Woningbrand in Arnhem: Vijf huizen in brand, honderd woningen ontruimd en brandgevaar van zonnepanelen: Vier belangrijke vragen beantwoord

Op een noodlottige zondagmiddag brak er een verwoestende brand uit in meerdere woningen in de Van Kinsbergenstraat in Arnhem. Het vuur verspreidde zich snel naar andere woningen in dezelfde huizenrij, wat resulteerde in de onbewoonbaarheid van acht huizen in de nabijgelegen wijk Presikhaaf. De brand ontstond rond het middaguur en het duurde zo’n elf uur voordat de brandweer het vuur onder controle kreeg. Het bluswerk werd bemoeilijkt door de aanwezigheid van zonnepanelen op het dak. Dit roept enkele belangrijke vragen op over branden met zonnepanelen en de gevaren die daarmee gepaard gaan.

 

Waarom was het zo moeilijk om de brand te blussen?

Het hele dak van het huizenblok was bedekt met zonnepanelen die direct op de isolatielaag waren geplaatst, zonder traditionele dakpannen. Hierdoor ontstond een situatie waarbij het bluswater van de brandweer simpelweg van de panelen afgleed. Marco Misset, woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden, vergelijkt de zonnepanelen met een paraplu die over de brand heen ligt. Ruud van Herpen, hoogleraar brandveiligheid aan de TU Eindhoven, bevestigt dat het bluswater gemakkelijk van de panelen afstroomt.

Om te voorkomen dat de brand zou overslaan naar aangrenzende woningen, besloot de brandweer de zonnepanelen te verwijderen en gaten in het dak te maken. Het is echter belangrijk om voldoende afstand te bewaren tot de brandende woning, aangezien dit anders gevaarlijk kan zijn voor het brandweerpersoneel.

 

Hoe kon het vuur zich zo snel verspreiden?

De aanwezigheid van de zonnepanelen en de isolatielaag eronder heeft waarschijnlijk een rol gespeeld bij de snelle verspreiding van het vuur, legt Van Herpen uit. Het lijkt erop dat er geen duidelijke scheiding was tussen de panelen en dat de spouw, de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur met isolatiemateriaal, ononderbroken doorliep tussen de woningen. Dit is niet de bedoeling, benadrukt Van Herpen, want als er geen adequate brandwerende scheiding is tussen de verschillende woningen, kan het vuur gemakkelijk van de ene naar de andere woning overslaan. Het is van groot belang dat een brandscheiding door de hele woning wordt doorgetrokken, ook in het dak.

 

Wat zijn de andere risico’s bij branden met zonnepanelen?

Wanneer het vuur de constructie onder de zonnepanelen aantast, kunnen de panelen naar beneden glijden en glassplinters in alle richtingen verspreiden, waarschuwt Misset. Bij een brand kunnen dergelijke glassplinters zich verspreiden via de rook, wat risico’s met zich meebrengt, zoals snijwonden bij mensen, het inslikken van deeltjes door kinderen of de verspreiding van deze scherven naar nabijgelegen gebieden zoals moestuintjes. Eerdere incidenten hebben aangetoond dat het verzamelen van glas van zonnepanelen een uitdaging kan zijn, waarvoor nog geen pasklare oplossing bestaat.

 

Komt het steeds vaker voor dat branden met zonnepanelen plaatsvinden?

Volgens Nils Rosmuller van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid neemt het aantal branden met zonnepanelen toe. Tussen 2018 en 2020 waren er gemiddeld 35 van dergelijke branden per jaar. Alleen al in de eerste helft van 2023 waren er al 55 branden met zonnepanelen geregistreerd. Dit komt deels doordat steeds meer huizen zonnepanelen hebben geïnstalleerd. Daarnaast is de vraag naar zonnepanelen groter dan het aanbod van erkende installateurs, waardoor soms slordig werk wordt geleverd tijdens de installatie.

 

De brand in Arnhem heeft niet alleen geleid tot grote materiële schade en de ontruiming van honderd woningen, maar werpt ook belangrijke vragen op over de veiligheid en brandbestendigheid van zonnepanelen. Het is essentieel dat bij de installatie van zonnepanelen voldoende aandacht wordt besteed aan brandpreventie en de juiste toepassing van bouwvoorschriften om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen. De woordvoerder meldde dat er nog steeds veel mensen naar de locatie komen. Bovendien veroorzaakt dit nieuwsgierige publiek verkeersopstoppingen in de buurt. Brand in Arnhem onder controle, omwonenden mogen weer naar huis – NRC

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.