Huis verduurzamen waar beginnen?

Heeft u plannen voor het energiezuiniger maken van uw huis? Verdiep u eerst in de juiste volgorde om het maximale te halen uit iedere geïnvesteerde euro. U kunt direct gaan voor het plaatsen van zonnepanelen, maar waarschijnlijk is eerst het isoleren van uw huis het verstandigste begin. Energie besparen zorgt voor lagere maandlasten en u helpt natuurlijk graag mee met de energietransitie. Door de hoge energielasten kunt u investeringen in duurzaamheid snel weer terugverdienen. Met een besparing van vele honderden euro’s per jaar, kunt u een investering van een paar duizend euro snel weer compenseren. Zeker als u gebruik kunt maken van een subsidie waar u recht op kunt hebben.

 

Ga eerst isoleren en vervang daarna pas de energiebronnen
U kunt al energie besparen zonder grote investeringen. De zogenaamde “quick wins” voert u eerst uit, daarna volgen de grote investeringen pas. Begin dus met het plaatsen van tochtstrips langs deuren en ramen en maak radiatorfolie achter de radiatoren. Het is arbeidsintensief, maar de kosten zijn relatief laag. Daarna kunt u mogelijk zelf het dak isoleren. Afhankelijk van uw dakconstructie is dit misschien ook nog eenvoudig. Daarna kunt u kiezen voor vloerisolatie en spouwmuurisolatie. Hier heeft u waarschijnlijk professionele hulp bij nodig.

Door eerst te isoleren zorgt u voor een goede basis. De volgende stap is kijken naar zonnepanelen, een warmtepomp en andere duurzame energiebronnen die goed bij u en bij uw huis passen.

 

Kiezen voor het duurzaam verwarmen
Nu het isoleren klaar is, kunt u beginnen met het afschalen van het gasverbruik. U kunt namelijk milieubewuster en goedkoper verwarmen met stroom in plaats van gas. Deze manier van verwarmen maakt uw cv ketel niet overbodig, dus het plaatsen van radiatorfolie is niet onzinnig geweest. Er zijn meerdere manieren om te besparen op het verbruik van gas. U kiest bijvoorbeeld voor een slimme thermostaat. Of u gaat nog een stapje verder en kiest voor een hybride cv-ketel. De cv ketel werkt dan samen met een warmtepomp. Ook een airco die kan verwarmen naast het verkoelen is vaak goedkoper dan verwarmen met gas. Laat u adviseren door een energieadviseur voordat u gaat investeren.

 

Zelf stroom opwekken
Het plaatsen van zonnepanelen is vaak het startpunt bij het verduurzamen, maar soms is eerst isoleren de verstandigste keuze. Het is namelijk goedkoper om warmte vast te houden dan nieuwe warmte te produceren. Toch is het plaatsen van zonnepanelen een verstandige investering. Het plaatsen van 10 zonnepanelen kost ongeveer €4.000 tot €5.000. Ieder opgewekt kWh levert u juist weer een besparing op. Wat u zelf opwekt, hoeft u niet te kopen van het energiebedrijf. Houd er wel rekening mee dat het in de toekomst waarschijnlijk niet meer mogelijk is om de opgewekte energie terug te leveren aan het stroomnet. Het salderen wordt waarschijnlijk afgebouwd per 2025.

 

Heeft u ook nog recht op subsidie?
Als u twee of meer isolerende maatregelen treft om te verduurzamen, kunt u recht hebben op een subsidie. U gaat bijvoorbeeld voor vloerisolatie en HR++ glas. Daarnaast kunt u ook recht hebben op een subsidie voor het plaatsen van zonneboilers en warmtepompen. Voor meer informatie over de subsidie mogelijkheden verwijzen wij u naar de website van Milieucentraal.nl.

 

Telefonisch contact

Wilt u vrijblijvend meer informatie over een van de mogelijkheden voor uw VvE? Vul hieronder uw gegevens in en onze partner Univeste neemt zo spoedig mogelijk contact met u op, zodat zij kunnen bepalen welke aanpak voor verduurzaming het beste bij jullie VvE past.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.