerste maanden van 2023 niet meer bereid om vaste contracten aan te bieden. Door de lage boetes lopen de energieleveranciers namelijk een groot financieel risico. Voor consumenten kan het namelijk uit om bij een sterke daling van de energieprijzen het contract open te breken om over te stappen naar een contract met lagere tarieven. Dit terwijl de energiebedrijven de energie wel tegen hoge prijzen hebben ingekocht. Hierdoor zagen leveranciers het niet meer zitten om vaste contracten aan te bieden.

 

Hoe worden de nieuwe boetes berekend?

In de nieuwe manier van berekenen van de boete wordt bij de berekening rekening gehouden met de financiële schade van het energiebedrijf. De boete wordt berekend door de marktprijs te vergelijken met de prijs in het contract. Bij de berekening is de resterende looptijd van het contract ook van belang. Met een vast contract met een hoge prijs aan stroom en gas betaalt u dus een hogere boete vanaf 1 juni. Vooral als het contract nog een langere resterende looptijd heeft.

 

Uitstel is in het belang van de consument

Er zijn op dit moment al meerdere energieleveranciers die weer vaste contracten aanbieden. Door nu nog een vast contract voor bijvoorbeeld een jaar af te sluiten, weet u dat u het huidige tarief voor een langere periode houdt. Bij een sterke daling van de energieprijzen kunt u het contract weer beëindigen tegen de huidige boetebedragen. Ook als u het contract pas beëindigd na 1 juni 2023. De nieuwe en hogere boete geldt namelijk alleen voor contracten afgesloten na 1 juni.

 

Kiezen voor een variabel contract of een vast contract?

De energieprijzen zijn niet te voorspellen. Ten opzichte van 2022 zijn ze sterk gezakt, maar hoe de prijzen zich ontwikkelen in de rest van het jaar is niets over te zeggen. De ontwikkelingen zijn bijvoorbeeld ook afhankelijk van economische en politieke ontwikkelingen. De vraag of u moet kiezen voor vast of variabel is dus geen passend advies in te geven. Blijf in ieder geval wel vergelijken.

Bel mij terug VvE

Wilt u vrijblijvend meer informatie over een van de mogelijkheden voor uw VvE? Vul hieronder uw gegevens in en onze partner Univeste neemt zo spoedig mogelijk contact met u op, zodat zij kunnen bepalen welke aanpak voor verduurzaming het beste bij jullie VvE past.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.