Een gids voor het terugvragen van BTW op zonnepanelen
Als eigenaar van zonnepanelen kunt u mogelijk aanspraak maken op teruggave van de betaalde btw (belasting toegevoegde waarde). Dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen en uw investering in zonne-energie nog aantrekkelijker maken. Hoewel het in eerste instantie ingewikkeld kan lijken om btw terug te vragen, biedt het volgende stappenplan een eenvoudige handleiding voor particulieren.
Stap 1
Download het formulier “opgaaf zonnepaneelhouders” van de website van de Belastingdienst en vul het in. Hier zijn de belangrijkste punten om in te vullen:
- Uw naam, het montageadres van de zonnepanelen, telefoonnummer, BSN-nummer en factuurdatum.
- Vul het correspondentieadres in voor de btw (dit kan afwijken van uw eigen adres).
- Geef aan of u wilt deelnemen aan de kleine ondernemersregeling (KOR). Deelname aan de KOR betekent dat u meestal slechts één keer btw-aangifte hoeft te doen. Het nadeel is echter dat u gedurende 3 jaar geen btw-teruggave meer kunt aanvragen, zelfs als u extra panelen koopt of een eigen bedrijf start.
- Onderteken het formulier en stuur het op. Binnen 10 werkdagen ontvangt u een aparte registratie met een BTW-nummer en een inlognaam. Beide heeft u nodig voor de digitale aangifte. Zorg ervoor dat u deze gegevens tijdig ontvangt. Als u na enkele weken nog niets hebt ontvangen, neem dan contact op met de Belastingdienst om de status te controleren.
Stap 2
De Belastingdienst heeft uw bankgegevens nodig om de btw-teruggave te kunnen uitbetalen. Ook als de Belastingdienst al een rekeningnummer van u heeft voor andere doeleinden, moet u dit nog steeds zelf doorgeven. U kunt uw rekeningnummer online doorgeven via de website van de Belastingdienst. Zorg ervoor dat u dit doet voordat u doorgaat naar stap 3 (de btw-aangifte), zodat de uitbetaling soepel verloopt.
Stap 3
Na ontvangst van de brief en inloggegevens van de Belastingdienst kunt u de btw-aangifte doen. Het bedrag dat u terugkrijgt na de aangifte is het btw-bedrag minus een vastgesteld ‘forfait’-bedrag. Volg deze instructies om de aangifte in te vullen:
- Vul ‘0’ in bij “bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend”.
- Kies vervolgens het passende forfait voor het opwekvermogen van uw zonnepanelen in de vraag over omzetbelasting. Raadpleeg de tabel voor zonnepanelen op een dak, aangezien dit de meest voorkomende installatiemethode is. Voor geïntegreerde zonnepanelen raadpleegt u een specifieke tabel voor die situatie.
- Laat vragen 2, 3 en 4 leeg en klik op ‘akkoord’.
- Vul bij vraag 5a nogmaals het forfait in. In de digitale aangifte gebeurt dit automatisch.
- Vul bij vraag 5b het betaalde btw-bedrag in.
- Vul bij vraag 5c en 5e het verschil tussen de bedragen in. Dit is het bedrag dat u terug ontvangt van de Belastingdienst.
- U hoeft vraag 5d niet in te vullen. Verstuur nu de aangifte.
Belangrijk
De Belastingdienst erkent dat eigenaren van zonnepanelen als btw-ondernemers kunnen worden beschouwd. Hierdoor kunt u de btw die u hebt betaald bij de aanschaf en installatie van de zonnepanelen terugvragen. Het terugvragen van btw kan afhankelijk van de grootte van uw zonne-energiesysteem aanzienlijke besparingen opleveren. Om de btw op zonnepanelen terug te vragen, moet u zich als ondernemer aanmelden bij de Belastingdienst. Dit kan online via het speciale formulier voor btw-teruggave op de website van de Belastingdienst. Na aanmelding ontvangt u een btw-nummer en kunt u de btw terugvragen in het eerstvolgende btw-aangiftetijdvak.
Goed om te weten
Bij het terugvragen van btw is het belangrijk om alle relevante documenten en facturen te bewaren, waaronder de factuur van de zonnepanelenleverancier en de factuur van de installateur. Zorg ervoor dat deze documenten duidelijk vermelden dat het om zonnepanelen gaat en dat de btw apart wordt vermeld. Het terugvragen van btw op zonnepanelen kan een administratief proces zijn, maar de financiële voordelen maken het de moeite waard. Het geld dat u terugkrijgt, kunt u investeren in verdere verduurzaming van uw woning of bedrijf. Het is echter raadzaam om professioneel belastingadvies in te winnen om ervoor te zorgen dat u aan alle vereisten voldoet en om eventuele vragen te beantwoorden.