Grote zorgen bij ondernemers over ‘strafheffing’ op aardgas

Ondernemers betalen een hoge belasting voor energie. De heffingen zitten verwerkt in de energiecontracten van bedrijven. Er zijn plannen voor een nog hogere heffing voor ondernemers. Vooral de ondernemers in de maakindustrie gaan hier de gevolgen van merken. Ze hebben namelijk een hoog energieverbruik, en vanaf volgend jaar mogelijk een nog hogere belastingheffing. Geld is een effectieve manier om bedrijven te stimuleren om te verduurzamen. Door het verduurzamen kunnen ondernemers de bedrijfsresultaten verbeteren. Toch moet dit stimuleren vanuit de overheid wel met beleid gebeuren. Het is niet de bedoeling dat ondernemers met de rug tegen de muur komen en dat het in het slechtste geval zelfs het voortbestaan van bedrijven kan bedreigen.

 

Wat zijn de plannen?

Het nieuwe klimaatplan moet ondernemers prikkelen om af te stappen van fossiele brandstoffen. Dit doet het kabinet met extra heffingen. De hoogte van de belastingheffing in aardgas is afhankelijk van de omvang van het verbruik. Nu betalen verbruikers tot 170.000 m3 de heffing uit de eerste schijf. Er zijn plannen om een stap in te bouwen vóór de eerste schijf. Dit geeft de beleidsmakers de kans om de nieuwe eerste schijf specifiek te richten op huishoudens. De nieuwe eerste stap loopt namelijk tot 1.200 m3. De vrees bestaat dat ondernemers hierdoor veel hogere energielasten krijgen.

Voor stroom zijn er vergelijkbare plannen. De eerste schijf loopt nu tot 10.000 kWh. Vooral de kleinere ondernemers vallen hierdoor in de eerste schijf. Er zijn plannen om de eerste schijf te laten lopen tot 2.900 kWh. Dit is voor huishoudens een standaardverbruik. Ondernemers zullen meestal niet binnen dit verbruik blijven. De plannen zullen de schatkist €1 miljard extra opleveren. Het is nog niet zeker of de plannen doorgaan. De haalbaarheid bij de energiebedrijven per januari 2024 en het effect van de plannen worden eerst nog onderzocht.

 

De VN0-NCW en het MKB-Nederland zijn tegen

Deze belangenorganisaties van ondernemers zijn tegen de plannen en stellen het effect van de maatregelen ook ter discussie. Het verduurzamen helpt bij het behalen van de klimaatdoelen, maar ze wijzen erop dat het wereldwijd geen effect heeft. Door de hoge prijzen die ondernemers in Nederland moeten betalen, zullen de Nederlandse ondernemingen nog duurder worden in vergelijking met ondernemingen in de landen die zich niet aan de klimaatdoelstellingen houden.

 

De ‘strafkorting’ op aardgas komt op een slecht moment

De gasprijzen waren vooral in de tweede helft van 2022 torenhoog. In 2023 zijn de gasprijzen sterk gezakt, waardoor de energiemarkt stabiel leek. Sinds begin juni blijkt dat de zorgen over de energiemarkt nog niet voorbij zijn. Door tegenslagen zijn de prijzen in juni bijna verdubbeld voor gas. Op 1 juni was de inkoopprijs voor gas €23 per megawattuur (MWh). In de loop van de maand zijn de prijzen flink verhoogd en werden er al pieken bereikt van €50 per MWh. Als de prijzen zo hoog blijven of nog verder stijgen, lijkt steun vanuit de overheid logischer dan een extra heffing.

 

Er zijn ook nog praktische bezwaren

Veel bedrijven willen verduurzamen, maar om meerdere redenen kan dat niet. Ze wachten bijvoorbeeld op een aansluiting op het stroomnet of ze willen overstappen naar waterstof, maar dit alternatief is niet of weinig beschikbaar. De vrees bestaat dat de plannen het doel voorbij schieten en dat ze alleen maar zorgen voor een lastenverzwaring voor ondernemers.

 

Bel mij terug VvE

Wilt u vrijblijvend meer informatie over een van de mogelijkheden voor uw VvE? Vul hieronder uw gegevens in en onze partner Univeste neemt zo spoedig mogelijk contact met u op, zodat zij kunnen bepalen welke aanpak voor verduurzaming het beste bij jullie VvE past.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.