Nieuwe wetgeving essentieel door scherpe stijging waterschapsbelasting

Huishoudens dragen een onevenredig zware last van waterschapsbelasting, vanwege de huidige basis op de WOZ-waarde van onroerend goed. Tussen 2015 en 2023 is de WOZ-waarde van woningen met maar liefst 73 procent gestegen, terwijl bedrijfspanden slechts een stijging van 0,2 procent hebben gezien. Vereniging Eigen Huis pleit voor een snelle stop van deze groeiende ongelijkheid in belastingverdeling door het invoeren van verschillende tarieven voor woningen en bedrijfspanden. Het voorstel voor deze wetswijziging ligt momenteel bij de Tweede Kamer.

 

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat de waterschapsbelasting, officieel bekend als de watersysteemheffing gebouwde onroerende zaken, volgend jaar aanzienlijk zal stijgen, met een gemiddelde van 10 procent voor huishoudens. Momenteel komt ruim 80 procent van de opbrengst van deze belasting van huishoudens. Daarom roept Vereniging Eigen Huis de Tweede Kamer op om de voorgestelde wetgeving voor een eerlijke verdeling van de waterschapslasten zo snel mogelijk in te voeren.

 

Het voorstel is gereed

Het advies van de Unie van Waterschappen om een wetswijziging door te voeren werd eerder dit jaar al goedgekeurd door de Ministerraad. Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis merkt op dat het wijzigingsvoorstel nu in principe klaarligt om door het parlement behandeld te worden. Als de Kamers het voorstel dit jaar in behandeling nemen, worden verschillende tarieven voor woningen en bedrijfspanden mogelijk vanaf 2025. Gemeenten passen dit principe al jaren toe door verschillende tarieven te hanteren bij het berekenen van de Onroerende zaakbelasting (OZB) voor woningen en bedrijfspanden. Daarom doet Vereniging Eigen Huis een dringend beroep op de politiek om deze wetswijziging niet uit te stellen tot een volgend kabinet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.